<

Викрили подружжя російських шпигунів в Одесі, які готували ракетний удар по силах ППО та артилерійських складах ЗСУ

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:33 | 8.12.2022 / Новини / /
Перегляди
174
/ Коментарі відсутні

В Одесі викрили двох агентів головного управління генштабу зс рф. Зловмисники збирали розвіддані про місця можливої дислокації та переміщення підрозділів протиповітряної оборони ЗСУ на території регіону.

Шпигунів затримали при спробі передачі закритих відомостей до рф, повідомляє пресслужба СБУ.

Обоє затриманих – чоловік (народився в Одесі, але згодом служив у російській армії та брав участь у бойових діях на території Чечні) та дружина – громадяни рф. Вони були завчасно відправлені в Україну ще у 2018 році та отримали посвідку на проживання. Таким чином російська воєнна розвідка планувала створити на півдні України власний агентурний апарат.

До повномасштабного вторгнення сім’я агентів збирала дані про суспільно-політичну обстановку в регіоні і розширювала коло своїх знайомств, готуючись до виконання основних завдань.

А вже після 24-го лютого насамперед намагалися виявити бойові позиції зенітно-ракетних комплексів “Crotale” і розташування польових артилерійських складів з боєприпасами до ЗРК. Розвідувальна інформація потрібна була окупантам для здійснення повітряних ударів ракетами класу “Калібр” або “Кінжал” по українських військових об’єктах.

Тож зловмисники розпочали активний збір інформації про підрозділи Сил оборони на Херсонському напрямку.

Зібрані відомості агенти відправляли “зв’язковому” – мешканцю Севастополя, колишньому російському спецназівцю, який негласно співпрацює з ГРУ, а для “прикриття” використовує посаду очільника благодійного фонду. Він передавав інформацію своєму куратору – кадровому співробітнику воєнної розвідки рф.

Для комунікації з представниками російської спецслужби агентура використовувала заздалегідь відпрацьований анонімний телеграм-канал.

Під час обшуків за місцем проживання агентів правоохоронці виявили мобільні телефони та комп’ютерну техніку з доказами прихованого листування з агресором.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили затриманим про підозру ст. 114 (шпигунство) Кримінального кодексу України. Їм обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Березня, Вівторок
18 Березня, Понеділок