<

Волинська ОДА приховує, кому під час війни видала дозволи на виїзд за кордон

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:25 | 10.03.2023 / Новини / , /
Перегляди
888
/ 1 коментар

Впродовж першого року повномасштабної війни з росією Волинська обласна державна адміністрація видала 209 наказів про надання права водіям на виїзд за межі України. Однак, кількість осіб, які отримали таке право, приховують.

Такі дані повідомили у Департаменті економічного розвитку, зовнішніх зносин та з питань туризму і курортів Волинської ОДА на запит Центру журналістських розслідувань «Сила правди».

Нагадаємо, у лютому 2022 року в зв’язку з повномасштабним вторгненням рф в Україні обмежили виїзд за кордон військовозобов’язаних. Проте, така категорія громадян все ж може перетинати кордон за певних умов. Наприклад, будучи заброньованим працівником певних підприємств, організацій. Як правило, це стосується об’єктів критичної інфраструктури. 

Також дозвіл на перетин кордону можуть отримувати водії логістичних компаній, які мають ліцензії на міжнародні перевезення вантажів, пасажирські перевезення, водії-волонтери благодійних організацій. Інформація про таких водіїв має бути внесена в інформаційну систему «Шлях» Укртрансбезпеки.

Останнім часом на Волині і загалом в Україні почастішали випадки зловживань із отриманням дозволів для перетину кордону України військовозобов’язаними, в тому числі з використанням системи «Шлях». Тому Центр журналістських розслідувань «Сила правди» звернувся до Волинської обласної адміністрації, аби з’ясувати, скільки осіб отримали таке право від місцевих чиновників впродовж першого року великої війни.

«З 24-го лютого 2022 по 20-те 2023 року обласною військовою адміністрацією було прийнято 66 наказів про бронювання деяких категорій військовозобовʼязаних та 209 наказів про надання права на виїзд за межі України водіям», – йдеться у відповіді на запит.

В обласній адміністрації зазначили, що одним таким наказом можуть надавати дозвіл на виїзд за межі України для перевезення гуманітарних вантажів чи виконання інших важливих функцій одразу десяткам, а то й сотням військовозобов’язаних. Така ж система і з бронюванням військовозобов’язаних. Водночас, кількість осіб, які проходили по таких наказах, в адміністрації називати не хочуть.

«У департаменті, як і в адміністрації, не ведеться статистики кількості військовозобовʼязаних осіб, відносно яких приймалося рішення про бронювання/надання права на виїзд за межі України. Тому департамент не володіє запитуваною Вами інформацією», – йдеться у відповіді.

Разом з тим, «Сила правди» попросила надати копії виданих наказів, без конфіденційної інформації, або інформації з обмеженим доступом, яка може міститися у них, аби самостійно підрахувати таку статистику. До слова, такі дані надали журналістам у Закарпатській та Миколаївській областях.

На жаль, Волинська обласна державна адміністрація всупереч Закону України «Про доступ до публічної інформації», відмовила у наданні таких документів.

«В частині надання сканованих копій наказів запит не підлягає до задоволення з наступних підстав. Запитувані документи містять персональні дані. У відповідності до вимог Законів України «Про захист персональних даних» та «Про інформацію», надання такої інформації можливе лише за згодою суб’єкта персональних даних», – пишуть у документі.

Така відповідь органу влади суперечить чинному Закону України «Про доступ до публічної інформації». Адже там йдеться, що обмеженню доступу підлягає інформація, а не документ. Якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, як от персональні дані, то для ознайомлення надається інформація, доступ до якої необмежений. Таку норму у Волинській обласній державній адміністрації проігнорували. 

«Ми не здивовані такою відповіддю Волинської ОДА, але все ж сподівалися на об’єктивний і фаховий розгляд запиту, – каже директор Центру журналістських розслідувань «Сила правди» Юрій Горбач. – Для того, щоб не допустити зловживань і корупції при наданні дозволів на перетин кордону, потрібно зробити цей процес максимально прозорим. Наразі він таким не є ні на Волині, ні в інших прикордонних регіонах. Через зловживання навколо видачі цих дозволів вже розгоралися скандали на Львівщині. Де гарантія, що те саме не відбувається і на Волині?»

У лютому 2023 року голова Львівської Максим Козицький заявив, що із 50 тисяч громадян, які були внесені до системи «Шлях» за рік, близько 22 тисяч внесла Львівська ОДА. Чи всі ці люди повернулися, виконавши свої завдання, – ніхто не контролює, бо немає такого механізму. 

Скільки осіб внесли до системи «Шлях» з подачі Волинської ОДА – невідомо, бо «в адміністрації не ведеться такої статистики». Чи всі, кого випустили, повернулися – також невідомо.

Судячи з колонки Максима Козицького на «Українській правді», на сьогодні в Україні недостатньо врегульоване питання внесення даних про водіїв до системи «Шлях». Періодично стаються ситуації, коли військовозобов’язані виїжджають за кордон, прикриваючись волонтерами, та не повертаються. Додають гостроти і випадки, коли справжні волонтери не можуть отримати відповідний дозвіл. 

Наприклад, нещодавно скандал розгорівся навколо стендап-коміка Андрія Щегеля, який виїхав за кордон, тимчасово, як артист за допомогою дозволу Мінкульту. Згодом чоловік дав інтерв’ю, де зізнався, що свідомо обдурив державу: отримавши три повістки, він виїхав до Туреччини, де тепер «живе в комфортній психологічній обстановці».

Отож, «Сила правди» оскаржила неповну відповідь Волинської обласної державної адміністрації та відмову у наданні копій документів до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця. Якщо відповідь визнають протиправною, то на відповідальних чиновників можуть накласти штраф у розмірі від 425 до 850 гривень і зобов’яжуть оприлюднити документи.

Якщо вам відомі факти зловживання чи корупції, інші інформація щодо можливих втеч військовозобов’язаних за кордон, повідомляйте «Силі правди» на електронну адресу: cirpowertruth@gmail.com.




один коментар
  1. Невже ще хтось дивується ,злодійська влада робить що хоче і нема на них ніякої управи ,бо інші теж хабарники .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер