<

“Я завжди намагаюся бути з громадою, реагувати на проблеми округу”, – Ігор Гузь

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:51 | 14.09.2016 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Із початком нового політичного сезону народний депутат від нашого округу Ігор Гузь вже встиг відзначитися низкою заяв та акцій, які відповідають найгострішим питанням життя Прибужжя. Він взявся за проблеми шахт, шкіл, житла для військових, смороду у Нововолинську. А ще Гузь хоче у жовтні влаштувати заплив на Згоранському озері разом із головою облради Ігорем Палицею.

Наша ж розмова із нардепом від «Народного Фронту» про актуальні всеукраїнські питання та конкретні кроки, які він планує робити для розвитку округу до кінця 2016 року, – повідомляє прес-служба політичної партії «Народний Фронт»

Ви працюєте у Комітеті Верховної Ради у закордонних справах, тому мабуть знаєте, яка сьогодні ситуацію у стосунках із Польщею. Чи вдалося залагодити спірні питання після резолюції польського Сейму щодо Волинської трагедії?

Я думаю, що Верховна Рада дала нормальну, зважену відповідь. Ми показали, що ми не “різуни”, що ми не влаштовували геноцид. Але водночас ми уникнули зайвого загострення. Сьогодні звучать позитивні сигнали від МЗС Польщі, що потрібно передати цю справу історикам і не політизувати її. Я казав про це із самого початку: політики не мають спекулювати на історії, досліджувати і з’ясовувати, як все було насправді – виключно справа істориків.

Польща залишається нашим лобістом у Європі. В нас в окрузі сільські, міські ради мають співпрацю із гмінами Польщі. Вони налаштовані на конструктивну роботу, взаємовигідну роботу із поляками. І саме такі починання треба підтримувати.

І не забувати, що на Донбасі вже три роки триває війна. Ми кожен день бачимо різні провокації, обстріли, плюс продовжується інформаційна війна. Тому кожне повідомлення про те, що українці та поляки в чомусь мають розбіжності, кремлівські “боти” розганяють із максимальною силою, щоб загострити ситуацію і дестабілізувати ситуацію в Україні.

Якщо говоримо про пропаганду, не можна не згадати ситуацію навколо телеканалу “Інтер”. На вашу думку, блокування каналу – це правильний крок чи провокація проти ЗМІ?

Я завжди підтримую захисти журналістів, ЗМІ, якщо вони працюють відповідно до стандартів. Але ми бачимо різні провокаційні ефіри, коли на “Інтері” співає почесний громадянин так званої “днр” Кобзон, ми бачимо заборону від Льовочкіна вживати слово “терористи” щодо ситуації на Сході, бачимо переписку Столярової, де звучать конкретні завдання, вибачте на слові, “мочити” Яценюка, Турчинова, Княжицького та інших депутатів від “Народного фронту”.

Це не нормально для ЗМІ. На жаль, один із найпопулярніших каналів країни перетворюється на такий собі рупор просування інтересів “Опозиційного блоку” і їх друзів у Кремлі. Я не раз був у них на ток-шоу “Чорне дзеркало”, але після моєї заяви про те, що колишнім регіоналам із “Опоблоку” місце в тюрмі, мене на “Інтері” зробили персоною нон грата.

Тобто можна сказати, що Ви постраждали від цього конфлікту з “Інтером”?

Та я не дуже переживаю із того, що більше не виступатиму на цьому каналі. Після цих протестів, того резонансу, який вони мали, в мене немає бажання туди іти. Є достатньо проукраїнських, патріотичних каналів, програм, інтернет-видань, де я можу висловитися.

Петро Порошенко у своїх виступах щодо бюджету заявив, що в першу чергу потрібно виділяти гроші на оборону. Так, в країні війна, але варто не забувати і про інші галузі, адже люди скаржаться на бідність, на заборгованість із зарплати, високі тарифи тощо.

Зараз витрати на оборону – це витрати на підтримання самого існування, незалежності України. Якщо цього не буде, не буде ні зарплат, ні комунальних послуг, буде “русскій мір”. Я багато в чому не підтримую Порошенка, але на оборону гроші потрібні. Але парадокс – в нас на 1 вересня оборонне замовлення та бюджет розвитку Міноборони були профінансовані тільки на 20%. Тобто виділити можна багато, але є питання до Міноборони , чому гроші не йдуть.

У нас у Володимирі-Волинському на 44-квартирний будинок уряд гроші ніби виділив, але поки я на засіданні парламенту до Гройсмана особисто не звернувся, гроші десь “губилися” через бюрократію, тендери та інше. Сподіваюся, що обіцянка Гройсмана буде виконана і гроші прийдуть ще в цьому році, а не у другому кварталі 2017-го.

Зрозуміло, що не можна “закручувати гайки” в інших галузях, в питанні зарплат і тарифів. Зараз моя команда працює, щоб таки добитися від Насалика виплати зарплат шахтарям, фінансування добудови шахти №10 і закладення в бюджет 2017 грошей на шахту. Сюди повинні іти гроші, тому що це робочі місця, це єдина шахта, яка будується у Нововолинську, має перспективу.

Знаєте, часто говорять, що коли б наші політики не крали, то вистачило б грошей на все: і на оборону, і на шахту. і на будинок…

Я не можу сказати, що всі політики крадуть, але ви праві. В нашій країні пересічні люди мають право таке казати, коли бачать яхти, літаки приватні, відпочинок депутатів на Мальдівах. Щоб частково вирішити цю проблему, ми в парламенті просуваємо прийняття закону про спецконфіскацію. Це дозволить повернути гроші, які Янукович вкрав за роки свого правління. Справді, вистачить на те, щоб краще профінансувати армію і частково компенсувати втрати для людей.

А зараз не крадуть чиновники-політики?

Крадуть. Навіть у нас на Волині є питання бурштину, є питання Волинської митниці, де постійно затримують хабарників. Боротьба із корупцією, із криміналом триває, але я не можу сказати, що є якісь феноменальні успіхи. Ви знаєте, що правоохоронні органи не можуть чи не хочуть розібратися із проблемою наркоманії та бандитизму в Нововолинську. Це показала резонансна справа Катерини Литкіної, які замість поліції знайшов батько. Я як народний депутат постійно звертаюся із цими питанням, озвучую їх, але я не можу замінити НАБУ, прокуратуру, СБУ, поліцію та інших.

Що плануєте робити для округу до кінця 2016-го року?

Недавно отримав від виборців доручення у Нововолинську розібратися із проблемою смороду, забруднення повітря, яке іде від підприємства “Екопротеїн”. Будемо проводити разом із працівниками Держпродспоживслужби, журналістами, представниками 15-го мікрорайону інспекцію, щоб зафіксувати причину цих викидів. Якщо не буде результатів, будем жорсткіше працювати. Бо люди повинні дихати нормальним повітрям.

Активно працюємо, щоб у бюджет на 2017 рік закласти кошти для округу. Зокрема потрібно закласти максимальну суму на шахту №10, щоб: мінімум – підтримувати її діяльність, максимум – почати поступову добудову.

До кінця року мають бути завершені 77 дитячих або спортивних майданчиків на території округу. Гроші надходять, тому все залежить від місцевих рад, щоб вони знайшли нормального підрядника, якісні матеріали, вибрали місце.

Ну і будемо оголошувати третій етап конкурсу проектів “Крок назустріч” від фонду “Прибужжя”. Ми ще додатково його анонсуємо, запрошую зголошуватися писати проекти.

Якщо загалом, я завжди намагаюся бути з громадою, реагувати на проблеми округу, читати звернення людей. За рік я побував у кожній сільській раді округу, а помічники були в кожному селі – до найменших. Зараз продовжуємо звітував про роботу в дворах. Що людей турбує, про що звертаються, над тим будемо працювати.

І останнє запитання: ви на сторінці анонсували, що будете перепливати Згоранське озеро із Ігорем Палицею 7 жовтня. В цей час достатньо холодно, справитесь?

Будемо перепливати у костюмах. Вони тримають тепло. До того ж осінь тепла, думаю, все буде гаразд. А наступного року запрошую волинян приєднуватися до наших запливів, будемо разом пропагувати здоровий спосіб життя.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер