<

Вибори Президента: що потрібно знати і чого не можна робити на виборчих дільницях

Цей запис опубліковано більш як рік тому
22:14 | 30.03.2019 / Новини / /
Перегляди
3
/ Коментарі відсутні

У неділю, 31 березня 2019 року, в Україні відбудуться вибори президента. На посаду глави держави претендують 39 кандидатів, а проголосувати зможуть понад 30 мільйонів зареєстрованих виборців.

Для того, щоб ваш голос врахували, theБабель розповідає про те, які документи потрібно взяти з собою, як знайти себе в списку виборців, як голосувати не за місцем прописки та за кордоном, як не зіпсувати бюлетень, чого не можна робити на виборчих дільницях, куди звертатися у разі порушень та про інші головні моменти правил голосування.

О котрій відчиняються і зачиняються дільниці?

Виборчі дільниці відчиняться в неділю, 31 березня, о восьмій годині ранку і працюватимуть без перерви до восьмої години вечора. Важливо пам’ятати, що в ніч із суботи на неділю Україна переходить на літній час — на одну годину вперед. Офіційно час переведуть о третій годині ночі 31 березня.

Список адрес виборчих дільниць є на сайті Центральної виборчої комісії.

Як перевірити, чи я є у списку виборців?

Для цього можна скористатися онлайн-сервісом «Кабінет виборця». Ось покрокова відеоінструкція, як це зробити.

https://youtu.be/qVEAOD3izrs

Якщо ви тільки зараз дізналися про те, що вас не внесли до списку виборців, то цього разу ви не зможете проголосувати, оскільки термін подання заяви на внесення до реєстру або виправлення помилки вже збіг.

Держреєстр також випустив відеоінструкцію для виборців з інвалідністю і тих, хто не може прийти на дільницю через стан здоров’я.

https://youtu.be/RJf0ulbEJMU

Які документи брати з собою?

Для того щоб отримати в члена дільничної комісії виборчий бюлетень, потрібно надати документ, що підтверджує особу та громадянство України:

паспорт громадянина України (у вигляді книжечки або ID-карти);

тимчасове посвідчення громадянина України (для нещодавно прийнятих до громадянства України);

військовий квиток (винятково для військовослужбовців строкової служби);

для ув’язнених — картка (довідка) установи виконання покарань або слідчого ізолятора, у якій вказані персональні дані та стоїть печатка і підпис начальника установи;

тим, хто голосує не за місцем прописки, крім паспорта, варто взяти з собою довідку про тимчасову зміну місця голосування.

Згідно з постановою ЦВК, вам не можуть відмовитися видавати бюлетень, якщо:

  • у паспорті громадянина України у вигляді книжечки немає фото, яке вклеюють у 25 або 45 років;
  • є розбіжності у виборчій адресі в списку і в паспорті через перейменування населеного пункту або вулиці;
  • в ID-картці виборця немає відомостей про реєстрацію місця проживання.

Як голосувати за кордоном?

Українці, які в день виборів 31 березня перебуватимуть за кордоном, зможуть проголосувати на 101 виборчій дільниці у 72 країнах. Список та адреси цих дільниць є на сайті Міністерства закордонних справ.

Цьогоріч виборчих дільниць не буде на території Росії. Тому українцям, які постійно живуть у РФ, доведеться голосувати в сусідніх країнах: Казахстані, Грузії та Фінляндії.

Для того щоб проголосувати за кордоном, потрібно перебувати на консульському обліку або ж подати заяву про тимчасову зміну місця голосування в одному з відділень Держреєстру в Україні. Там треба вказати країну, до якої ви їдете, та виборчу дільницю. Але зробити це потрібно було до 25 березня.

У день виборів потрібно взяти з собою на виборчу дільницю закордонний паспорт або дипломатичний чи службовий паспорт.

Я не встиг змінити місце голосування, що робити?

Якщо ви не встигли змінити місце голосування до 25 березня, то проголосувати не за місцем прописки ви не зможете. Це стосується як тих, хто перебуває у відрядженні, працює або навчається в іншому регіоні, так і переселенців та жителів тимчасово окупованих територій Донбасу і Криму.

Шанс проголосувати у вас буде в другому турі — 21 квітня, якщо жоден з кандидатів не набере понад 50 відсотків голосів у першому. У такому разі заяву про зміну місця голосування треба буде подавати знову, навіть якщо ви це вже робили, щоб проголосувати в першому турі.

Я прийшов на дільницю, що далі?

Підійти до членів виборчої комісії та надати документ, який підтверджує особу та громадянство України. Розписатися за отримання бюлетеня у списку виборців та на контрольному талоні виборчого бюлетеня. Ось такий вигляд має бюлетень:

Після цього необхідно пройти в кабінку для голосування і поставити «галочку» або «плюс» у квадраті поряд з прізвищем кандидата, якого ви підтримуєте. Потім вийти з кабінки й опустити бюлетень в урну.

Проголосувати можна тільки за одного кандидата, графи «проти всіх» у нинішніх бюлетенях немає. Якщо ви поставите в бюлетені будь-яку іншу позначку (малюнок, напис, підкреслите або закреслите щось), він буде вважатися недійсним.

А якщо я випадково проголосував не за того?

У такому випадку потрібно звернутися до члена виборчої комісії та заповнити заяву з проханням видати новий бюлетень. Другий виборчий бюлетень видається тільки в обмін на зіпсований, і лише один раз.

Чого не можна робити на дільницях?

Приносити з собою символіку будь-якого кандидата — це стосується курток, футболок, кепок, значків, пакетів тощо. Інакше вас можуть не пустити до дільниці.

Робити фото бюлетеня і самому фотографуватися з бюлетенем — як з порожнім, так і з заповненим.

Заходити в кабінку для голосування з будь-ким. Винятки: діти до 18 років і тварини.

Брати бюлетень у кого-небудь, крім члена виборчої комісії. І передавати його комусь — як порожній, так і заповнений.

Виносити бюлетень за межі виборчої дільниці.

Вийшовши з кабінки, не можна публічно заявляти, за кого ви віддали свій голос, або демонструвати свій заповнений бюлетень.

Куди звертатися, якщо помітив порушення?

Якщо ви помітили якісь порушення на виборчій дільниці, потрібно звернутися до голови виборчої комісії, офіційних спостерігачів або одразу зателефонувати в поліцію.

З 1 березня працює «гаряча лінія» робочої групи МВС із боротьби з порушеннями на виборах. Телефон: 044-254-97-56. Сюди варто звертатися, якщо ви зіткнулися з погрозами, тиском чи спробою підкупу.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер