<

Вивезли з України щонайменше тринадцять дітей: у Києві продавали новонароджених за $70 тисяч

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:51 | 18.08.2021 / Новини / , /
Перегляди
353
/ 1 коментар

У Києві затримали членів організації, яка під виглядом сурогатного материнства продавала дітей за кордон. Трьох малюків вдалося передати соціальним службам, але ще щонайменше 13-ть новонароджених були продані та вивезені з України.

Про це повідомили у Департаменті міграційної поліції України.

За даними слідчих, до угрупування входили 5 людей: організатор, співорганізатор, два громадянина однієї з країн Східної Азії, а також лікар-уролог. Голова Нацполіції Ігор Клименко зазначив, що організатором був керівник клініки, якому іноземці знаходили клієнтів.

Свої послуги угрупування рекламувало просто в інтернеті, на платформах різних країн. Зловмисники працювали за відпрацьованою схемою: шукали жінок із вразливим станом, які за гроші (від 300 до 1000 доларів) погоджувались на фіктивні шлюби з іноземцями. 

Потім цим парам видавали довідки про те, що «дружина» має протипоказання для планування та виношування вагітності, тож вони могли офіційно звернутися щодо застосування допоміжних репродуктивних технологій. Так, «сімейним парам» шукали сурогатних матерів. За виношування дитини жінкам платили від 6 до 8 тисяч доларів США.

Після народження немовляти «мати» відмовлялися від дитини, оформлювала довіреність на право вивезення батьком-іноземцем дитини за кордон. За послуги зловмисників громадяни іншої держави платили близько 70 тисяч доларів США.

За даними поліції, зараз відомо про 16 фактів продажу дітей. Окрім того, під час обшуків правоохоронці знайшли чорнові записи, де йдеться про ще 160 замовлень від іноземців.

Клименко повідомив, що трьох новонароджених вдалося забрати та передати соцслужбам. Але ще щонайменше 13 дітей були продані та вивезені з України. 

«На жаль, переконаний, що це не остання така група, бо українське законодавство занадто лояльне в цьому питанні. Між сурогатним материнством та торгівлею дітьми дуже тонка межа», ㅡ каже глава Нацполіції.

Наразі членів організації затримали, їм повідомили про підозру за ч. 3 ст. 149 (торгівля людьми) та ч. 2. ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер