<

Волинським чорнобильцям розповіли, на які пільги вони можуть розраховувати у 2015 році

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:22 | 28.01.2015 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

На Волині проживає майже 145 тисяч громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Торік із держбюджету на компенсаційні виплати цій категорії витратили 93 мільйони гривень. У грудні 2014-го Верховна Рада внесла зміни до закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, скоротивши для них перелік пільг.

Про які саме зміни потрібно знати волинянам-чорнобильцям —  на брифінгу повідомили представники департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, – пише Волинська ОДТРК

Всі нинішні пільги для чорнобильців 1 категорії залишаються, для  2-ї категорії — за винятком санаторно-курортних путівок. Не користуватимуться такою пільгою і громадяни третьої категорії, також вони втратили можливість безплатно отримати ліки та робити протезування, а 50% знижка на оплату комунпослуг із липня цього року надаватиметься з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім”ї, який не може перевищувати трохи більше 1700 гривень на особу.

Зміни стосуються також пільг дітям-чорнобильцям і їхнім батькам. Як повідомила директор департаменту соціального захисту населення  облдержадміністрації Оксана Гобод, 2015 року не буде надаватися повне державне забезпечення до вступу їх в школу, садочки також будуть платними. Вилучено безплатний проїзд у межах України на всіх видах транспорту, а також щорічне безплатне забезпечення потерпілих дітей путівками на оздоровлення.

Не отримають путівки для оздоровлення і вагітні жінки, які проживають у забрудненій зоні. Окрім цього, скасовуються щомісячні виплати на дітей шкільного віку. Йдеться про  32 гривні 50 копійок, або 16,5 гривень, залежно від категорії, до якої належить дитина.

Відповідно до змін у законодавстві, скасовано компенсації та доплати громадянам, котрі проживають і працюють на територіях радіоактивного забруднення. А розмір  щомісячної компенсації сім’ям за втрату годувальникам внаслідок Чорнобильської катастрофи встановлюватиме Кабінет Міністрів. Раніше це було 10% прожиткового мінімуму.  Передбачено ще одне нововведення:  особам, які постраждали вналідок ЧАЕС, які мають одночасно право на інші пільги чи компенсації, надаються за їх вибором пільги та компенсації відповідно до одного з законів.

Також в департаменті соціального захисту населення повідомили, що через тендерні процедури до 1 квітня в “чорнобильських” районах школярів не забезпечуватимуть харчуванням. Натомість, батьки отримають грошову компенсацію.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер