<

Волинь бере лідерські позиції на ринку української біоенергетики

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:50 | 25.01.2015 / Новини / /
Перегляди
6
/ 1 коментар

Реальні кроки зроблено на Горохівщині та Іваничівщині, де реально впроваджується альтернатива для заміщення газу при опаленні. Тут в двох районах області засаджені чималі плантації енергетичної верби ще 2011-го року. Ця енергетична рослина росте дуже швидко, щоосені її можна зрізати, подрібнювати і мати своє паливо для твердопаливних котлів.

Підприємливі ініціатори вирощування енергетичних рослин засадили вербою півтори тисячі гектарів. Планують збільшити площі. Верба є невибагливою в обробітку. Плантація може існувати на одному місці протягом 20 років. З 2010 року освоюють тут занедбані слабі землі, де вже давно нічого не вирощувалося. Прижилися і ростуть шведські сорти, – ECO TOWN

Волинь стала лідером української біоенергетики. Сприяють цьому природні умови – грунти достатньо вологі ще й випадає досить часто. Крім цього, тут є виробництво твердопаливних котлів.

В смт Іваничі цієї зими будуть грітися в бюджетних закладах вербовим теплом. Кожен гектар посадки дає до 20 тон верби. Розглядаючи вербу у вигляді палива, можна сказати що вона обігріє будівлю площею понад 200 кв.м. Варіант обігрівання «енергетична верба» повністю автономний. Власник висаджує вербу, доглядає і збирає її, щоб потім перевести на тепло.

https://www.youtube.com/watch?v=qAi4pL_Gi2M

В Європі такий вид палива вже відомий давно. Косять вербу комбайном. Після висушування готують пелети або брикети. Тепловіддача цього палива тільки на 30% нижча за вугілля.

Спалювання верби не погіршує ситуацію з парниковими газами. Адже при рості верби вона вбирає вуглекислий газ – за 3 роки посадка на 1 га поглинає 100 т СО2. Вигідно висаджувати вербу на деградованих територіях, у вигляді природних фільтрів для видалення відходів агропромислового виробництва. Вона ще й виводить пестициди.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер