<

Волинські правоохоронці попередили, що за продаж голосів на виборах передбачається кримінальна відповідальність

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:16 | 6.10.2015 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Про це Петро Шпига заявив під час брифінгу, який відбувся сьогодні, 6 жовтня, в обласному управлінні міліції.

У зустрічі взяли участь начальник Управління в області Петро Шпига, перший заступник начальника УМВС Анатолій Петрушин, заступник начальника УМВС – начальник міліції громадської безпеки Анатолій Шумик та координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Людмила Хомич. До обговорення проблеми виборів долучилися представники громадських організацій «Автомайдан Волинь» та «Самооборона Волині», – пишуть на сайті правоохоронців.

Мета заходу – поінформувати громадськість про функціонуваннягеоінформаційної системи «Вибори-2015», хід проведення передвиборчої кампанії та виявлені типові порушення виборчого законодавства, а також посилення відповідальності за їх вчинення.

– Виборча кампанія – у розпалі, тож ми повинні об’єднати зусилля, аби попередити можливі правопорушення, а у випадку їх виявлення – оперативно припинити та притягнути винних осіб до відповідальності, – із такими словами до присутніх звернувся Петро Шпига.

Про забезпечення охорони громадського порядку під час проведення передвиборчої кампанії та безпосередньо під час виборів розповів заступник начальника УМВС – начальник міліції громадської безпеки Анатолій Шумик:

– На території Волинської області функціонує 407 територіальних виборчих комісій, створено 1123 виборчих дільниць. На охорону громадського порядку безпосередньо на виборчих дільницях буде залучено 1500 правоохоронців, 700 представників громадських формувань і громадських помічників дільничних інспекторів міліції, крім того, 260 рятувальників.

Він повідомив, що загалом в області зареєстровано 9 повідомлень про порушення виборчого законодавства. Серед типових порушень – розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації без вихідних даних, а також непрямий підкуп виборців.

– Інформацію про всі порушення, що стосуються виборчого процесу можна отримати за допомогою геоінформаційної системи “Вибори-2015” в режимі он-лайн. Банер із посиланням на ГІС «Вибори-2015» розміщений на офіційному веб-сайті МВС України та на сайті УМВС. Геоінформаційнасистема дає змогу в режимі реального часу довідатися про кількість та характер правопорушень в тому чи іншому населеному пункті, а також отримати інформацію, на якій стадії розгляду перебуває кожен окремий факт, – зауважив Анатолій Шумик.

Під час зустрічі Анатолій Петрушин розповів про кримінальну та адміністративну відповідальності за порушення виборчого законодавства:

– Законодавством передбачено чітку і конкретну відповідальність за підкуп виборців, фальсифікацію виборчої документації, втручання службової особи в роботу виборчої дільниці, підробку виборчих бюлетенів і протоколів, незаконне захоплення виборчих скриньок. Та основною новацією є встановлення відповідальності як особам, котрі здійснюють підкуп виборців, так і тим, хто приймає пропозиції, обіцянки або одержує неправомірну вигоду за імовірне спотворення свого волевиявлення. Відтепер більшість правопорушень відносяться до категорії тяжких, а відтак відповідальність передбачена аж до позбавлення волі на серйозні строки.

Особливу увагу керівництво УМВС звернуло на необхідність взаємодії з громадськими організаціями.

Координатор ГО «Опора» Людмила Хомич розповіла про основні завдання організації у моніторингу виборчого процесу. Вона зазначила, що співпраця міліції із громадськістю обов’язково має полягати у профілактиці та виявленні порушень виборчого законодавства. Для цього вона закликала громадськість повідомляти про всі випадки порушення законодавства під час проведення передвиборчої кампанії та під час виборів.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця