<

Як відсторонятимуть невакцинованих освітян і службовців з 8 листопада

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:16 | 5.11.2021 / Новини / , /
Перегляди
765
/ коментарів 5

Роботодавці до 8-го листопада мають попередити працівників, які згідно наказу МОЗ підлягають обов’язковій профілактичній вакцинації і відмовляються вакцинуватися від COVID-19, про відсторонення від роботи.

Про це на пресконференції в Укрінформі сказав в.о. Голови Державної служби України з питань праці Ігор Дегнера.

“Стаття 46 кодексу законів про працю говорить, що роботодавець може і зобов’язаний відсторонити працівника, який ухиляється чи відмовляється від профілактичного щеплення.

З точки зору самого процесу відсторонення від роботи необхідно зафіксувати факт відмови працівника від проходження щеплення або фактично ухилення. Такий обов’язок підкріплений і суттєвим рівнем відповідальності.

Кодекс про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність у розмірі від 34 тис. грн до 170 тис. грн за порушення норм та положень, в том числі і тих, які передбачені законом про захист населення від інфекційних хвороб.

Тому роботодавцю необхідно завчасно, до 8-го листопада, попередити працівника про ті наслідки, які можуть бути, якщо працівник ухиляється і не інформує роботодавця про те, що він пройшов хоча б перший етап щеплення, якщо передбачається щеплення у два етапи”, – розповів Дегнера.

Також за його словами, роботодавець має надати працівнику всю інформацію та за необхідності сприяти у проходженні такого щеплення.

Окрім цього за словами в.о. Голови Державної служби України з питань праці, має бути виданий наказ по підприємству і доведений до відома працівника під підпис.

“В наказі відповідно має бути зазначено, що таке відсторонення відбувається до усунення причин, що призвели до нього. Тобто фактично до підтвердження проходження вакцинації.

Відповідно до законодавства таке відсторонення не підлягає оплаті на той період, на який працівник відсторонений”, – зазначив Дегнера.

Водночас, коментуючи питання дистанційної роботи для визначених категорій працівників, Дегнера зазначив, що дистанційна, надомна робота або робота в режимі гнучкого часу – це лише режими роботи.

“Немає винятку в якому режимі роботи працює працівник. законодавство передбачає, що роботодавець повинен цю категорію відсторонити” – сказав Дегнера.

Водночас він наголосив, що непроходження обов’язкового профілактичного щеплення не є підставою для звільнення.

“Роботодавець не має права звільняти працівника, який відмовитися або ухиляється від обов’язкового чи профілактичного щеплення”, – сказав Дегнера.

Нагадаємо: З 8 листопада нещеплених вчителів відсторонятимуть від роботи.




коментарів: 5
  1. Кодекс законів про працю України
    Стаття 46. Відсторонення від роботи
    Відсторонення працівників від роботи власником або уповноваженим ним органом допускається у разі: появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння; відмови або ухилення від обов’язкових медичних оглядів, навчання, інструктажу і перевірки знань з охорони праці та протипожежної охорони; в інших випадках, передбачених законодавством.
    Покажіть будь ласка де там написано за щеплення.

  2. Закон “Про захист населення від інфекційних хвороб”:”Стаття 12. Профілактичні щеплення

    Профілактичні щеплення проти дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу є обов’язковими і включаються до календаря щеплень.

    Працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов’язковим профілактичним щепленням також проти інших відповідних інфекційних хвороб. У разі відмови або ухилення від обов’язкових профілактичних щеплень у порядку, встановленому законом, ці працівники відсторонюються від виконання зазначених видів робіт.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

23 Квітня, Вівторок