<

Волинські депутати не захотіли допомогти людям у скруті

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:59 | 26.09.2014 / Новини / , , /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні
yak-pogasiti-borg-u-banku

Депутати Волинської обласної ради не підтримали пропозицію заступника голови ради Ігоря Гузя звернутися до Верховної Ради щодо допомоги людям, які виплачують валютні кредити, – інформує інтернет-видання “БУГ”.

Таке рішення ухвалили під час сесії у п’ятницю, 26 вересня.

«Ми, депутати Волинської обласної ради, глибоко стурбовані тим, що девальвація національної валюти України – гривні, яка відбулася у 2014 році, ставить громадян України, які є позичальниками за кредитами в іноземній валюті, у скрутне матеріальне становище, через яке більшість із них не можуть належним чином виконувати свої зобов’язання перед банками», – йдеться у зверненні.

Щоб допомогти позичальникам, депутати пропонують доповнення до законопроект № 4185а-2 «Про реструктуризацію кредитних зобов’язань з іноземної валюти в гривню»,

  • врегулювання статусу всіх позичальників фізичних осіб, які отримали кредити у іноземній валюті;
  • проведення обов’язкової конвертації валютних кредитів у гривневі;
  • продовження дії мораторію на стягнення майна на трирічний строк;
  • повного припинення зобов’язань позичальників, які передали банку предмет іпотеки;
  • обов’язкового списання позичальникам штрафних санкцій за відповідний період;
  • заборони банкам переуступки права вимоги по кредитним договорам небанківським установам;
  • звільнення позичальників від сплати податку у зв’язку зі списанням банками боргу за валютними кредитами;
  • визначення особливого статусу позичальників, які брали кошти на лікування, втратили працездатність чи є спадкоємцями померлих позичальників;
  • звільнення від сплати кредитних відсотків позичальників за кредитами в іноземній валюті учасників антитерористичної операції (АТО) та членів їх сімей на період проведення бойових дій.

У підсумку більшість депутатів не захотіли підтримати такі пропозиції. Така позиція більшості обурила Ігоря Гузя, адже ініціатива виходила від громади.

«Люди ж не винні у тому, що брали кредити, коли долар був по 5, а тепер по 14», – відзначив заступник голови облради.

Нагадаємо, громадська організація “Кредитний майдан” вирішила звернутися до депутатів Волинської обласної ради з проханням внести поправки до законопроекту №4185 А-2 “Про реструктуризацію кредитних зобов’язань” під редакцією народного депутата України Руслана Князевича.

Про це йшлося під час прес-конференції на тему “Проблеми позичальників споживчих кредитів в комерційних банках України та можливості їх вирішення з допомогою депутатського корпусу обласної ради” в прес-центрі Волинської облради 21 серпня.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер