<

Волинянам розповіли, як шукати інформацію про предків

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:11 | 16.07.2017 / Новини /
Перегляди
10
/ Коментарі відсутні

В сучасних умовах вільного доступу до інформації, кожен охочий може розпочати генеалогічні пошуки, не виходячи із дому. Світові інформаційні ресурси сьогодні є найпопулярнішим джерелом пошуку інформації з генеалогії. 

На віртуальних просторах ми можемо натрапити на бази даних, метричні книги, списки, спогади. Звичайно, інтернет не замінить пошук в архівах, але суттєво його спрощує. Такий пошук дозволяє зібрати потрібну інформацію за короткі терміни, –  пише ВолиньPost.

Пропоную волинянам інформацію про сайти, які можуть суттєво допомогти на початку дослідження свого родоводу.

Особисто мені завдяки використанню інтернет-ресурсів вдалось по одній лінії дійти до 1710 року. До слова, Артуру Альошину, співзасновнику проекту Lodomeria, пощастило ще більше – його дерево роду містить близько 2100 родичів і найстарший народився 1650 року!

Світові ресурси

MyHeritage (https://www.myheritage.com.ua/) – це не просто найкращий ресурс для збереження сімейної історії та графічної побудови родовідного дерева, це ще й одна з найбільших генеалогічних баз даних. Зокрема, сайт містить величезну кількість користувацьких родовідних дерев, списки виборців багатьох країн, військові карки, періодичні видання, дані про імміграцію, метричні записи, переписи населення та багато іншого.

MyHeritage купили доступ до чималої кількості інших баз даних зі світовим ім’ям, таких як geni.com, familysearch, moikrewni.pl та інші. На жаль, доступ до більшості баз даних платний, але знайшовши потрібний запис на сайті, можна перейти безпосередньо на сайт-джерело і спробувати подивитися безкоштовно.

FamilySearch (https://familysearch.org/ ) – сторінка містить понад мільярд метричних записів з багатьох країн світу, у тому числі і України. Багато метричних записів ще досі непроіндексовано, тому залучаються волонтери з різних країн, щоб цей процес пришвидшити.

На жаль, українські архіви свого часу розірвали співпрацю з цією організацією, але тим не менше частину метрик таки встигли оцифрувати, зокрема територію Київщини.

Українські сайти

Pra.in.ua (https://pra.in.ua) – найбільша база мешканців території України, народжених між 1650-1920-ми роками. Станом на червень 2017 року база проекту нараховує 2,5 млн. осіб. План розвитку проекту передбачає, що на початок 2018, року вона виросте до 3 млн. осіб, а в 2019 році – сягне 4 млн.

Доступ до бази є безкоштовним. Всі витрати на створення порталу, його адміністрування, технічну підтримку, розвиток, роботи з індексації документів та наповнення бази здійснюються виключно за рахунок пожертв зі сторони користувачів.

База жителів України (https://nomer.today/allukraina/) – містить дані станом на 2000 рік (приблизно).

Родовід (https://uk.rodovid.org) – некомерційний, багатомовний, відкритий вікі-проект, створений у 2005 році в Києві українськими ентузіастами, для того, щоб кожен міг створити віртуальну книгу свого роду.

Національний банк даних жертв політичних репресій (https://www.reabit.org.ua/books/) – інтернет-проект Українського інституту національної пам’яті.

Книга пам’яті України 1941–1945 (https://memory-book.ua/people/search) – єдиний в Україні діючий некомерційний проект такого типу. На даний момент внесено близько мільйона імен.

Історія міст і сіл УРСР (https://ukrssr.com.ua/) – перша фундаментальна історична праця, кожний том якої висвітлював історію населених пунктів окремих областей України, а їх на той час налічувалося майже 40 тисяч.

Lodomeria (https://lodomeria.weebly.com/) – інтернет-ресурс з вивчення генеалогії Волинського краю та історії вцілому. Метою створення ресурсу є популяризація сімейних цінностей та патріотизму шляхом дослідження родинних зв’язків та вивчення історичних перепитій Волинської землі.

Польські сайти

Archiwum Główne Akt Dawnych (https://agad.gov.pl/) – архів допоможе з пошуком інформації про предків та витребування архівних документів.

Szukaj w archiwach (https://www.szukajwarchiwach.pl/) – база містить інформацію про документи багатьох архівів Польщі. Також є можливість подивитися вже відскановані документи.

Metryki Wołyń (https://wolyn-metryki.pl/Wolyn/index.php ) – територіально ресурс охоплює пошук по території, яка входила до складу Волинського воєводства у міжвоєнний період.

Wołyń – pamiątki polskich czasów (https://www.wolhynia.pl/ ) – доступна література про Волинь, біографії відомих волинян, мапи, плани міст та ін.

Przodkowie (https://www.przodkowie.com/ ) – сторінка містить кілька баз даних гербів польських родів, базу даних вінчань до 1899 року, список родин сейму Польського та іншу інформацію.

Grobonet (https://grobonet.com/ ) – сайт дозволяє знайти поховання на території Польщі за допомогою прізвища.

Genealogia Polaków (https://www.genealogia.okiem.pl/) – один з найбільших польських ресурсів пов’язаних з національною спадщиною. Містить великі генеалогічні бази і не лише.

Szukaj przodka (https://szukajprzodka.pl/ ) – ресурс містить багато корисної інформації для пошуку предків в Польщі та поляків за межами цієї країни.

Genetyka. Genealodzy (https://szukajprzodka.pl/ )- одна із найпотужніших баз для генеалогічного пошуку в Польщі. Також присутні метрики з України, Білорусі та Литви.

Вдалих пошуків!

Джерело фото: https://freepages.genealogy.rootsweb.ancestry.com

Тетяна Яцечко-Блаженко




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер