<

Висвітлював сутички між афганськими силами й талібами: в Афганістані вбили військового фоторепортера

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:45 | 17.07.2021 / Новини / , , /
Перегляди
202
/ 1 коментар

Фотожурналіста агентства Reuters, лауреата Пулітцерівської премії 2018 року Даніша Сіддікуі вбили 16-го липня, коли той висвітлював сутички між афганськими силами безпеки та представниками угрупування «Талібан» біля прикордонного переходу між Афганістаном та Пакистаном.

Там вказують, що Сіддікуі з початку цього тижня, 12-го липня, працював журналістом у складі афганського спецпідрозділу, що базується у південній провінції Кандагар. Про це, посилаючись на Reuters, – пише Громадське.

Журналіста, а також старшого афганського офіцера вбили під час перехресного бою між афганськими спецсилами та талібами в районі прикордонного переходу з Пакистаном. Афганські сили намагалися відбити атаку талібів на ринкову площу у населеному пункті Спін-Болдак.

«Ми терміново шукаємо більше інформації, співпрацюючи з органами влади в регіоні», — заявили президент Reuters Майкл Фріденберг та головна редакторка Алессандра Галлоні.

Довідково: Даніш Сіддікуі працював у Reuters з 2010 року. Він висвітлював війни в Афганістані та Іраку, кризу біженців рохінджа, протести в Гонконгу та землетруси в Непалі.

У 2018 році він був частиною команди фоторепортерів Reuters, які стали лауреатами Пулітцерівської премії в номінації «художня фотографія» за серію знімків, присвячених біженцям рохінджа.

До слова, бойові дії між урядовими військами і «Талібаном» загострилися в червні цього року — на тлі поступового виведення військ США і НАТО з Афганістану, що має завершитися до 1 вересня. Особливо напружені бої тривають у північно-східній провінції Бадахшан, що межує із Таджикистаном.

Раніше ЗМІ повідомляли, що США можуть усе ж залишити обмежений контингент для охорони посольств і аеропорту в Кабулі. Але представник «Талібану» Сухаїл Шахін в інтерв’ю BBC заявив, що бойовики наполягають на повному виведенні всіх іноземних військ.

Саме це і є передумовою початку мирного процесу, про який сторони домовилися ще в лютому 2020 року за посередництва США. Згідно з умовами тієї угоди, після виведення іноземних військ із Афганістану таліби й Кабул повинні розпочати внутрішній діалог для політичного вирішення свого протистояння.

А втім, уряд Афганістану побоюється (і, як видно з останніх подій, небезпідставно), що відсутність американських військ у країні розв’яже руки Талібану й призведе до поступового захоплення країни бойовиками. Водночас США не раз запевняли, що продовжать підтримувати афганські війська матеріально й фінансово.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер