<

Волинські бійці вимагають звільнити Головного військового прокурора Анатолія Матіоса

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:44 | 21.09.2016 / Новини /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Волинські бійці, яких вже другий рік судять за звинуваченням військової прокуратури, просять предстваників місцевих рад підтримати звернення до Генпрокурора з проханням звільнити Головного військового прокурора Анатолія Матіоса.

Про це стало відомо під час прес-конференції сьогодні, 21-го вересня, – повідомляє ІА Волинські новини.

Так, волонтери, адвокати, які захищають бійців, ветерани АТО вирішили звернутися до депутатів рад усіх рівнів, щоб вони підтримали їхнє звернення до Генпрокурора з вимогою звільнити Анатолія Матіоса.

Зокрема, поштовхом до цього стало продовження судилища над «22 запорожцями» – бійцями 51 ОМБ, які були змушені залишити позиції і перейти кордон з Російською Федерацією, а нині їх судять за дезертирство. Справу наразі перекваліфікували і військова прокуратура може відмовитися від підтримки обвинувачення, але цього не відбувається. Ключовою фігурою, кажуть автори звернення, в цій справі є головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

«ЗВЕРНЕННЯ до Генерального прокурора України з вимогою звільнення заступника Генерального прокурора – Головного військовогопрокурора Анатолія Матіоса

Звертаємося до вас з вимогою негайно звільнити заступника Генерального прокурора – Головного військового прокурора Анатолія Матіоса. Персона прокурора Матіоса викликає в суспільстві великий негативний резонанс. Адже чиновник, злет кар’єри якого припав на часи правління Януковича та кривавих подій на Майдані, і досі залишається на керівній посаді.

Робота прокурора Матіоса характеризується бездіяльністю в розслідуванні важливих резонансних справ. Досі немає результатів розслідування катастрофи літака ІЛ-76, невдалих військових операцій в Іловайську, Амвросіївці, Дебальцево, не покарано причетних до знищення армії та розкрадання в мінобороні, контрабанди в зоні АТО та багато інших.

Імітація слідства супроводжується фабрикуванням кримінальних справ проти рядових бійців та добровольців в той час, коли високопоставлені чиновники, які фігурують в «завислих» кримінальних провадженнях і діяльність яких призвела ло загибелі людей, уникають слідства.

Військова прокуратура України на чолі з прокурором Матіосом під суд привела 51-шу механізовану бригаду і відкрила проти військових кримінальне провадження. Солдатів 51-ої бригади і досі судять кожного, як окрему бойову одиницю. Триває безпрецедентна дискредитація і безпідставний тиск на українських бійців.

Дії військової прокуратури підривають авторитет армії, негативно впливають на обороноздатність України та грають на руку незаконним збройним формуванням на території Донецької та Луганської областей.

Варто додати, що журналісти провели велику кількість розслідувань і виявили статки, які не відповідають офіційним доходам Анатолія Матіоса та його родини, пояснити джерела надходження яких прокурор не зміг пояснити, що свідчить про їх корупнійний характер.

Виходячи з вищенаведених фактів, ми вимагаємо звільнити заступника Генерального прокурора – Головного військового прокурора Анатолія Матіоса та розслідування його діяльності на посаді очільника військової прокуратури, зокрема фактів кричущої бездіяльності в розслідуванні резонансних кримінальних справ», – йдеться у зверненні.

Генеральному прокурору Юрію Луценку пригадують також його обіцянку про закриття справ проти бійців 51 бригади.

Боєць 51 ОМБ Михайло Левчук розповідає: коли потрапили в Запоріжжя, сподівалися, що за тиждень розберуться в непорозумінні. Натомість процедура затягнулася на 2 роки.

«Ніхто не чекав такої зустрічі. Ми не вважаємо себе винними і не визнаємо своєї вини, нехай відповідають ті, хто нас завів туди і зашив без підтримки. Ми вас там захищали, а тепер просимо громаду нас захистити. Ми не звикли просити, але зараз опинилися в такій ситуації, що потребуємо допомоги: зі зброєю в цій ситуації воювати не підеш», – пояснив боєць.

Андрій Омельчук, який представляє державну службу у справах ветеранів війни і учасників АТО, розповідає: багатьох бійців, по яких тривають суди, або вже є вироки, зараз знову кличуть на військові збори і їх продовжують залучати до військової служби.

«Більше 800 добровольців перебувають під слідством і відсотків 80 справ – надумані, бо вони ґрунтуються на свідченнях потерпілих, які були на той час сепаратистами», – пояснює він.

Власне, в цих процесах на Волині звинувачують Анатолія Матіоса, який, вважають автори звернення, такими справами прикриває командирів, які дійсно винні в Іловайському котлі, втратах під Дебальцевим, Амвросіївкою та інших.

Згадане звернення планується внести на розгляд сесій рад усіх рівнів – від селищних і міських до обласної, і направити у Генпрокурору.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Квітня, Вівторок