<

Якою буде ціна на газ у січні – Нафтогаз

Цей запис опубліковано більш як рік тому
05:17 | 14.12.2019 / Новини / , , /
Перегляди
5
/ Коментарі відсутні

Оптова ціна на природний газ для населення та виробників тепла у січні становитиме 5 500 грн за 1 тис. кубометрів (без ПДВ і націнки газзбутків), тобто на рівні гарантованої ціни газу на перший квартал 2020-го року.

Про це повідомляє пресслужба НАК “Нафтогаз України”, – передає Укрінформ.

“У січні 2020-го року оптова ціна на природний газ для потреб населення, виробників тепла та інших захищених споживачів, яким НАК “Нафтогаз України” постачає газ в рамках спеціальних обов’язків (ПСО), становитиме 5 500 грн за тисячу кубометрів (без врахування ПДВ, націнки газзбутів та витрат на транспортування газу магістральними і розподільними трубопроводами). Це на 12% менше, ніж у січні 2019-го року”, – ідеться у повідомленні.

Ця ціна збігається з квартальною гарантованою ціною, яку Нафтогаз запропонував усім захищеним споживачам на період із січня по квітень 2020-го року, наголосили у пресслужбі.

Споживачам, які хочуть отримувати газ за ціною, що буде змінюватися щомісяця до кінця опалювального сезону залежно від ринкових обставин, необхідно з 10-го по 24-те грудня звернутися до своїх регіональних збутових компаній.

При цьому споживачі, які хочуть купувати газ за фіксованою ціною з 1-го січня 2020-го року до кінця сезону, не мають нікуди звертатися чи вносити передплату – для них із 1-го січня автоматично почне діяти гарантована ціна, нагадали у Нафтогазі.

“У січні вони (ціни – ред.) вибудувались на одному рівні, але яка ситуація буде в лютому – важко передбачити. Ми пропонуємо людям застрахуватися від ризику різкого зростання ціни, скориставшись гарантованою ціною. Вона дає змогу зробити витрати на газ до кінця опалювального сезону більш передбачуваними”, – прокоментував керівник дивізіону “Інтегрований газ” Андрій Фаворов.

Обидва механізми – щомісячної та гарантованої ціни – відповідають вимогам МВФ.

Згідно з міжнародними зобов’язаннями, з 1-го січня 2020-го року Україна переходить на ринкове ціноутворення на газ для побутових споживачів у рамках ПСО.

Це означає, що оптова ціна для побутових споживачів має відповідати ринковій ціні для комерційних споживачів.

Нафтогаз запропонує пільговим споживачам у 2020-му році не лише ціну газу на місяць, а й можливість купувати газ за гарантованою ціною на квартал.

Із 1-го січня і до кінця опалювального сезону така ціна (без ПДВ, транспортних витрат і націнки газзбутів) визначена на рівні 5,5 грн за кубометр, при цьому роздрібна ціна становитиме 7,2-7,8 грн за кубометр.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер