<

Волинські військові вимагають припинити переслідування бійців 51-ї бригади

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:37 | 19.05.2016 / Новини / , , /
Перегляди
20
/ Коментарі відсутні

Якщо військова прокуратура не припинить переслідувати бійців 51 бригади і не перегляне справи, то бійці АТО готові вдатися до радикальних дій. Саме так пообіцяли учасники пікету військової прокуратури Луцького гарнізону, який відбувся сьогодні, 19 травня.

Волинянина Сергія Байцима призвали ще під час першої хвилі мобілізації до 51 ОМБ. Спершу служив в протитанковій артилерії, згодом його перевели в мінометну батарею. Біля містечка Кремінна Луганської області його поранили, тож довелося лікуватися, а згодом – його відпустили на 45 дів на реабілітацію, – повідомляє ІА Волинські Новини.

«Потім я приїхав в частину, хотів звільнитися по ВЛК, але мені сказали приїдь за 2 тижні, зараз не до тебе. Так і їздив з вересня до квітня кожні 2-3 тижні з Маневицького району, поки не звільнили по демобілізації. Вже й оформив посвідчення учасника бойових дій, аж раптом приходить повістка в Тернопільську область, де вказано, що військова прокуратура Луцького гарнізону оголосила про підозру», – розповідає свою історію Сергій.

Після однієї зустрічі зі слідчим, його поки не викликають, але й про закритя справи не повідомляють теж.

Власне, подібних справ, порушених військовою прокуратурою проти бійців 51 ОМБ – декілька сотень. Цифри в об’єднання учасників АТО та прокуратури різняться в рази. Заступник голови Волинської спілки ветеранів АТО Юрій Дмитрук каже, що військова прокуратура переслідує більше 1700 колишніх військовослужбовців 51 ОМБ. Натомість військовий прокурор Луцького гарнізону Євген Давидов каже, що нині відкриті провадження на 360 осіб за звинуваченням «самовільне залишення частини», ще 240 службовцям винесені вироки, ще є 170 проваджень, які закриті за відсутністю складу злочину.

Власне, сьогодні, представники багатьох громадських об’єднань бійців АТО прийшли під стіни прокуратури з вимогами переглянути справи, порушені проти волинян, і покарати справжніх винуватців.

«У жодному разі не йдеться про амністію людей, які покинули свої пости під час виконання бойових задач. А про бійців, які були на лікуванні, були в інших частинах, а тепер їх тягають по судах за СЗЧ. Позавчора один із учасників бойових дій не зміг підписати контракт, бо виявилося, що його підозрюють в СЗЧ, коли він був поранений. Дійшло до того, що волинські суди не справляються – справи передаються у Львівську, Тернопільську, Івано-Франківську, Чернівецьку області. Ми хочемо, щоб ці справи повернули на Волинь, бо хлопцям з сіл складно добиратися туди, а також, щоб ці справи були переглянуті. Річ у тім, що військові частини перед тим, як подавати відомості до військової прокуратури, мали б провести власні службові розслідування і з’ясувати, де були ті чи інші бійці, а вже тоді писати в прокуратуру», – зазначив Юрій Дмитрук і показав лист, адресований Генеральному прокурору, копію якого і надумали передати військовому прокурору Луцького гарнізону.

Власне, 20 лютого цього року лист з такими ж вимогами був переданий у Секретаріат Президента, але досі відповіді на нього ніхто не отримав.

«51 бригаду розформували, з неї зробили винну в Іловайському котлі, на частину спихнути невдачі й прорахунки командування. Тож поки не проведуть розслідування цих злочинів і не покарають посадовців Генштабу – переглядати справу 51 ОМБ невигідно», – додає представник Влодимир-Волинської міськрайонної спілки ветеранів, учасників та інвалідів АТО Юрій Степанюк.

Саме тому в листі до президента, бійці вимагали всебічного об’єктивного розслідування Дебальцівського та Іловайського котлів.

Військовий прокурор Луцького гарнізону Євген Давидов, який вийшов до учасників акції, пояснював, що кримінальні провадження проти бійців 51 ОМБ за фактом СЗЧ відкривалися за повідомленням командування військової частини та військової служби правопорядку.

«У рамках проваджень, де не було підстав, там провадження закривалися, і таке провадження не одне. Закриті близько 170. Виявили, що деякі військовослужбовці перейшли в інші частини, або ж перебували на лікуванні у військових або цивільних медичних закладах. Всі ці випадки документально підтверджені, тож військова прокуратура порушила провадження проти командування 51 ОМБ про недбале ставлення до військової служби. Вже викликаються командири на допити», – поінформував він.

З його слів, близько по 245 провадженнях уже є вироки, але жодного з службовців не засудили до реального терміну. В провадженні, каже прокурор, – справи на 360 осіб.

Такі пікети на підтримку волинян, кажуть учасники, відбуваються сьогодні в інших містах України – Рівному, Києві, Львові. Вручивши лист, бійці кажуть, що дають місяць на відповідь і реальні кроки. Інакше, кажуть, будуть змушені вдаватися до радикальних заходів. Уже по тому, як військовому прокурору передали листа, до учасників зателефонував захисник Василь Нагорний, який щодня захищає бійців 51-ї, і повідомив, що, начебто, Генпрокурор дав доручення зробити єдиний реєстр справ, щоб направити всі справи на перегляд.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця