<

Волинян попереджають про заборону вилову щуки

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:47 | 15.02.2023 / Новини / , /
Перегляди
500
/ Коментарі відсутні

Із 15-го лютого у Волинській області розпочинається нерестова заборона на добування щуки. Така заборона діє вперше як в області, так і в Україні загалом. Це пов’язано з прийнятою новою редакцією Правил любительського і спортивного рибальства, де щуку окреслили як окремий вид і чітко означили період нересту.

Про це розповів начальник Управління Держагентства меліорації та рибного господарства в області Тарас Куньчик, заборона щодо щуки в цей період викликана біологічними особливостями розмноження виду, пише Суспільне.

“Щука нереститься при температурі води 3-5 градусів тепла. Коли квітень – щука віднерестилася і рибалки виставляють жерла і виловлюють щуку з ікрою, що негативно впливає на потомство. Ця заборона таку ситуацію має виправити”, – сказав посадовець.

Зі слів Тараса Куньчика, раніше в правилах був визначений загальний нерест і щука в нерестову заборону не потрапляла.

“Стільки років не мінялася ситуація, завжди була проблема з нерестом щуки. Науковці настоювали на, тому що це має бути окремий вид. В нас вперше впроваджений нерест щуки”, – додав посадовець.

За незаконно виловлену щуку рибалкам загрожує адміністративна чи кримінальна відповідальність. Також порушники повинні будуть компенсувати збитки, де один незаконно виловлений екземпляр щуки становить 3 468 гривень.

Нерестова заборона на добування щуки у Волинській області діятиме до 31 березня.

Щука – одна з небагатьох риб наших водойм, нерестова активність якої починається за температури води 3-5°C. Нересту щуки передує переднерестова міграція, під час якої відбувається остаточне дозрівання ікри у самок та молок у самців. Саме у цей період щука є дуже вразливою до вилову.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця