<

«Ви виграли автомобіль» – в області промишляють телефонні аферисти

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:18 | 1.05.2015 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Все частіше волиняни потрапляють на гачок телефонних аферистів та псевдоволонтерів. Правоохоронці області застерігають краян бути обережними та не перераховувати свої кревні невідомим особам.

Так, нещодавно працівниками Луцького міськвідділу міліції були затримані горе-батюшки, які, приїхавши з іншого регіону, збирали допомогу бійцям АТО. Про це повідомив очільник УМВС України у Волинській областіПетро Шпига під час брифінгу, – пише ВолиньPost.

“Ми фільтруємо, координуємо і відслідковуємо інформацію щодо осіб, які обманним шляхом використовують довіру громадян і збирають гроші”, – запевнив Шпига.

Загалом, як розповів начальник управління карного розшуку Геннадій Єпіфанович, на сьогоднішній день на Волині одним із найпоширеніших видів легкого заробляння коштів є шахрайства, які здійснюються зловмисниками за допомогою мобільних телефонів.

“Швидше всього десь хтось отримав і перепродав базу клієнтів “Приватбанку”. Зловмисники користуються цією базою”, – висловив здогад Геннадій Єпіфанович.

На підтвердження своїх слів правоохоронець розповів, що часто буває, коли до потенційної жертви телефонує абонент, який називається представником служби безпеки “Приватбанку”, повідомляє про нібито несанкціоноване зняття коштів з рахунку абонента та запитує номер картки, щоб її заблокувати.

“Таким чином шахраї, використовуючи довіру людей, знімають кошти з рахунків”, – запевняє начальник карного розшуку.

Другий поширений на сьогодні вид шахрайства – коли зловмисники телефонують і повідомляють людині про виграш автомобіля, який можна отримати, перерахувавши певну суму коштів. Особи, які люблять “халяву”, без зайвих запитань перераховують кошти на продиктований співрозмовником рахунок. А коли розуміють, що насправді їх “кинули”, вже пізно.

Причому, запевняють правоохоронці, таким чином люди перераховують шахраям не малі гроші, буває що й по 20 тисяч гривень.

Третій вид афери, коли зловмисники телефонують до особи з повідомленням, що її син-кум-брат-сват потрапили в міліцію та обіцяють вирішити ці питання за певну суму грошей.

“Чомусь волиняни, хоча ми неодноразово зверталися до них за посередництвом ЗМІ, швидко реагують на шахрайство, оперативно перераховуючи кошти на номер картки, який їм диктують шахраї”, – резюмує Геннадій Єпіфанович.

На що Петро Шпига додає, що все тому, що люди за своїм менталітетом, переконаннями, поглядами з західного регіону України набагато добріші і щедріші, ніж зі Сходу.

Правоохоронці розповіли, що на сьогодні розкрито тільки 53 факти таких шахрайств розкрито. Встановлено також, що переважно телефонні аферисти перебувають на територіях окупованих областей – у містах Горловка, Єнакієво та ін.

Але чим серйозніше шахрайство, тим серйозніша доказова база необхідна, щоб в подальшому не виникало питань щодо притягнення зловмисників до кримінальної відповідальності.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа