<

Як стратегічно правильно реагувати на дії кредитора

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:36 | 9.08.2016 / Новини /
Перегляди
53
/ Коментарі відсутні

Боржник вчасно звернулась до Володимир-Волинського місцевого центру з надання БВПД за правовою допомогою, а адвокат Володимир Омелянюк запобіг стягненню заборгованості, звернувшись до суду про застосування строків позовної давності.

Однією із помилок при спілкуванні із банківськими структурами є відсутність стратегічно правильної реакції на ті чи інші дії кредитора, який намагається отримати від Вас грошові кошти в рахунок погашення кредиту. Мається на увазі, що не потрібно залишати повністю без уваги дії кредитора. Наприклад якщо Ви отримали вимогу банку про сплату заборгованості за кредитом, то доцільно буде написати фінансовій установі цінного листа, в якому зазначити, що Ви не згодні з вказаним розміром заборгованості – вказана відповідь допоможе Вам. Є шанс, що кредитор запропонує Вам вигідні для Вас умови вирішення спору, або погодиться на Ваші умови такого вирішення. Не можна ніколи залишати поза увагою судові документи (повістки), оскільки якщо Ви ніяким чином не відреагуєте на судову повістку і не прийдете на судове засідання, то 100% буде судове рішення не на Вашу користь. Якщо ж Ви (разом із компетентним юристом) будете брати участь у судовому розгляді, то вказаний вище процент буде значно нижчий.

Саме так і вчинила боржниця, отримавши повістку про розгляд у судовому засіданні позову банку щодо стягнення заборгованості за кредитом, який був оформлений нею у 2012 році у вигляді встановленого кредитного ліміту на платіжну картку із сплатою відсотків за рік, ледве не знепритомніла побачивши суму стягнення. Банк звернувся із позов до суду щодо стягнення із кредиторки більше 11 тис. грн., з яких лише 374 грн. – забогованість за кредитом, а решту суми складають проценти, пеня, шраф тощо.
Жінка у розпачі звернулась до Володимир-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за отриманням правової допомоги (надалі Центр). Центром було прийняте рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги та видано доручення адвокату Омелянюку Миколі Володимировичу.
Ознайомившись із документами клієнтки та вислухавши її пояснення, адвокатом було встановлено, що клієнтка – відповідач (боржник) у справі про стягнення заборгованості за кредитним договором. 19.09.2012 року клієнтка отримала кредит у розмірі 500 грн. у вигляді встановленого кредитного ліміту на платіжну картку зі сплатою відсотків за користування кредитом у розмірі 30% на рік на суму залишку заборгованості за кредитом. Починаючи після 25 квітня 2013 року будь-якого погашення кредиту відповідачем не здійснювалось. Таким чином, останнім моментом виникнення заборгованості слід вважати цю дату і саме з цього часу у банку виникло право на пред’явлення позову. Проте з вимогами про повернення заборгованості за кредитом банк звернувся лише 16 травня 2016 року. У зв`язку з цим, адвокатом підготовлено та подано письмову заяву до суду про застосування строку позовної давності. Законодавством встановлено, що з вимогою про захист свого права чи інтересу можна звернутись до суду в межах позовної давності, а загальний строк позовної давності встановлено у три роки.
За таких обставин Володимир-Волинський міський суд Волинської області прийшов до висновку, що позов було подано про стягнення заборгованості по кредиту з пропуском трирічного строку позовної давності та пропуском річного строку щодо вимог про стягнення штрафу, і тому у задоволенні позову банку – повністю відмовив. 
Нагадаємо Володимир-Волинський МЦ з надання БВПД знаходиться за адресою м.Володимир-Волинський, вул. Устилузька, 19, тел.(03342) 38011, 38016, а також скайп: Володимир-Волинський МЦ з НБВПД, де безкоштовно можна отримати юридичну консультацію та правову інформацію, а незахищеним категоріям осіб надаються послуги адвоката для представництва їх інтересів у цивільних та адміністративних судових спорах, а також потерпілим і свідкам у кримінальних провадженнях.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця