<

«Востаннє Світязь був таким повноводим 10 років тому», – начальниця метеостанції

13:10 | 28.04.2023 / Новини / , /
Перегляди
1196
/ Коментарі відсутні

Три роки тому волиняни та ті, для кого улюбленим місцем літнього відпочинку стало озеро Світязь, що у Шацькій громаді, на всю забили на сполох через стрімке обміління найглибшого озера України.

Про це пише Район.Шацьк.

Тоді називали різні причини цього явища: кліматичні зміни, зокрема, аномальну спеку (до +40 градусів) та тривалу відсутність опадів, теплу малосніжну зиму; також вплив Хотиславського кар’єру (унікальне родовище завглибшки до 100 метрів з видобутку крейди та піску), та навіть, як казали “народні експерти” у соцмережах, вплив великих штучних ставків на плантаціях лохини, що знаходяться за десяток кілометрів від Світязя.

Однак щойно на Волині пройшли перші дощі, а взимку збільшилась кількість снігу, як води Світязя знову поповнилися. Хоч, звісно, не до попередніх позначок, та все ж…

Цьогорічна багатосніжна зима знову змусила говорити про Світязь, але вже в іншому контексті – повноводості.

Коли в рік посухи для того, щоб дістатися води, треба було пройти від 50 до 100 метрів у деяких місцях, то тепер же вода вийшла з берегів та розлилася по пляжу. І без гумових чобіт в деяких місцях неможливо добратися до водного плеса.

Як коментує начальниця метеорологічної станції “Світязь” Руслана Вільнер, наповненню Шацьких озер сприяла сніжна зима, бо саме завдяки сніговим опадам найбільше накопичується вода в річках та озерах.

“Дощі не так сприяють накопиченню води, як сніг, адже у весняно-літній період йде чимале випаровування дощової води. Бачимо, що за цю зиму рівень води в озерах та річках значно підріс. Найменший рівень води був у 2019 році – 92-93 см над рівнем Балтійської системи, а тепер за останній місяць рівень позначки сягнув аж 172 см. Вже у вівторок, 25 квітня, рівень води впав на 1 см і сягнув 171 см. Такі значення ми фіксували востаннє 10 років тому”, – розповідає пані Руслана.

Також керівниця світязьких метеорологів зазначає, що від жовтня 2022 по квітень 2023 рівень води в озері Світязь піднявся на 44 см.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа