<

Волинянка розповіла, що люди у Польщі панікують, бо залишилися без роботи

Цей запис опубліковано більш як рік тому
07:14 | 28.03.2020 / Новини / , , , /
Перегляди
4
/ Коментарі відсутні

Волинянка Ольга Ружняковська, яка нині мешкає в Лодзі, розповіла, як ведеться жителям польського міста в умовах карантину.

Про це інформують Волинські Новини.

“Як і в Україні, люди сидять в основному по домівках. Вулиці міста спорожніли, більшість крамниць зачинені. А від 25 березня уведено додаткові обмежувальні заходи: на вулицях заборонено перебувати групам більш як по дві людини, якщо то не сім’я, – каже Оля. – Не працюють ані кафе, ані ресторани. Але діє доставка їжі, кур’єри їздять велосипедами та доправляють людям замовлення. Також працюють супермаркети та продуктові крамниці”.

Громадський транспорт у Лодзі не зупинили, але, зазначає Ольга, він ходить не за звичним графіком, а за суботнім, тобто суттєво рідше. До того ж, у салоні пасажирів має бути половина від кількості сидячих місць. Хоча автобуси, трамваї й тролейбуси і так їздять напівпорожніми, бо більшість місць праці закрито, виробництво зупинено.

Не працюють перукарні, салони краси, спортивні клуби тощо. Зачинені й усі державні установи, звернутися туди можна або інфолінією, або через електронну пошту. Невеликі поштові відділення також зачинені, а у великих приймають по одному відвідувачеві, решта чекають на вулиці на відстані півтора метра одне від одного.

Дуже добре у Польщі працюють кур’єрські служби, які в нинішніх умовах стали надзвичайно популярними, адже люди намагаються дотримуватися правила “Залишайся вдома”, тож більшість товарів замовляють онлайн або телефоном. До того ж, чимало магазинів пропонують безплатну доставку, аби лишень люди зайве не виходили з дому.

“Нині такого ажіотажу з продуктами, як на початку карантину, немає. Бо тоді не можна було купити цукру, рису, гречки, макаронів, туалетного паперу, – провадить жінка. – Зараз на полицях є все, окрім дріжджів. Їх не знайдеш у жодному магазині. Напевно, люди затарилися борошном і печуть хліб удома. Старші люди, які не мають змоги вийти по провізію, можуть зателефонувати до стражаків чи до поліції, або ж до соціальної служби – і їм привезуть те, що потрібно”.

Люди, які повертаються з-за кордону, на два тижні лишаються на карантині удома. Є патрульні, які мають перелік тих, хто мусить бути на карантині. Ці патрульні щодня навідуються до них додому, аби перевірити, чи дотримуються ті правил.

“Поліклініки в нас також зачинені, в аптеках медикаменти продають через віконечко, – розповідає Оля. – На наше воєводство є дві великі лікарні, які повністю переобладнали під інфекційні. Щодня фіксують нові випадки захворювання на коронавірус. Учора, наприклад, їх було 14 на воєводство. Хворих розподіляють у ці дві лікарні”.

Ольга Ружняковська зазначає, що польські медики нарікають на те, що їм бракує спирту, засобів захисту та дезінфекції.

“Із масками тут теж велика проблема. Звісно, можна замовити в інтернеті, але ціни на них там дуже завищені. Ну, зате у швачок роботи побільшало, – каже вона. – Маски шиють і на дому, і майстерні, де шили одяг, перепрофільовуються на пошиття масок”.

Люди намагаються не піддаватися паніці, але дошкуляє те, що багато хто лишився без роботи.

“Мій чоловік наразі має роботу, бо працює на складі, а я сиджу вдома, як і більшість сусідів, – розповідає Оля. – Багатьох людей позвільняли, а кого не звільнили, той однаково мусить жити на відкладені раніше заощадження, бо за сидіння вдома ніхто не заплатить. До того ж, ліки і продукти подорожчали на 20-30 відсотків, це теж не налаштовує на оптимізм”.

Одне слово, насторої в людей гнітючі, адже всіх тривожить, що ж буде далі. Карантин у Польщі поки що оголошено до 13 квітня, але за прогнозами, його таки буде продовжено, оскільки щодня фіксують нові випадки захворювання на коронавірус.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер