<

Яким фіксували НЛО над території Волині 150 років тому

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:36 | 9.11.2017 / Новини / /
Перегляди
30
/ Коментарі відсутні

Явище невпізнаних літаючих об’єктів зафіксовано людством у наскальному живописі ще з часів палеоліту. Географія появ НЛО розповсюджена по усій Земній кулі. Потужна хвиля повідомлень та зображень НЛО з’явилася у 1940-1950 роки, але й до цього повідомлення фіксувалися європейською та американською пресою у 19-20 сторіччях.

На території Волині у ці часи також неодноразово фіксувалися ці незрозумілі атмосферні об’єкти, причому вони були цілком тотожні тим, що масово спостерігалися у Європі та Америці у ті часи, – пишуть Хроніки Любарта.

Дівчата танцюють у Ковелі біля костелу, а над ними летить диск. Можна уявити, що це 1930-ті, бо тоді його збудували. Колаж Олександра Котиса

Слід зауважити, що очевидці бачили майже весь спектр видів НЛО – вогняні кулі, літаючі об’єкти з рухливими лопатями, сигароподібні, дзигоподібні, ромбоподібні, диски, або явища яким взагалі немає аналогій.

Зрозуміло, що ці спостереження є досить невеликою часткою того, чому були свідками мешканці Волині, але будемо користуватися тим, що є.

Наведемо деякі з них.

Вогняні кулі

Рапорт Радомишльського земського справника від 19 травня 1859 року свідчить, що рано вранці 18 травня того ж року селяни Радомишльського повіту спостерігали ядро ​​”вогняного” кольору розміром, як сприймає звичайне око, два з половиною вершка (біля 12 см). Тіло об’єкта мало хвіст (теж “вогняний”) у вигляді променя яскраво фіолетового, з відтінками зеленого кольору. Довжина променя налічувала півтора аршини (біля 1 метру), висота польоту тіла 60 сажнів (більш 100 метрів). Потім з’явилося багато таких же “ядер”.

Одні під час свого польоту, розсипаючись іскрами, зникали в повітрі, інші, розсипаючись таким же чином, падали на землю “з тріском, не залишаючи ніяких слідів”, а деякі продовжували шлях далі. У своєму рапорті владі справник Радомишльського земства згадує і таке: “Помічені явища в одному напрямку біля трактової корчми, що належить селу Калганівка. Один з метеорів впав, очевидно, в результаті чого виникла пожежа на даху корчми”.

Опис явища ототожнюється з величезною кількістю описів кульових блискавок. Єдиної фізичної теорії виникнення і перебігу цього явища до теперішнього часу не існує, лабораторні спроби відтворити кульову блискавку на час, більший кількох секунд, не були успішними.

Сигароподібний об’єкт

Перед Першою Світовою війною у Луцьку дислокувався 44 Камчатський піхотний полк. У ньому служив поручик Жуковський Борис Адамович, який регулярно писав листи своїй дружині Поповій Єлизаветі Ігнатівні. Всього відомо 50 листів 1913-1917 років. Слід зауважити, що поручик у доступних йому подробицях детально описував полкове і фронтове життя, згадувані ним факти точно збігаються з наявними історичними документами.

Перші фронтові враження поручика складалися від видовища військового дирижабля. Лист написаний у с.Рачин, нині пригород Дубно, 14 серпня 1914 року (1 серпня по старому стилю) .

«Моя єдина, полк наш весь перейшов вчора з Луцька під місто Дубно, і розташувався у його околиці. Вчора вночі над нашим розташуванням літав цепелін. Простим і неозброєним оком виглядав як зірочка. Спочатку він низько і плавно пролетів над нашим загоном, а потім піднявся високо-високо над нами і зупинився. Тільки прожектор, встановлений у його передній частині, то зменшував вогонь, то яскравіше разгорявся. У сильний бінокль було видно ряд освітлених вікон його каюти і ледве помітні обриси сигари – його корпуса. Яка сміливість – бути над табором супротивника. До ранку, звісно, полетів за свій кордон.»

А ось далі починаються невідповідності.

Згідно з німецькими джерелами, у серпні 1914 року на Східному фронті діяло три дирижаблі, два базувалося у Кенигсбергу  (Z-IV і Z-V), один у Легниці

(CL-2). Лише один з них, Z-V виконував розвідувальні польоти 11-12 серпня по маршруту Вроцлавек-Плотськ-Лодзь, тобто у західній Польщі.

У Австро-Угорщини своїх військових дирижаблів вже не було. З 1909 року в Австрії було побудовано 4 невеликих військових дирижаблі, але до початку війни 3 з них були виведені з експлуатації, а один загинув у катастрофі. Залишався приватний дирижабль «Австрія», але він був скоріше експериментальним і непридатним для військових дій. У зв’язку з відсутністю фінансів для його утримання у 1914 році він був зданий на злам.

З початком війни Австро-Угорський Королівсько-Цісарський генштаб мусив орендувати німецький CL-2, який почав польоти над південно-східною Польщею лиш з 22 серпня.

Інформація, що розкриває «таємницю» «дубнівського дирижабля» ще не знайдена, і тому питання залишається відкритим.

Літаюча машина

Газета “Свет”, 29 березня 1892 року.

“Шановний добродію, пан редактор! Вважаю своїм обов’язком повідомити вельмишановній газеті про появу вже не вперше і у нас “літаючої” машини. Її бачили 15, 16, 17 і 23 березня цього року (1892).

Сього числа в шість з половиною годин ранку її бачили в 2-х верстах на північ від м. Луцька Волинської губернії над селом Зміїнець. Бачили її солдати 3-го взводу 2-го ескадрону 33-го Драгунського Ізюмського полку і селяни села Зміїнець. Рух машини було зі сходу на захід. Політ – швидше польоту птаха. Висота польоту може бути порівняна з висотою польоту журавля. Шум від руху цього штуки було чути в селянських хатах. При русі машини вітер був з північного заходу. Достовірність моєї розповіді може підтвердити командир 2-го ескадрону 33-го Драгунського Ізюмського полку Н. Р. “

Журнал військового відомства “Разведчик” (1892, N 93) провів невелике розслідування. Факти, що називається, “мали місце бути”. Командир 33-го полку надав журналу рапорт, що доповнює лист наступною деталлю: “Машина йшла дуже швидко; колір машини світлий, металевий”

Сам командир не бачив цей об’єкт, але втім, повідомив, що особисто спостерігав в Дубно – 24-го цього ж березня о 10 год вечора на горизонті з західної сторони спостерігав подобу комети зі змінним світлом і недовго триваючим блиском при повній тиші та слабкому освітленні місяця. Поява цієї комети порушила багато говору в краї, доступному дуже зручно і легко для іноземців, охочих оглянути цікаві для них пункти без всяких (повітряних) куль і не ризикуючи нічим “.

Ротмістр повідомив до редакції “Разведчика”:

“У кореспонденції газети “Свет”, N 73, сказана правда. Я особисто сам не бачив цієї літаючої машини, але її бачили кілька людей нижніх чинів ввіреного мені ескадрону і деякі з селян с. Зміїнець. Я особисто сам опитував селян і нижніх чинів, і всі вони показали одне й те саме. 23 березня в 6 1/2 ранку увагу всіх було залучено сильним шумом, схожим на шум далеко поїзда. Люди в страху і подиву озиралися кругом, дивилися вгору і чітко побачили над самим Зміїнцем, летить машина світло-металевого кольору, на висоті журавлиного польоту. Величина і форма невеликої копиці сіна. Деякі помічали щось на зразок крил, лопатей, які рухалися. З чуток, цю літаючу машину бачили в Радзівілові, м Дубно, м. Здолбунові, м Рівне, Луцьку, м. Боремель, м Ковелі, м. Рожище Волинської губ. Цікаво опитати сторожів і вартових в тих місцях, де ця машина зупинялася та освітлювала (місцевість).

Заговорили про появу чогось, що висвітлює ночами снопами сильного світла землю з 15 березня і закінчили розмови 24 березня.

  1. 23 березня 1892 року в 6.25 видно було не більше 2 або 3 хвилин чітко, а потім неясно, куля або літаюча машина над с. Зміїнець. Шум від його польоту було чути хвилин до 10-ти і настільки сильний, що його можна було розібрати і неуважній людині в селянській хаті в с. Зміінці. Цей шум був чутний в с. Черчіці в 2-х верстах від Зміїнця.
  2. З’явилася машина із заходу, або, вірніше, з південного заходу, і рухалася на схід, вірніше, на північний схід. Кажуть в місті, що її бачили близько 2-ї години ночі цього числа над с.Рованці і Гнідава, де вона висвітлювала і вірогідно оглядала околиці. Рухалася вона поривчасто. Кажуть, що під час її роботи було світло в м.Луцьку.
  3. Вітер я вранці сам перевірив, і він дув з північного сходу на південний захід, так що машина рухалася, розрізаючи повітря, і тому, думаю, був шум від зусиль механізму. Шум був схожий на шум далекого поїзда і вітряка. Ранок був сухий, морозу не було, але був свіжий холодний вітер.
  4. Хмар не було.
  5. Люди, що бачили, кажуть, що колір машини світло-металевий з блиском. Селяни кажуть, що форма ящика, а солдат, який бачив її вже після прольоту, казав, що вона має форму невеликої копиці сіна. Селянин бачив її раніше і далі. Солдат же замість того щоб подивитися вгору, дивився з подивом на всі боки, і коли здогадався поглянути наверх, то побачив вже машину що відлітає. У селі піднявся крик переляку, і тільки тоді дали знати мені, коли все вже було скінчено.

У Луцьку кажуть, що бачили її близько 2-ї години ночі в ніч з 22-го на 23-е … Ось все, що можу повідомити “.

Напис у небі

Зі спогадів мешканки колонії Карчунек Устилузької гміни Володимир-Волинського повіту Казиміри Ковельчик.

«Це було приблизно влітку 1943 року! Я добре пам’ятаю, як моя старша сестра Марія помітила на блакитному небі величезний надпис, виконаний білими літерами. Був безхмарний південь і світило сонце, а надпис розташовувалася під ним. Через хвилину усі вже з великим занепокоєнням дивилися на ці літери, видимі в сонячному світлі. Напис була дуже чітким, і Марія з великим інтересом взялася за її прочитання. В цей час моя мама та інша рідня висипали на ганок нашого будинку, і деякі з них, побачивши цей напис, почали голосно плакати та голосити. Мабуть, це відвернуло мою сестру і завадило прочитати весь напис цілком, вона так і не зрозуміла суть написаного. У цей момент надпис раптово зник, ніби хтось стер її губкою немов зі шкільної дошки. Згодом моя сестра з цього приводу пред’являла нам претензії, кажучи: «Ну і чому потрібно було піднімати плач, я б все прочитала і вам переказала, а так я і сама не знаю до кінця, в чому суть, і про це ми ніколи не дізнаємося ».

Я особисто дуже добре тоді розглянула цей напис і підтверджую, що це були два великі рядки, а літери в словах були товстими. Мені також здається, що літери були друкованими. Я не пам’ятаю, якою мовою був напис, і я не змогла зрозуміти укладеного в тих словах сенсу. На наступний день всі уважно стежили за небом в надії, що це явище знову повториться. Але, на жаль, ніяких написів нами помічено не було. Марії тоді було років 20, вона встигла закінчити довоєнну польську гімназію, а також вчилася в школі в Устилузі, але я не знаю, володіла вона тоді будь-якою іноземною мовою ».

«Інші знаки на небі з’явилися напередодні різанини в нашому селі і околицях восени того ж самого року. Я пам’ятаю, як в один з днів після заходу сонця і з настанням сутінків члени моєї сім’ї разом зі мною і сусідами побачили на небі «величезний вогняний стовп». Спробую описати його по пам’яті: «Це був дуже добре помітний темно-червоний, скоріше навіть вогненний стовп у формі довгого прямокутника. Він виглядав як балка в сараї, але тільки кривавого кольору. Цей стовп дуже чітко виглядав на тлі чорного неба. Стовп перебував постійно на одному місці у вертикальному положенні, не переміщався і не згорав. Він з’явився зовсім в іншому місці, ніж попередній надпис. Зараз я вже не пам’ятаю, чи торкався стовп землі.

Пам’ятаю, що він красувався на небі близько десяти хвилин з моменту початку спостереження. Я стверджую з повною упевненістю, що і напис з двох рядків, і цей кривавий стовп не були ілюзією. Я насправді все це бачила!». Цей знак бачила не тільки моя сім’я, але і безліч людей з нашого села. Наприклад, мені доводилося чути, як наші деякі сусіди запевняли, що також спостерігали кривавий стовп в небі. Наприклад, я впевнена, що серед очевидців була і сім’я Міщакових.

Пам’ятається, що незабаром після описаного стовпа на небі знову з’явилося чергове незвичайне явище. Це було так … Пізно ввечері, коли було вже темно, я була вдома і тут почула, як наша мама Магдалена кличе нас: «Діти, йдіть швидше сюди! Подивіться, знову знак на небі з’явився!». Ми всі вибігли з будинку до мами, яка перебувала в городі. Коли я глянула в небо, то побачила таке Це був великий червоний серп, всередині якого знаходився червоний молот! Іншими словами: широко відомий символ колишнього Радянського союзу! Хочеться підкреслити, що цей знак був добре видно і спостерігався в небі не протязі близько 10 хвилин з моменту початку спостереження. Моя мама заголосила: «Що ж тепер з нами буде, ці знаки на небі напевно віщують щось погане! Буде війна!». Але насправді ніхто з нас до кінця не знав, що мав означати за задумом Божим небесний знак серпа і молота.

Проте, в той же час, у всякому разі, перед різаниною в нашій колонії Карчунек Волинський на небі з’явилася «велика вогненна мітла». Пам’ятаю, як хтось мені тоді сказав, що знову з’явилося якесь знамення на небі. Ми тут же з рідними вибігли на вулицю і, дійсно, своїми очима побачили: «Це була мітла з вогню, але не настільки кривавого кольору, як попередній стовп, вона була більш яскравою». Я пам’ятаю, як мама тоді сказала: «Моліться, діти, бо ця мітла нас всіх вимете! Це вже кінець нам, це дуже нехороший знак!». Виглядала ця мітла наступним чином. Будучи широкої зверху, вона звужувалася донизу, закінчуючись зовсім вузькою ділянкою без продовження у вигляді древка. Це була просто типова мітла, зроблена з березових різок. Потрібно підкреслити, що різки я бачила дуже виразно! Ця мітла спостерігалася близько п’яти хвилин, а потім раптово зникла без сліду, але її живий образ надовго закарбувався в наших серцях».

Під час роботи над статтею, автор неодноразово спілкувався з мешканцями сіл Волині. З’ясувалося, що у нічному небі, не засміченому ріжучим світлом міських ліхтарів та пилом, досить часто відбуваються явища, що повністю вкладаються у сучасні каталоги досліджень UFO, і вони є звичною картиною для селян. Але цей матеріал вже для наступної теми.

Найбільш повне означення НЛО дав дослідник непізнаного Джозеф Аллен Хайнекен: «сприйняття об’єкта або світла, видимого в небі або космосі або над земною поверхнею; феномен, привид, траєкторія, загальна динаміка і характер свічення якого не знаходить логічного, загальноприйнятого пояснення, є таємницею не тільки для очевидців, але і залишається непоясненим навіть після пильного вивчення всіх доступних свідчень фахівцями, здатними, якщо це можливо, ідентифікувати явище з точки зору здорового глузду ».

Інакше кажучи, якщо з’являється повідомлення про спостереження над Землею будь-якого дивного явища, випадок не був ототожнений з жодним відомим науці метеорологічним або астрономічним явищем, а також не було встановлено доказів фальсифікації, то кажуть, що йдеться про непізнаний літаючий об’єкт (НЛО ). Якщо ж пояснення явищу знайдено, то говорять про упізнані літаючі об’єкти (абП). Більшість літаючих об’єктів все ж знаходить пояснення і стає абП. З усіх повідомлень про НЛО непізнаними залишаються лише 5-10%. Деякі об’єкти залишаються непізнаними тільки через нестачу інформації про них.

У статті використана інформація з національного архіву НЛО України – UFOBUA.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Березня, Вівторок
18 Березня, Понеділок