<

Юрій Шухевич звинуватив Польщу в колоніальних амбіціях

Цей запис опубліковано більш як рік тому
05:18 | 28.08.2016 / Новини /
Перегляди
8
/ 1 коментар

Син керівника ОУН-УПА вважає, що Польща розраховує заволодіти частиною українських територій.

Визнання польським сеймом “Волинської різанини” геноцидом свідчить про колоніальні амбіції Польщі, яка розраховує повернути частину територій, які зараз входять до складу України, вважає син керівника ОУН-УПА Романа Шухевича Юрій Шухевич.

“Це постколоніальна маніпуляція. Ідея, спрямована на чергове обезголовлення українського народу, позбавлення його керівництва і цінностей, так, щоб він знову став безвольною безініціативною масою, якій можна нав’язати іноземні цінності і керівництво. У цьому сенсі ви (Варшава) чините відносно України так, як Москва. Демонструєте схоже з московським постколоніальне і постімперіалістичне мислення, що відкрито показав ваш сейм 22 липня. Ви думаєте, я не знаю, що поляки приховують у глибині серця? Сантименти про Польщу від моря до моря. Вільнюс – наш , Львів – наш”, – заявив Шухевич в інтерв’ю Gazeta Wyborcza.

За його словами, Варшава протягом багатьох років не могла говорити про це відкрито, чекаючи слабкості України, а зараз, “як завжди, встромила ножа в спину”. “Товариші мого батька з УПА часто розповідали мені, що коли вони билися з Радами або німцями, АК (Армія Крайова) тільки й чекала можливості, щоб завдати їм удар ззаду”, – підкреслив він.

Класифікацію “Волинської різанини” як геноциду Шухевич назвав лицемірною, провокаційною і шовіністичною. За його словами, ніхто не згадує про причини конфлікту на Волині.

“Там (у документі) говориться про брутальну окупацію українських етнічних земель Другою польською республікою, про спалювання наших церков або про те, що їх у нас відбирали католики, про поліцейські “заспокоєння” сіл, депортації, вигнання, про те, що саме слово “українець” було заборонене, а поляки ввели в обіг термін “русин”?”, – заявив Шухевич.

За його словами, Волинь сприймалася поляками як джерело дешевої, фактично рабської робочої сили.

У 1943 році, за його словами, на Волині йшла партизанська війна й антипольські виступи українського народу, замученого колоніальним гнітом з боку поляків.

Зазначену в постанові сейму кількість загиблих – 100 тисяч поляків – Шухевич також вважає лицемірною, оскільки, за його словами, Варшава підрахувала всіх загиблих у цей час у регіоні, в тому числі під час війни й окупації, і вважає їх жертвами “Волинської різанини”.




один коментар
  1. Я думаю що виступ Шухевича зовсім не доречний як сина одного із керівників ОУН-УПА нічогопосилювати антиукраїнський настрій серед поляків, нам з головою досить Сходу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця