<

Зимовий пейзаж: у музей Володимира передали старовинну картину з Британії

10:10 | 24.05.2023 / Володимир / , /
Перегляди
267
/ Коментарі відсутні

Музейний фонд Володимирського історичного музею поповнила картина – зимовий міський пейзаж міста Володимира, котра була написала понад 100 років тому.

Про це пише Суспільне.

“Мистецький витвір зберігся в хорошій якості”, – розповів директор музею Володимир Стемковський.

Зі слів директора, тривалий час картина зберігалася в приватній колекції британця Пола Брендона – жителя міста Брістоль. Чоловік звернувся до музею з пропозицією прийняти в дарунок старовинне полотно.

“У листі Пол Брендон зазначив, що в його родині знаходиться акварельна робота, де зображена частина міста Володимира. Він обійшов всі інстанції, які дали висновки, що ця картина не становить цінності для Британії і належить Україні”, – сказав керівник музею.

Зліва внизу на картині збережений напис латинською “Володимир-Волинський, 1917 рік” з автографом автора.

Зі слів Володимира Стемковського, написав цю картину один із далеких родичів британця, що брав участь в подіях Першої світової війни і можливо деякий час перебував на Волині, у Володимирі, де самостійно створив цей пейзаж. Полотну Полу подарувала бабуся. Перш ніж передати картину у музей – британець порадився з рідними.

Картина написана в акварельній техніці, однак невідомо, чи робота повністю завершена, чи є лише ескізом. Володимир Стемковський говорить: полотно, незважаючи на час, на 95-96 % збережене: “Є окремі пошкодження жучком або цвіллю, але переважно збережена в первісному вигляді. Ця картина унікальна тим, що ця частина міста практично вже не збережена”.

Наразі картина поповнила фонд історичного музею до згодом буде доступна для огляду у виставковій залі.

На початку Першої світової війни майже все населення міста Володимира було евакуйоване на схід. Залишилися лише підрозділи Бородинського полку. У 1915 році територію міста зайняли австрійські війська. З 1921 до 1939 року Волинь була у підпорядкуванні Польщі. У цей період місто мало назву “Владзімеж”




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця