<

Волинь очима драматурга, поета і історика Юліана Урсина Нємцевича

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:26 | 11.10.2016 / Новини / /
Перегляди
6
/ Коментарі відсутні

Наприкінці XVIII, а потім і на початку ХІХ століття на Волині перебував драматург, поет і історик, співавтор Конституції 3 травня, а також масон кількох лож Юліан Урсин Нємцевич. Описати коротко усі справи, якими він займався, важко.

Бо Нємцевич належав до того кола активної політичної і творчої еліти на зламі століть, яка у ритмі часу намагалася усіма силами зберегти Річ Посполиту до її остаточного розпаду, а після – показати опір поляків долі ХІХ століття. Поряд із політичною і дипломатичною кар’єрою займався літературною творчістю, був очільником Історичного літературного товариства у Парижі, – пише видання “Хроніки Любарта”.

У 1858 році, після смерті автора, була видана книга «Podróże historyczne po ziemiach polskich między rokiem 1811 a 1828 odbyte», в якій зібрано його мандрівні нотатки. Частина з них стосується Волині. Ми вже публікували його рефлексії про Луцьк. Нині – про організацію пошти і доріг на Волині.

У Любитівській Волі взяли поштові коні. Тут виїхали ми  на дорогу, звану верстовою. Вона широка і рівна; щоверсти стоїть стовп  з написом, як далеко від місця до місця. Ті часті знаки подоланої відстані відволікають подорожнього і допомагають йому скорочувати дорогу. Урядові доглядачі доріг пильнують за їхнім утриманням; спосіб той, яким це робиться і утримується, не здається мені добрим і тривалим. Справа полягає у викладанні тієї дороги дерном та свіжозрізаним хворостом. Така дорога є суха та рівна; та коли розмокне навесні або восени, стає дуже тяжка для пересування.

У цьому краї не уряд, а люди утримують пошту. На сеймиках оголошується ліцитація, і хто запропонує кращу ціну, візьме коней. Зазвичай повітові обивателі складають 100 срібних рублів на коня, а щоб тримати пошту на 40 коней, треба 4000 рублів. Але мандрівники платять всього по три мідні гроші за оренду коня, за 3 злоті беруть 3 коней на 20 верст. На всій Волині пошти утримують євреї.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер