<

Як триває розслідування і пошук винних у загибелі волинян під Іловайськом

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:28 | 5.03.2015 / Новини / , , , /
Перегляди
4
/ Коментарі відсутні

Генеральна прокуратура України ще 1 березня обіцяла повідомити про результати призначених експертиз щодо розслідування Іловайської трагедії.

Однак, досі жодних повідомлень немає. Розслідування триває більше півроку, та винних у загибелі сотень українських військових, зокрема й волинян, досі не знайшли. Експерти ж кажуть, що якби винних у Іловайській трагедії покарали, то ганьби під Дебальцевим можна було б уникнути, – пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Власне, такі висновки опублікував на своїй сторінці народний депутат України, член Комітету ВР з нацбезпеки, керівник групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук. До слова, саме рік тому ця група експертів надавала суспільству важливу інформацію щодо ситуації в Криму ще на початку анексії, так і від початку окупації терористами Донбасу.

Зі слів нардепа, ще у вересні 2014 року Генпрокуратура України призначила комплексну військово-тактичну експертизу щодо трагічних подій під Іловайськом. Нагадаємо, тоді українські військові – добровольчі батальйони та військовослужбовці ЗСУ – потрапили в подвійне кільце оточення, внаслідок чого утворився «котел». В оточення потрапили й підрозділи 51 ОМБ, яка дислокувалася у Володимирі-Волинському, та спецрота міліції «Світязь». Саме так волиняни «відсвяткували» День Незалежності України. Виходити з оточення військові мали «дорогою життя», але зелений коридор розстрілювали впритул з усіх видів озброєння: танків, ГРАДів, артилерії…

Точні цифри загиблих волинян у Іловайському котлі достеменно невідомі. Частину загиблих опізнали одразу, а частина й досі значиться в списках зниклих безвісти.

Через півроку після трагедії стають відомі результати експертиз ДНК, згідно з якими безіменні солдати, поховані під номерами, отримують імена і повертаються на свою малу батьківщину в цинкових трунах. Так стало відомо про загибель семи бійців «Світязю», п’ятьох з яких поховали на Волині, а тіло шостого досі не можуть доправити рідним, бо поховане під чужим іменем. Сьомим бійцем був Вололимир Іщук, який загинув в Іловайську. Також щомісяця надходять результати експертиз ДНК тіл бійців 51 ОМБ, яку невдовзі після трагедії розформували. Приміром, в лютому стало відомо про опізнанняОлександра Василюка, В’ячеслава Іонова, Андрія Посполітака.

На думку Дмитра Тимчука, півроку для проведення військово-тактичної експертизи – більш ніж достатньо.

«Без цієї експертизи неможливо з’ясувати наявність та/або ступінь вини українського військового командування за ці події. Залученим експертам необхідно виконати наступний обсяг робіт: грубо кажучи, взяти бойовий наказ, на підставі якого проводилася операція наших військ, взяти тактичну карту, і визначити, наскільки адекватним був цей самий наказ. Скільки годин або днів може зайняти така робота – я не готовий сказати. Але щось мені підказує, що півроку для цього має вистачити. На жаль, чомусь не вистачило», – інформує він.

Власне, аби з’ясувати, на якому етапі перебуває експертиза, він звернувся за роз’ясненнями в ГПУ, яку й опублікував. Згідно з цим документом, до 1 березня якісь результати експертизи повинні були з’явитися.

«Я навмисне почекав 5 днів після цієї дати в надії, що якусь відповідну заяву прокурори зроблять. Нехай не за результатами (як випливає з відповіді ГПУ, результати експертизи і вся супутня інформація є надзвичайно секретними), а хоча б просто повідомлять: експертиза закінчена, скоро чекайте передачі справи до суду. Не дочекався. Тому публікую відповідь ГПУ», – пише нардеп.

До слова, після Іловайська Міністр оброни Валерій Гелетей подав у відставку, бо «виконав поставлені завдання». Тимчасова слідча комісія парламенту з розслідування трагедії під Іловайськом на Донеччині встановила, що до великої кількості загиблих у «котлі» призвели помилкові кадрові призначення в силовому блоці і неадекватні дії тодішнього міністра оборони Валерія Гелетея та начальника Генштабу Віктора Муженка.

Натомість військова прокуратура вважала винним в трагедії під Іловайськом батальйон «Прикарпаття». А у соцмережі Facebook з’явилася сторінка під назвою «Правда про події під Іловайськом», де буде зібрано не тільки матеріали парламентського розслідування слідчою комісією ВР попереднього скликання, але і безпосередні розповіді учасників, фото та відеосвідчення учасників подій.

Дмитро Тимчук каже, що надзвичайно довге розслідування виглядає в нинішніх умовах доволі дивно. Адже, на його думку, часу було предостатньо. Якби ж винні в трагедії буди покарані, то оточення під Дебальцевим, ймовірно, вдалося б уникнути.

«Я з великою повагою ставлюся до роботи військової прокуратури. Особисто знайомий із заступником Генпрокурора – Головним військовим прокурором України Анатолієм Матіосом, щиро поважаю його роботу і роботу його підлеглих – це дійсно професіонали з великої літери. Але, у випадку з розслідуванням Іловайської трагедії, я розгублений.

У мене немає сумнівів, що якби винні за ті події понесли заслужене покарання, якби були зроблені висновки з трагічних помилок, якби, чорт забирай, хоч хтось у військовому керівництві нарешті задумався про особисту відповідальність за свої дії та бездіяльність, то не було б ганьби під Дебальцевим. Кажу це як член комісії Комітету ВР з нацбезпеки і оборони щодо подій у районі Дебальцевого в січні-лютому цього року, який розбирався в ситуації, і вчора представив комісії свій варіант звіту (сам звіт комісії, до слова, з’явиться дуже скоро)», – резюмує нардеп.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер