<

Які в Україні є правила щодо використання безпілотників

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:40 | 14.01.2020 / Новини /
Перегляди
8
/ Коментарі відсутні
Конфлікти XXI сторіччя показали, що безпілотна авіація – це ефективна зброя, яку використовують у багатьох країнах світу. Аналіз фактів застосування безпілотних літальних апаратів у збройних конфліктах, в т.ч. на Сході України дає можливість зробити висновок, застосування великої кількості безпілотників, які мають змогу нести бойове навантаження, може змінити хід бою та завдати противнику значні бойові втрати важкої техніки та особового складу.

За останній рік, на Сході України, незаконними збройними формуваннями ОРДЛО та їхніми координаторами із чиста співробітників спецслужб РФ було застосовано різноманітні апарати, зокрема виявлено польоти більше трьох сотень безпілотників, з яких знешкоджено близько 50 одиниць. Ефективність їх застосування дуже висока. Безпілотники використовувалися для проведення диверсій та терористичних актів.

Однак, у сучасних умовах вони не використовуються тільки у військовій справі, їх можна придбати в різноманітних спеціалізованих магазинах, з метою власного повсякденного використання. В багатьох випадках вони використовуються у невизначених для цього місцях.

Зокрема, заборонено виконання польотів БПЛА масою до 2 кг над дорогами державного значення (міжнародні, національні, регіональні, територіальні); центральними вулицями міст, селищ міського типу та сіл; залізними дорогами державного та регіонального значення; над та вздовж ліній електропередачі, продуктопроводів, крім випадків виконання польотів за узгодженням з власником об’єкту.

Державіаслужба ввела жорсткі правила для безпілотників у 2018-му році. Так заборонено польоти безпілотних апаратів над промисловими зонами, електростанціями, залізничними станціями, морськими портами, сховищами пального, нафти, газу, інших небезпечних речовин та рідин тощо, установами виконання покарань та слідчими ізоляторами, іншими важливими державними та потенційно небезпечними об’єктами, крім випадків виконання польотів за дозволом повноважних органів.

Крім того, заборонено польоти і над об’єктами, які визначені МО, МВС, Держприкордонслужбою, СБУ, Нацполіцією, Нацгвардією, Управлінням державної охорони, іншими військовими формуваннями та правоохоронними структурами України, утвореними відповідно до законів України, та відносно яких здійснюється охорона, крім випадків виконання польотів за дозволом вищезазначених органів.

Відповідно до чинного законодавства України використання безпілотників над територією військових частин суворо заборонено, а їх польоти поблизу військових об’єктів повинні бути в обов’язковому порядку погоджені з керівництвом частини, адже несанкціоноване знаходження подібних апаратів у повітряному просторі над військовим об’єктом розцінюється, як порушення меж охоронюваних постів та дозволяє військовослужбовцям застосування зброї.

Порушення правил використання повітряного простору може створити істотну загрозу безпеці повітряних польотів та тягне за собою відповідальність передбачену ст. 281 Кримінального кодексу України.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа