<

Як Волинь справляється з мобілізаційними завданнями

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:58 | 17.07.2015 / Новини /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Райони, де традиційно виконували завдання мобілізації, не пасуть задніх і у рамках шостої хвилі. Зокрема у Ківерцівському краї оповістили 100% військовозобов’язаних, непогано спрацювали й на теренах Горохівщини, Локачинського, Любомльського та Іваничівського р-нів.

Про виконання мобілізаційних завдань говорили сьогодні, 17 липня 2015 року, під час засідання ради оборони області, котре відбувалося під керівництвом голови облдержадміністрації Володимира Гунчика й у режимі селекторної нарада. Загалом ситуація не надто оптимістична: мобілізаційне завдання волиняни виконали на 22%, себто мова йде лише 291 військовозобов’язаних. Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

– Заходи з оповіщення мали би тривати до 8 липня, але в жодному з районів області не виконали завдання щодо оповіщення, – зауважив т.в.о. військового комісара обласного військового комісаріату Роман Кулик. – Відповідно до завдання, оповістити потрібно було 9 тисяч 993 особи. Оповістили 3 тисячі 621 військовозобов’язаного. Найнижчий відсоток у містах Ковель та Володимир-Волинський, а також у Любешівському, Камінь-Каширському та Ковельському районах.

За словами голови облдержадміністрації, саме у Місті залізничників ситуація катастрофічна: там констатують найнижчий відсоток виконання мобзавдань.

– Чому працюють у Нововолинську, у Луцьку? – поцікавився Володимир Гунчик. – Натомість у Ковелі – зовсім інша ситуація. Чому? Я вимушений зробити попередження обласному комісару та ковельському районному. Прошу сформувати маневрову групу з фахівців обласного комісаріату, залучивши працівників облдержадміністрації та УМВС, і вибірково зробити перевірку в тих містах і районах, які звучать у негативному плані.

Згадали й Володимир-Волинський, де оповіщено всього 25 осіб. Мовляв, виникають проблеми ще й тому, що особи, які підлягають оповіщенню, не лише відмовляються отримувати відповідні документи, а й погрожують представникам влади та комісарам.

– І що, всі полякалися? А ті хлопці, які сьогодні – в окопах, не бояться? А тоді, коли їх градами накривають? Тим більше, що давно мали би піти на ротацію. А їх нема ким замінити, бо одні не можуть спрацювати, а інші – виконати громадянський обов’язок! – зауважив голова облдержадміністрації.

У позитивному плані відзначили Луцьк. Разом із тим Володимир Гунчик зазначив: ще є над чим працювати. З цією тезою погодився й перший заступник Луцького міського голови Тарас Яковлев. Останній коротко поінформував присутніх про особливості роботи, наголосивши, що оповіщення в обласному центрі проводять навіть на ринках.

Трохи ліпша ситуація щодо забезпечення українського війська технікою. Нині волиняни відновлюють техніку для 14 окремої механізованої бригади. Щодо добровольців, то нині 10 мешканців краю виявили бажання стати на захист рідної землі. З них двоє – кадрові офіцери. Разом із тим надзвичайно багато тих, хто уникає виконувати громадянський обов’язок й боронити країну від зазіхань ворога і вважає за ліпше отримати статус «бігуна». У комісаріаті ж нарікають: робота з розшуку несвідомих громадян складна. Окрім того, зауважив Роман Кулик, підливають оливи у багаття представники ЗМІ, публікуючи матеріали про мобілізацію у вкрай негативному плані.

Окрім того, обговорили й функціонування рот охорони, діяльність котрих вивчали силовики. Висновок – не надто втішний, адже у переліку членів відповідних рот виявили тих, хто фактично в такий спосіб уникав мобілізації. Головне ж завдання відповідних структур – проведення руху опору, якщо виникне необхідність. Як зауважив Роман Кулик, відповідно до документів, до складу рот охорони повинні входити й представники влади. У відповідь Володимир Гунчик підкреслив: не можуть входити до складу відповідних структур ті представники влади, які, нехтуючи чинним законодавством, не проводять оповіщення й не втілюють решти мобілізаційних заходів.

– Ми боїмося сказати, що там заховані друзі й родичі, – наголосив керівник найвищої виконавчої гілки влади в області. – Разом із загонами оборони у таких ротах було 15 тисяч чоловік! Будь ласка, у першу чергу звертаюся до голів райдержадміністрацій, підніміть списки й зробіть аналіз.

Відтак, уже запустили процес розформування рот охорони, аби врешті врегулювати проблему. Пропозиція голови облдержадміністрації – особи, які підпадають під мобілізацію, у ротах охорони не повинні бути.

Традиційно зачепили й тему проведення медичних оглядів, позаяк не зникає тенденція до спрямування на дообстеження чималої кількості військовозобов’язаних, які в результаті його не проходять і фактично в такий спосіб уникають мобілізації. Відтак фахівці обласної військоволікарської комісії запровадили практику виїздити в міста та райони, аби розібратися у ситуації.

– Найбільша кількість людей, які не повернулися із дообстеження, із Луцька чи Луцького району, – повідомив Володимир Гунчик. – Я критикую Камінь-Каширський район, але там жодного чоловіка немає, котрий би не повернувся з дообстеження. «Нулі» у Нововолинську, Любомльському, Старовижівському районах. Значить, там робота ведеться. На проблему потрібно звернути увагу. 12% в цілому в області – такий показник змушує замислитися. Звертаю увагу й на те, що коли людина не повернулася із до обстеження, про неї не мають забути військові комісари: повторно оповіщати!

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер