<

Волинські експортери спільно з митниками обговорили особливості діяльності в умовах трансфертного ціноутворення

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:58 | 23.06.2015 / Новини / /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Про особливості здійснення зовнішньоекономічної діяльності в умовах трансферного ціноутворення з представниками волинського бізнесу спілкувалися заступник начальника Волинської митниці ДФС Тетяна Кравець та доцент кафедри адміністративного та фінансового права Львівського національного університету ім. Івана Франка Тарас Полянський.

Зустріч бізнесу за участі науковців та фахівців, які відповідають за адміністрування митних платежів, стала першим заходом у рамках роботи спеціально створеної на Волинській митниці ДФС робочої групи із сприяння та розвитку митної справи та інвестиція Волині.

Відтак, протягом майже двогодинного діалогу волинські експортери мали нагоду дізнатися про теоретичні засади впровадження процедури трансферного ціноутворення в українські реалії.

Водночас, волинські експортери спільно з експертами обговорили особливості практики трансферного ціноутворення.

Загалом учасники зустрічі погодили, що у випадку виникнення суперечливих та неоднозначних ситуацій в процесі застосування норм трансфертного ціноутворення, робоча група напрацьовуватиме пропозиції до Податкового кодексу задля уникнення мінімізації платежів до бюджету.

Нагадаємо, що відповідно до пп. 39.2.1.1 пп. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) для цілей нарахування податку на прибуток підприємств контрольованими операціями є:

а) господарські операції, які впливають на об’єкт оподаткування сторін (сторони) таких операцій, що здійснюються платниками податків з пов’язаними особами — нерезидентами;

б) господарські операції з продажу товарів через комісіонерів-нерезидентів.

Згідно з пп. 39.2.1.5 пп. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 Кодексу сукупність господарських операцій, що здійснюються між пов’язаними особами із залученням (за посередництвом) осіб, які не є пов’язаними з ними, визнається контрольованою за умови, що ці непов’язані особи:

  • не виконують в такій сукупності операцій істотних функцій, пов’язаних з придбанням (продажем) товарів (робіт, послуг), між пов’язаними особами;
  • не використовують в такій сукупності операцій істотних активів та/або не приймають на себе істотних ризиків для організації придбання (продажу) товарів (робіт, послуг) між пов’язаними особами.

Підпунктом 39.2.1.7 пп. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 Кодексу встановлено, що господарські операції, передбачені підпунктами 39.2.1.1 — 39.2.1.3 і 39.2.1.5 пп. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 Кодексу, визнаються контрольованими, якщо одночасно виконуються такі умови:

  • загальний обсяг доходу платника податків та/або його пов’язаних осіб від усіх видів діяльності, що враховується під час визначення об’єкта обкладення податком на прибуток підприємств, перевищує 20 млн. гривень за відповідний податковий (звітний) календарний рік;
  • обсяг групи таких господарських операцій платника податків та/або його пов’язаних осіб з одним контрагентом перевищує 1 млн. гривень (без урахування податку на додану вартість) або 3 відсотки доходу, що враховується під час визначення об’єкта обкладення податком на прибуток підприємств, платника податків за відповідний податковий (звітний) рік.

Враховуючи вимоги пп. 39.2.1.1 пп. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 Кодексу, господарські операції з пов’язаними особами — резидентами не підпадають під визначення контрольованих.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа