<

«Як вишні цвітуть – треба садити»: у Волинській області триває посівна ранніх культур

12:08 | 2.05.2023 / Новини / , /
Перегляди
123
/ 1 коментар

У рамках весняної посівної сільськогосподарських культур на Волині вже засіяли 63 тисячі гектарів.

Про це Суспільному розповів начальник обласного управління агропромислового розвитку Юрій Юрченко.

Фактично завершено посів ярої пшениці, посіяно більше 5 тисяч цукрового буряка, аграрії активно включаються в посів сої і кукурудзи”, – сказав посадовець.

Суспільне побувало в Луцькому районі, де зараз працює техніка сільгосппідприємств і на власних полях працюють волиняни.

На полях сільгосппідприємства “Рать” дочекалися сприятливої погоди, де вже четвертий день сіють сою. Тракторист із 50-річним стажем Григорій Сокол розповів, що засівають уже оброблену сою, якій не страшні шкідники до сходу цієї культури.

“Земля трошечки вологи забагато, але нічого. Поворушили трошечки, підсохло, та й краще йде. Файна земля. Вологи то нам і треба, головне, щоб не мороз, а тепло”, – каже працівник підприємства.

Перед стартом роботи сільгосптехніку готують до роботи, – зазначив механізатор Микола Пушкарук. З його слів, погодні умови проводити посівну дозволяють, проте температура повітря ще низька.

Земля добра зараз, тільки що приморозки нічні, то я не знаю, чи воно добре, чи погано. Я думаю, що погано.Засипаємо два тони. До двох годин на 10 гектарів. Вже 230 десь гектарів засіяли”, – сказав працівник.

На іншому полі в Луцькому районі аграрії сіють кукурудзу. Як розповів тракторист Юрій Береза, в день засіває зерном орієнтовно 80-100 гектарів. У полі зі сходом сонця працює вже тиждень.

“Це остання площа, то ми встигаємо в терміни все цього року. Трошки дощі нам були помішали. Люкс земля в нас, чорноземи тут, врожайність висока. Цього року трошки вологи є багато: складніше сіяти, помаліше сіємо, можна було б швидше”, – каже чоловік.

На власних господарствах волиняни садять картоплю. На 60 сотках поля картоплею планує засадити 25 соток, – розповів 75-річний Степан Шумський. Каже: для цього замовив картоплесаджалку та виорав своїм конем поле.

“Поле треба любити, то воно і тебе буде любити. Якщо посадиш хорошу картоплю, то маєш хороший урожай. Якщо поріжеш, то тільки третю частину маєш урожаю”, – зазначив пенсіонер.

Як розповів тракторист Олександр Трофимчук, зараз в області пік замовлень від селян.

“Кожен хоче посадити картоплю, бо зараз сезон, записуються люди в чергу. Саме більше – це було 80 сотих за день”, – говорить чоловік.

Ручним способом садить картоплю волинянка Світлана Савчук. Зі слів жінки, планує висадити сотку за день-два.

М’якенька земля. Як казав мій чоловік, що його тато казав, що як вишенька цвіте, то тоді треба садити картопельку вже, то в нас цвіте вишенька молоденька гарно дуже”, – додала волинянка.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця