<

Волинян попереджають про загрозу кору

Цей запис опубліковано більш як рік тому
05:31 | 8.02.2017 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Кір – це гостра вірусна інфекція з притаманною їй циклічністю виникнення епідемічних ускладнень з піком захворюваності кожних 5-6 років. Останні підйоми захворюваності кором у Волинській області зафіксовано у 2006 році коли захворіло понад 800 осіб та у 2012 році — 560 осіб. На сьогодні випадків кору в області не зареєстровано. Проте, враховуючи багаторічні спостереження, циклічність виникнення епідемічних ускладнень, аналіз охоплення щепленнями дитячого населення, нами прогнозується неблагополучна ситуація з кору вже в цьому році.

Також інформуємо, що на території сусідньої Румунії в 34 округах зареєстровано спалах кору, в результаті якого захворіло близько 2300 дітей, 14 із них загинули.  Тому є реальна загроза поширення цього захворювання на території нашої області – повідомляє Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України.

Ситуація може стати критичною, оскільки кір уже реєструється в Івано-Франківській області, де за останні місяці зареєстровано 56 випадків цього захворювання, із них 34 підтверджено лабораторно.

Нестабільність епідемічної ситуації значною мірою пов’язана з упущеннями в стратегії вакцинопрофілактики. Підвищення захворюваності на кір частково пов’язане з активною антивакцинальною кампанією, яка розпочалася у 2008 р., внаслідок якої рівень колективного імунітету знизився до 60%. Такий рівень охоплення щепленнями є загрозливим і сприяє виникненню та поширенню цієї інфекції.

Єдиним шляхом профілактики кору та запобігання ускладнень від нього лишається проведення дітям профілактичних щеплень, внаслідок чого і виробляється імунітет до хвороби. Найбільшому ризику захворювання на кір та розвитку ускладнень піддаються нещеплені діти раннього віку.

Тому, закликаємо батьків відповідально поставитись до здоров’я власних дітей. На сьогодні у Волинській області є достатня кількість вакцини проти кору, а отже кожна дитина, яка підлягає на щеплення, може отримати його в поліклініці по місцю проживання.

Кір – гостра інфекційна хвороба вірусної етіології, що характеризується лихоманкою, катаральним запаленням слизових оболонок очей, носоглотки та верхніх дихальних шляхів і плямисто-папульозним висипом. Збудником є вірус, який швидко гине під дією сонячного світла та  ультрафіолетового випромінювання.

Джерелом збудника інфекції є хворий на кір. Він заразний для оточуючих з останніх 1-2 днів інкубаційного періоду до 4-го дня після появи висипу. Передача збудника відбувається повітряно-крапельним шляхом.

Вірус потрапляє в повітря з крапельками слизу з верхніх дихальних шляхів хворого під час розмови, кашлю, чхання. Зараження відбувається як при безпосередньому спілкуванні з хворим, так і на значній відстані від нього.

Перебіг хвороби може ускладнюватися ураженням дихальної системи: ларингітом, трахеїтом, бронхітом, пневмонією, кон’юнктивітом, у маленьких дітей часто буває стоматит. Найважчі ускладнення кору — це  менінгіт і енцефаліт. Дуже небезпечний кір для вагітних жінок, оскільки може спричинити викидень чи патологічні зміни у розвитку дитини. Смертність від цієї хвороби коливається від 1 до 5% та більше в залежності від регіону виникнення.

Вакцинацію проти кору проводять дітям у віці 12 місяців, ревакцинацію — у 6  років. Її мета — захист дітей, у яких з тієї чи іншої причини імунітет не сформувався.

Радимо не зволікати, а захистити своїх дітей від небезпечної недуги.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа
23 Квітня, Вівторок