<

Волинські лікарі попереджають про можливу другу хвилю грипу нового типу

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:30 | 8.02.2016 / Новини /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

«Через два тижні варто очікувати нової хвилі захворюваності на грип, але уже іншого типу. Це – вірус А(H3N2)/Швейцарія» – кажуть волинські медики.

Чи готові лікувальні заклади до нової епідемії, як відбувається профілактика захворюваності серед населення краю та чого не вистачає лікарям аби діагностувати важкі форми грипу та ГРВІ на ранніх стадіях? Ці та інші питання обговорювалися сьогодні, 8 лютого, під час селекторної наради з ініціативи голови обласної ради Ігоря Палиці щодо епідеміологічної ситуації в області. Повідомляє «Волинська правда».

З початку епідеміологічного сезону (вересень 2015 – лютий 2016) 10% населення Волині уже перехворіло на грип та гострі респіраторні вірусні захворювання. Хоч у школах і був карантин, проте саме діти найбільше хворіли ( 60%). Як ми уже повідомляли, епідемічні пороги в усіх районах та містах області перевищено майже втричі, в порівнянні з минулим роком.

«Епідемія грипу в цьому році має свої особливості, тому що домінуючим при захворюваності є видозмінений вірус A/H1N1 9 (свинячий грип), який зараз має більш агресивніші форми ( ранні ускладнення пневмонії із смертельними наслідками), – розповідає начальник обласного управління санепідемслужбиНаталія Янко. – Але на початку весни ми очікуємо нову хвилю захворюваності – це вже буде, так званий вірус А(H3N2) «Швейцарія» . Він найбільше вражає дітей до 3-ох років, людей похилого віку, і тих, хто має захворювання органів дихання».

Найбільш ефективною у попередженні захворюваності на грип є вакцинація – так стверджують лікарі. За кошти місцевих бюджетів було вакциновано 60% населення, які належать до груп ризику. Хоча ще досі є певна настороженість населення у питанні вакцинації. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною і ефективною.

Також лікарі кажуть, що було б добре закупити більше експерт-тестів, що за 2 хвилини визначають тип вірусу грипу. 3700 грн коштують 20 таких тестів. Вони б допомогли лікарям первинної ланки, які приїжджають на виклики і можуть відразу ж діагностувати чи простий грип у хворого, чи це вже складніші форми, що потребують госпіталізації.

Головний лікар Луцької міської клінічної лікарні Лариса Духневич каже, що у її лікарні перебуває найбільше хворих з пневмонією (в закладі зараз перебуває 79 хворих з цим захворюванням). До кінця епідеміологічного сезону цій лікарні потрібно виділити щонайменше 150-200 тисяч гривень.

Стурбовані лікарі і тим, що зараз усіх вагітних жінок, хворих на грип, теж госпіталізовують. Тому потрібно створити тимчасовий госпіталь.

На думку начальника управління охорони здоров’я ОДА Ігоря Ващенюка, додатково з обласного бюджету кожному району необхідно виділити мінімум 50 тисяч гривень для запобігання епідемїі грипу.

«У вас є ще два дні до сесії обласної ради, щоб подати свої пропозиції щодо додаткового фінансування тих заходів, які ми повинні зробити , щоб запобігти другій хвилі епідемії, – звернувся до усіх медиків області голова Волиньради Ігор Палиця. – Першою чергою, потрібно більше розповідати населенню про симптоми грипу та методи його лікування. Якщо треба закупити експерт-тести, то вони повинні уже бути закуплені. Ми не повинні відправляти родичів важкохворих, шукати гроші на антибіотики проти складних форм грипу (15 тисяч грн потрібно щоб пролікувати такого хворого). Ми повинні закласти ці кошти у бюджети».




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа