<

ВРУ прийняла закон про перехід парафій УПЦ МП до ПЦУ

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:58 | 17.01.2019 / Новини / , /
Перегляди
14
/ коментарів 13

Верховна Рада України 17 січня ухвалили в першому читанні та в цілому законопроект №4128-д, яким вносяться зміни до Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації” в частині зміни релігійними громадами підлеглості.

“За” відповідне рішення проголосувало 229 народних обранців, передає кореспондент УНН.

Документ регламентує перехід релігійних громад з підпорядкування однієї церкви до іншої. Рішення про перехід, відповідно до закону, ухвалюватиметься на загальних зборах релігійної громади.

Збори релігійної громади матимуть правомочність в тому випадку, якщо такі збори пройшли у відповідності до статуту цих релігійних громад.

Законопроект врегульовує механізм ухвалення такого рішення. Зокрема, рішення про перехід вважається ухваленим, якщо за таке рішення проголосувало 2/3 громади.

Після того, як громада ухвалила рішення про перехід в підпорядкування іншій церкві, накладається мораторій на відчуження її майна.

Мораторій діє до того часу доки юридична процедура переходу не буде завершена.

Як йдеться в пояснювальній записці до законопроекту, документ покликаний унормувати процедуру зміни приналежності релігійних громад діючим в Україні і за її межами релігійним центрам, що сприятиме забезпеченню права людей на свободу світогляду та віросповідання в Україні.

Церква просить Верховну Раду України ухвалити закон, в якому буде визначений механізм обрання релігійного центру.

Після цього Голова Верховної Ради України Андрій Парубій дав доручення парламентському комітету з питань культури і духовності розробити законопроект, який би регламентував перехід релігійних громад в підлеглість з однієї церкви в іншу.

В свою чергу в Українській православній церкві Московського патріархату заявили, що закон №4128-д щодо зміни релігійними громадами підлеглості, націлений на “догоджання і наповнення однієї релігійної спільноти”.




коментарів: 13

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

23 Квітня, Вівторок