<

Волинських аграріїв продовжують заохочувати до бізнесу

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:29 | 1.03.2015 / Новини / , /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

На Волині підбивають підсумки проекту «Час для бізнесу», що стартував у вересні 2012-го та фінішує вже у квітні цього року.

Підсумки підбивали під час зустрічі із його учасниками, а також з представниками переробних та закупівельних структур. Обговорювали питання збуту сільськогосподарської продукції, вирощеної у фермерських та особистих селянських господарствах, яке є дуже актуальне для Волині, на території якої практично немає переробних потужностей, – пише газета «Волинь нова».

«Свою місію вбачав у тому, щоб залучити якнайбільше фермерів та одноосібників до семінарів. Вони розширюють кругозір і дають фахові знання, а вчитися ніколи не пізно», – зазначає заступник голови Асоціації фермерів і землевласників Волині Олег Галасун, який брав участь у багатьох заходах у рамках проекту «Час для бізнесу».

Йшлося і про те, що статистичні методи потребують удосконалення. Заступник директора департаменту агропромислового розвитку Людмила Петриканин навела приклад, коли статистика фіксує в Луцькому районі дванадцять гектарів овочів, у той час як лише два фермери з цього району мають 23 гектари. Звісно, такі зміни треба впроваджувати на державному рівні. Проте було вирішено скласти список овочівників та ягідників, щоб оперувати точнішими цифрами й ухвалювати правильні рішення щодо розвитку як окремого господарства, так і галузі загалом.

Чималий інтерес в учасників семінару викликали виступи закупівельників. Так, представник фірми «Дарлісад» із Маяків Луцького району розповів, що торік підприємство купувало малину по вісімнадцять гривень за кілограм, а мінімальна закупівельна партія становила 50 кілограмів. І надалі планують її збільшувати. Тому саме ягідництво та садівництво, які потребують чимало ручної праці, є найперспективнішими для малих виробників: у вирощуванні малини чи суниці фермери-одинаки можуть дати фору великим холдингам. Про це свідчить і досвід сусідньої Польщі, де основну частину продукції (до речі, не лише ягідництва) на ринок постачають невеликі господарства.

Менеджер фірми «Закарпатпродукт» Олег Копельський розповів про своє підприємство, яке закуповує овочі у виробників, а потім реалізовує через найбільші торговельні мережі України, і запропонував взаємовигідні умови співпраці.

Тож заходи в рамках проекту «Час для бізнесу» підштовхнули волинських виробників задуматися над перспективами розвитку власної справи.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа