<

Верховна Рада утричі підвищила штрафи для п’яних водіїв

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:12 | 7.07.2016 / Новини /
Перегляди
13
/ 1 коментар

Народні депутати України 7-го липня проголосували за збільшення штрафів за керування транспортним засобом в стані алкогольного, наркотичного сп’яніння або під впливом лікарських препаратів.

Відтепер за перший раз затриманий за водіння в нетверезому стані повинен буде сплати 10 200 гривень (зараз 3 400). До того ж буде позбавлення права керувати на рік. Другий раз впродовж року – 20 400 гривень штрафу і три роки без прав.

Проект закону зареєстровано за №4373, інформує прес-служба Верховної Ради.

Законом також встановлено, що порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження тягне за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі 1 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (один не оподаткований мінімум це 17-ть гривень – ред.) або адміністративний арешт на строк 15-ть діб, з позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки.

В сусідній Польщі гранично допустима межа в алкоголі водія встановлена на рівні 0,2 проміле і штраф за його перевищення у розмірі від 145 євро. Крім того, навіть низький рівень алкоголю в крові може спричинити за собою позбавлення водійських прав строком від 6 місяців до трьох років і навіть до одного місяця ув’язнення.

Якщо рівень алкоголю в крові перевищує 0,5 проміле, водій може опинитися у в’язниці на строк до двох років або позбутися прав на термін до 10-ти років. Крім цього, у правопорушника в цій країні також можуть конфіскувати транспортний засіб. Кримінальна відповідальність за водіння в нетверезому стані покликана зменшити кількість ДТП в країні, значна кількість яких відбувається за участю водіїв у нетверезому стані.

У США п’яний водій ризикує провести за гратами від 48 годин до 6 місяців. Причому в цьому правилі немає виключень навіть для зірок і політиків.

У Німеччині адміністративна відповідальність настає тоді, коли рівень алкоголю в крові водія перевищує 0,5 проміле. За таке правопорушення накладається штраф від 500 євро. Якщо зловили не вперше – сума може зрости до 3 000 євро. Крім цього, нетверезого водія позбавляють водійського посвідчення терміном на один місяць і заносять два пункти в спеціальний реєстр водійських правопорушень. Такі ж штрафи передбачені і для молодих водіїв або водіїв-новачків. Особам молодше 21 року і тим, хто має права не довше двох років, вживати алкоголь водіям забороняється взагалі. Коли кількість пунктів в реєстрі досягає восьми, особі загрожує вилучення прав.

У Франції, як і в Німеччині, діє граничний рівень алкоголю в крові 0,5 проміле. Якщо в крові водія встановлений більший рівень алкоголю, йому загрожує штраф від 135 євро. У цій країні також діє система штрафних пунктів для водіїв-резидентів Франції. Для новачків, які мають права не довше трьох років, така гранична межа закріплена на рівні 0,2 проміле. Більше 0,8 проміле алкоголю в крові вже погрожують водієві куди більш серйозним штрафом до 4500 євро або навіть ув’язненням на строк до двох років. Якщо до цього додається вплив наркотиків, передбачений штраф на рівні 9000 євро і до трьох років в’язниці.

Водії в Сполученому Королівстві Ведикобританія не порушують закону, якщо знаходяться за кермом з рівнем алкоголю в крові до 0,8 проміле – це найвищий показник в ЄС. Виняток становить Шотландія, там ця гранична межа кілька років тому була знижена до 0,5 проміле. Втім, якщо її перевищити, штрафи у Великобританії можуть досягати необмежених розмірів, водієві загрожує позбавлення прав мінімум на один рік і в окремих випадках навіть до шести місяців ув’язнення. Більшість довідників для автомобілістів вказують на те, що розмір штрафу, як правило, не перевищує 6500 євро. Але і ця сума в порівнянні зі штрафами в інших країнах ЄС надзвичайно висока.

Дуже суворе покарання передбачають японські закони не лише для п’яних водіїв, але і для пасажирів, що сіли в автомобіль з нетверезим водієм. Кожен повнолітній пасажир повинен заплатити штраф еквівалентний 3-м тисячам доларів, якщо водій виявиться п’яний. Виключення не робиться навіть для пасажирів маршрутних і туристичних автобусів. Водієві, що сів за кермо в нетверезому стані загрожує як мінімум 8 700 доларів штрафу або 5 років в’язниці. Максимальний штраф – 2.5 мільйони доларів був виписаний в 2001 році японцеві, який в нетверезому стані виїхав на смугу зустрічного руху і зіткнувся з автомобілем, водій якого загинув.




один коментар
  1. А тепер питання: як ловитимуть п’яних водіїв, якщо поліція не має повноважень просто зупинити автомобіль і перевірити, чи людина знаходиться у стані алкогольного сп’яніння, якщо немає порушень?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа