<

Волинські депутати через свавілля податківців звернуться до Києва

Цей запис опубліковано більш як рік тому
22:03 | 3.11.2022 / Новини / , /
Перегляди
779
/ Коментарі відсутні

Депутати Волинської обласної ради висловили невдоволення роботою Головного управління Державної податкової служби у Волинській області в особі виконувача обов’язків керівника Сергія Лисеюка.

Про це йшлося 3-го листопада під час засідання сесії Волинської облради, – передають Волинські новини.

На минулій сесії депутати облради звернули увагу на порушення норм чинного законодавства Головним управлінням Державної податкової служби України у Волинській області. У зв’язку з порушеннями вони звернулися до очільників ДБР, НАБУ та спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

19-го жовтня голова Волинської обласної ради Григорій Недопад підписав розпорядження про створення робочої групи з вивчення питань, що виникають у сфері діяльності Головного управління ДПС у Волинській області. Усіх підприємців, які стикалися з порушеннями з боку податківців, закликали телефонувати на лінію довіри: (0332) 778-311.

Перше засідання робочої групи відбулося 25 жовтня за участі представників облради, облдержадміністрації та підприємців. Останні розповіли, що стикаються з випадками зумисного та безпідставного блокування податкових накладних із боку працівників Головного управління Державної податкової служби у Волинській області.

Депутат облради, голова фракції «ЗА Майбутнє» Ігор Лех зауважив, що останнім часом активізувалася брудна робота щодо депутатів групи. Він пов’язує це з роботою обранців громади, що стосується діяльності ДПС у Волинській області.

«Але ми робимо це не для себе, а для захисту підприємців, які масово звертаються до нас. Ми закликаємо підприємців, на яких чинять тиск, звертатися до облради і телефонувати на лінію довіри», – сказав він.

Як інформував голова облради Григорій Недопад, в. о. керівник, заступник керівника Головного управління ДПС у Волинській області Сергій Лисеюк не з’явився на сесію облради, попри те, що його очікували та запрошували, адже підприємці скаржаться на вимагання хабарів та непрозору роботу відомства. Натомість у податковій було призначено на 12:00 (на ту ж годину, що й сесію облради) зустріч із підприємцями, на яку не допустили журналістів одного з телеканалів.

Тому Григорій Недопад запропонував депутатському корпусу та голові Волинської ОВА Юрію Погуляйку прослідувати до податкової. Однак голову Волинської обласної ради, керівника Волинської обласної військової адміністрації та депутатів не відразу впустили в приміщення податкової служби.

Пропустили їх лише після словесної суперечки.

В. о. керівника ГУ ДПС на Волині Сергій Лисеюк повідомив, що зустріч у податковій має закритий характер і на неї не запросили представників ЗМІ, бо там нібито мали звучати закриті дані про економічні показники діяльності підприємств. Голова Волиньради Григорій Недопад запросив Сергія Лисеюка відвідати сесійне засідання, натомість той відмовився, посилаючись на вищезгадану зустріч. У відповідь Лисеюк запросив підприємців і всіх охочих на зустріч в податкову завтра, 4-го листопада, на 10:00.

Після того, як депутати повернулися в сесійну залу, засідання продовжилося. Узяв слово Григорій Недопад. Він розповів про інцидент.

«Ми тричі надсилали запрошення керівнику ГУ ДПС у Волинській області. Він не явився. Щойно ми запросили його знову. Він відмовився, пославшись на зустріч. Також відмовився провести нас до підприємців, із якими нібито мав зустріч. Я маю сумнів, що вони там взагалі були, – сказав голова облради. – Ні мене, ні Юрія Погуляйка вчасно не впустили в приміщення, чим допустили порушення законодавства щодо органів місцевого самоврядування. Там стояли якісь перемовники. Було порушено провадження щодо цього випадку. Це кричущий момент. Не можна собі такого дозволяти – переробляти під себе закон».

Григорій Недопад інформував, що 24 жовтня було зареєстровано відповідну петицію на Урядовому порталі, де йдеться про знущання над бізнесом. Кількість підписів, за словами голови облради, показує, що це питання болить усім, тому потрібно навести лад.

«Сьогоднішній випадок викликає тільки обурення. Ми просто хотіли заслухати інформацію керівника податкової. Ми не можемо вимагати від нього звіту, адже ми не призначали його на посаду. Він відмовився до нас іти. Однак ми все одно розглянемо це питання», – зауважив голова облради.

За останній час було отримано багато звернень від численних підприємців, які стикнулися зі свавіллям із боку податкової, звернув увагу депутат облради Володимир Бондар.

«Ситуація починає переходити в абсурд. Наскільки пам’ятаю, ніколи голова податкової служби не дозволяв собі такого хамства, що ми побачили сьогодні. Не може державний орган поводитися як славнозвісні банди Нью-Йорка. Податкова повинна не «стригти», а допомагати розвиватися бізнесу, створювати умови для комфортного функціонування», – зазначив обранець громади.

Володимир Бондар повідомив, що з податковим тиском стикаються переважно виробники, перевізники. Також він закликав дати відповідну оцінку податковим структурам і їх керівництву. Як нагадав, подейкують, що Сергій Лисеюк є ставлеником контрабандиста Михайла Смолки.

Депутат Ігор Волошенюк наголосив, що недосконала вся податкова система, тому потрібно було би прийняти рішення не по окремій людині, а по всій ДПС у Волинській області.

Також на сесії виступили підприємці. Перевізник Віталій Пернарівський інформував, що займається підприємницькою діяльністю з 1996 року і відтоді змушений миритися зі свавіллям податківців.

«Ще триває перевірка, а мені телефонують і кажуть: «На вас буде складено акт. Якщо хочете, то можемо допомогти». Закон є недосконалий… У нас усі бояться. Але чому я повинен їх боятися? Я платник податків. Це маразм… Я маю двох дітей і чотирьох онуків. Я не хочу, щоб вони жили в такому бруді», – сказав перевізник.

Фермер, деревообробник із Ковельщини Віктор Семенюк поділився своїм досвідом: «Ми отоплюємо кілька населених пунктів, у тому числі Луцьк, нашою сировиною. У мене на сьогодні – майже 30 заблокованих податкових накладних. Така ситуація не тільки в мене. Люди бояться розповісти про це, але проблема торкнеться всіх… Деякі колеги кажуть, що їм пропонують вирішити проблему… Усіх переламують через коліно. Це далеко не нормально».

Підприємець Олександр Кирильчук звернув увагу, що блокують податкові накладні підприємствам, які виконують певні роботи, тобто тим, де працевлаштовані люди. Натомість тим підприємствам, які займаються тільки продажем, накладні не блокують. Він наголосив, що такими діями податківці штовхають представників бізнесу йти в тінь.

Урешті депутати облради вирішили звернутися до Кабінету Міністрів і Президента України, ДПС України щодо невідповідності займаній посаді в. о. керівника ГУ ДПС у Волинській області Сергія Лисеюка. Також обранці громади доручили голові облради персонально зустрітися з керівництвом ДПС у Києві та донести йому позицію обранців громади, які визнали роботу Сергія Лисеюка незадовільною.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця