Як подорожчають продукти до кінця року
З початку 2017-го року ціни на продукти в Україні зросли на 15%. Експерти основними причинами подорожчання називають: підвищення мінімальної зарплати, скасування державного регулювання цін і курсові коливання.
До кінця року продукти подорожчають в середньому ще на 10%, передає LIGA.net. Найбільше – яйця, овочі, сметана і молоко.
На ціни вплинули також поганий урожай овочів і розширення квот на український агроекспорт в країни ЄС. Це скоротило пропозицію на внутрішньому ринку.
Негода спровокувала зростання цін на фрукти на 23% в річному вираженні, овочі – на 40%.
Цього року кавуни в більшості магазинів коштували близько 7 грн/кг.
“Значно скоротилися поставки від основних постачальників. Вони пояснювали це аномальними кліматичними умовами останнього місяця, які привели до практично повного вигорання кавунів. По-друге – низька якість продукції”, – говорить начальник сектора зовнішніх комунікацій АТБ Сергій Демченко.
Ціни на м’ясо та сало стали зростати після чергових спалахів африканської чуми свиней.
Дизельне паливо і бензин почали дорожчати з 8 вересня. До 27 вересня середня вартість бензину марки А92 зросла на 1,67 грн, А-95 – на 1,65, А95 + – на 1,56. ДП додало до ціни 1,65 грн.