<

Волинянин хотів вивезти через «Ягодин» більше 100 стародавніх монет

Цей запис опубліковано більш як рік тому
01:51 | 12.06.2018 / Новини /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Волинянин намагався провезти через пункт пропуску «Ягодин» 110 старовинних монет, аби в подальшому їх перепродати за кордоном.

Однак, як йдеться у вироку Любомльського районного суду від 5 червня, предмети старовини на кордоні виявили та вилучили митники, – пише ІА Волинські новини.

Під час досудового слідства встановили, що 8 грудня 2017 року обвинувачений разом із свої однокласником, який перебував за кермом автомобіля «Фольксваген Пассат», слідував з України через міжнародний пункт пропуску для автомобільного сполучення «Ягодин». Смугою спрощеного митного контролю «зелений коридор» волинянин намагався незаконно перемістити через кордон 110 предметів нумізматики, що становлять культурну цінність. Зокрема, це були монети епохи середньовіччя 1597-1767 років, а саме – монета «3 гроша Сигізмунда III» 1597 – 1 шт., монета «Баторія» 1578 1 шт., монети Речі Посполита «Казимира» сер. XVII ст. – 3 шт. та «Соліди» (литовський тип) – 6 шт. Давні гроші чоловік попередньо заховав у власному гаманці, який помістив у технологічну нішу передніх дверей автомобілі зі сторони пасажира.

Крім того, порушник намагався провезти монети Російської імперії, однак зазначені культурні цінності були виявлені під час проходження прикордонно-митного контролю. Загалом волинські митники вилучили 110 монет.

Згідно висновку експерта, вказані монети є предметами нумізматики епохи середньовіччя, хронологічні рамки чеканки яких 1597-1767 роки, тож вони становлять історичну цінність та являються колекцією культурних цінностей.

Обвинувачений повністю визнав свою вину та повідомив суду, що монети придбав в інтернеті за 900 доларів, аби їх потім перепродати за кордоном.

Беручи до уваги всі обставини справи, суд визнав його винним та призначив покарання у виді 3 років позбавлення волі. Однак на підставі ст. 75,76 звільнив від призначеного покарання, якщо протягом 1 року 6 місяців волинянин не вчинить нового злочину. Вилучені монети конфіскували в дохід держави шляхом їх передачі у Волинський краєзнавчий музей.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер