<

Як поїхати в Польщу: розповіли правила перетину кордону

Цей запис опубліковано більш як рік тому
03:31 | 30.12.2021 / Новини / , /
Перегляди
1822
/ 1 коментар

За останній місяць у Польщі відбуваються постійні зміни щодо правил перетину кордону. З 15-го грудня потрапити до Польщі можна тільки з негативним результатом ПЛР або антиген тестом, зробленим не раніше ніж за 24 години до перетину. Однак було вказано, що цей тест не звільняє від обов’язкового проходження карантину невакцинованих осіб.

Поступово влада Польщі вносила корективи до постанови. Інформаційно-аналітичний центр «Перша Віза» роз’яснить головні питання, які турбують трудових мігрантів. А саме — правила перетину кордону з України в Польщу.

Корисне посилання — інтерактивна карта МВС України

Перетин наземним транспортом

Для перетину кордону, відповідно, всім особам, не залежно від вакцинації, потрібно надати прикордоннику негативний результат тесту на COVID-19. Це стосується людей, які прибувають до Польщі з країн не Шенгенської зони, Україна включно. Це може бути як ПЛР, так і антиген тест зроблений не раніше ніж за 24 години до перетину кордону.

Тривалість рахується від часу коли було отримано результат тесту. Результат аналізу має бути англійською або польською мовами. Його можна зробити у будь-якій українській лабораторії, яка надає міжнародні сертифікати аналізу на виявлення коронавірусної хвороби. Якщо не надати цей документ, то Вам прийдеться проходити двотижневу обсервацію.

У Польщі можливо скоротити цей період, якщо на 8-мий день обсервації здати ПЛР-тест. Якщо він буде негативним — карантин закінчено. На самоізоляцію можуть направити навіть вакцинованих, які не показали на кордоні відповідний аналіз. Важливий момент: негативний результат тесту не звільняє невакцинованих осіб від проходження 14-денного карантину.

Кому не потрібно проходити карантин і робити тест на COVID-19?

  • учні, які навчаються в Польщі або в сусідній країні, та їхні опікуни, які перетинають кордон з учнями (у тому числі поліцейських шкіл);
  • діти віком до 5 років;
  • особи, які складають іспити (у восьмому класі, матуру, підтвердження кваліфікації, профекзамен та проведені районними екзаменаційними комісіями) та їх опікуни;
  • водії та члени екіпажів авіа-, залізничних, судноплавних і вантажних автотранспортних засобів, внутрішніх водних і морських шляхів, екіпажів поїздів – у зв’язку з виконанням професійної діяльності;
  • діти, що відвідують дитячі садочки на території Республіки Польща та сусідніх держав у супроводі опікунів.

Обов’язково потрібно мати при собі документ, який підтверджує цей статус. Наприклад, це може бути запрошення з навчального закладу.

Хто має надати ПЛР-тест (антиген), але не буде проходити обсервацію у Польщі?

  • повністю вакциновані особи препаратом визнаним у ЄС: Pfizer, Moderna, Astra-Zeneca, Jonson&Jonson. Після другої вакцинації повинно пройти 14 днів;
  • перехворіли не більше ніж 6 місяців тому. Потрібно мати при собі підтверджувальний документ польською або англійською мовами;
  • діти до 12 років, які подорожують під наглядом вакцинованих дорослих;
  • учні та студенти.

Перетин повітряним транспортом

З 17 грудня для перетину кордону з України в Польщу літаком правила трішки відрізняються. Українці можуть зробити тест як в Україні, так і у самому аеропорту в Польщі. Однак особа має здати тест протягом 3-х годин від часу перетину кордону.

Негативний результат тесту звільняє всіх від обов’язку відбуття карантину. Не у всіх аеропортах Польщі встановлені мобільні пункти прийому аналізів на виявлення COVID-19. Важливо: ті, хто прилітає у Польщу літаком, і хочуть не проходити карантин, мають здати ПЛР-тест та обов’язково завірити його у санітарної інспекції.

Цінова політика ПЛР-тестів у польських аеропортах:

  • Варшава (Шопен) тест коштує 100 злотих;
  • у Вроцлаві — 160 злотих;
  • у Познані 150 злотих;
  • у місті Кітовіце 150 злотих;
  • у Лодзі тест можна здати лише четвер та неділю, працює пункт дві години на добу;
  • в аеропортах Кракова, Варшава-Модлін немає можливості здати ПЛР-тест після перельоту.

Цифровий сертифікат вакцинації в додатку Дія

Завантажити негативний ПЛР-тест потрібно в український урядовий додаток Дія.

Детальніше у відео — «ПЛР тест скасовує карантин в Польщі»

Наявність такого цифрового аналізу в телефоні звільняє всіх невакцинованих від обов’язкового проходження обсервації в Польщі. Дія пропонує перелік лабораторій, у яких є можливість здати тест, а потім завантажити його у свій смартфон.

Детальніше можна переглянути за посиланням — COVID-сертифікат на підставі ПЛР-тесту

Наприклад, ви обрали лабораторію та хочете там здати аналіз. Після прийняття вашого біоматеріалу у клініці, результат повинен прийти на наступний день. Він може надійти на електрону пошту, або самостійно у них забрати паперовий варіант. Цей документ не звільняє від проходження карантину, адже потрібно надати прикордонній службі цифровий ПЛР-тест саме в Дії. Тому необхідно перенести дані у цифровий варіант.

У кожній лабораторії потрібно уточнювати, як саме аналіз будуть вносити в Електронну систему охорони здоров’я. Або лабораторія самостійно вносить дані, або вам потрібно звернутися до свого сімейного лікаря, щоб він вніс дані на основі паперового результату аналізу. Коли ви впевненні, що ваш аналіз є у реєстрі, потрібно згенерувати результат в Дію.

Як згенерувати сертифікат?

  • завантажте Дію у свій мобільний пристрій;
  • на головному екрані натисніть «Додати COVID-сертифікат», натисніть «Почати»;
  • серед типів сертифікатів виберіть «COVID-сертифікат на підставі ПЛР-тесту»;
  • надайте згоду на передачу медичних даних та натисніть «Підписати»;
  • COVID-сертифікат на основі ПЛР-тесту з’явиться в розділі «Документи».

Документ дійсний 72 години, тест обов’язково повинен бути з QR-кодом. Встановлення такого сертифікату є довготривалим процесом. Не відразу може з’явитися ПЛР-тест у смартфоні, від моменту внесення даних у реєстр. Цей сертифікат дійсний 3 дні, а як ми пам’ятаємо для перетину кордону ввели нові правила. ПЛР або антиген тест зроблений не пізніше ніж за 24 години.

Якщо розрахувати час на дорогу, чергу на кордоні, процес встановлення ПЛР-тесту в Дію, то може пройти понад добу. Тоді взагалі немає сенсу від цифрового сертифіката? COVID-сертифікат на підставі ПЛР-тесту звільняє від обсервації. У мандрівників (трудових мігрантів) є три доби, щоб перетнути кордон із цим документом. Але прикордонна служба вимагає від кожного ПЛР (антиген) тест, суто для перетину кордону. Тому для звільнення від обсервації ви робите ПЛР-тест в Дії, а для перетину кордону інший аналіз.

Це може бути тест на антиген, він коштує дешевше, а результат отримаєте через 30-60 хв. Тест в Дії потрібен для звільнення від карантину (він діє 72 години), а паперовий тест на антиген потрібен для перетину кордону (він діє 24 години). Якщо у вас є ці два документи, можете спокійно перетинати кордон.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Квітня, Вівторок