Директор департаменту соціального захисту населення Волинської ОДА Оксана Гобод під час засідання антикризового енергетичного штабу у режимі відео селектору з сільськими районними і міськими головами, розповіла про ситуацію з призначенням та виплатою субсидій на Волині.

Вона доповіла, що станом на 27 листопада загалом в області субсидії вже призначено 140 325 домогосподарствам. Максимальна кількість домогосподарств, які можуть бути охоплені державною допомогою найближчим часом – 155 000, адже близько 15 000 звернень наразі ще опрацьовують. Кількість людей, які звертаються за призначеннями субсидій не зменшується. Кожного тижня до управлінь соціального захисту звертаються близько 6 тисяч волинян, – пише Під прицілом.

«Люди побачили платіжки, і кожен день, або в телефонному режими, або особисто, звертаються до управлінь соціального захисту населення з питань можливості призначення субсидій» – розповіла Оксана Гобод

Вона також доповіла про роботу з опитування громадян, стосовно їх думки про призначення субсидій, розпочату за дорученням голови Волинської облдержадміністрації Володимира Гунчика. За цей тиждень в телефонному режимі було опитано 98 громадян.

Оксано Гобот розповідає, що волинян найбільше вразили розміри державної допомоги.

«Окремі одержувачі, зокрема сім’ї в яких є пенсіонери і неповнолітні діти були… ну… слово таке скажу – цілком вражені розмірами призначеної субсидії. Для прикладу наведу, ще не всі райони опрацьовані, але мінімальні і максимальні розміри коливаються від 100 гривень і сягають більше 8 000 гривень призначеної житлової субсидії» – зауважила Оксана Гобод.

Хоча в деяких багатодітних сім’ях розмір призначення субсидій навіть перевищує суму нараховану за комунальні послуги, зафіксовані поодинокі випадки коли призначалась субсидія у розмірі 11 копійок.

Володимир Гунчик зауважив що за цим потрібно уважніше слідкувати, аби не призначати фінансову допомогу там, де вона не потрібна.

Директор департаменту соціального захисту населення зауважила, що призначенні субсидії на тверде паливо і скраплений газ покривають лише 20% витрат. Це спричиняє нарікання волинян. Вони висловлюють побажання переглянути розміри призначеної допомоги

Сім’я з двох пенсіонерів витратила на заготівлю твердого палива в осінньо-зимовий період 3 тисячі гривень, а ми відшкодували з державного бюджету лише 600» – навела приклад Оксана Гобод.

Володимир Гунчик дав доручення департаменту соціального захисту населення проаналізувати дану ситуацію. Визначити, які види твердого палива люди купляють та хто їх продає.