<

«Важливо знати історію нашого краю»: нововолинські краєзнавці оглянули старовинні ікони, що збереглись в церкві Устилузької громади

16:10 | 5.05.2023 / Володимир / , , , /
Перегляди
1420
/ коментарі 3

Історик з Нововолинської громади Юрій Велінець спільно з художником-реставратором з Харкова Артемом Погрібним 25-го квітня вирушили в експедицію до церкви села Лудин Устилузької громади, що досі зберігає старовинні ікони XVII століття.

Церковний староста, уповноважений по церковних справах громади Олексій Сараванський запросив краєзнавців задля вивчення архівів, а також показав давні ікони, які зберігаються на дзвіниці храму.

Свято-Миколаївська церква села Лудин одна з найдавніших дерев’яних церков Волині, пам’ятка архітектури 1601-го року. Як розповів Юрій Велінець, у січні 2022 року поціновувачі історії вперше навідались до храму, який не був закритий радянською владою, зберіг свою первісність та інтер’єр.

Коли краєзнавці піднялись на дзвіницю, виявили складені ікони та царську стулку XVII століття. 25-го квітня відбулась експедиція, зокрема до храму села Лудин, щоб опрацювати давню знахідку та домовитись з громадою про передачу ікон до Нововолинського історичного музею з подальшою реставрацією та збереженням історичних цінностей.

Церква дивує своїм історичним минулим, у храмі збереглось чимало ікон, що зображують цікаві та рідкісні сюжети. Журналісти БУГу приєднались до експедиції, аби розповісти про робочий процес місцевих істориків та цінність минулого нашого краю.

Художник-реставратор Артем Погрібний зазначив, що ікони необхідно закріпити та відновити зображений сюжет. На царській стулці є напис, що в майбутньому можна розшифрувати.

“Експедиція вдалась досить успішною, адже ми проаналізували усі ікони, що вдалось відшукати на дзвіниці храму. Храм датований 1601 роком та є цінною пам’яткою архітектури, адже зберігся до наших днів, не був закритою радянською владою та зруйнований московським патріархатом”, – додав Юрій Велінець.

Нагадаємо, у травні минулого року у старовинній Свято-Миколаївській церкві села Лудин Устилузької громади, яка напередодні більшістю голосів релігійної громади змінила юрисдикцію з УПЦ МП на ПЦУ, провели перше богослужіння без колишнього священника. 

Храм досить музейного типу, ікони на дзвіниці уже не є елементом інтер’єру церкви, тому їх можна забрати до Нововолинського музею задля подальшої реставрації та збереження. Згодом їх планують виставити в експозиції.

7-го травня Юрій Велінець та Артем Погрібний говоритимуть з парафіянами храму для вирішення подальшої долі давніх ікон.

“Сподіваємось, що громада нас підтримає та надасть ікони для опрацювання, реставрації та збереження історичного минулого”, – зазначив історик.

Читайте також:

У Нововолинську реставрують елемент древнього іконостасу Низкиницького монастиря, який знищив Павло Лебідь

У Нововолинську реставрують ікону 18 століття з Низкиницького іконостасу




коментарів: 3
  1. Молодець Велінець та бойовий Погрібний! Ви перші, хто в Нововолинську почав робити добрі справи з пошуку давніх народних скарбів, що дивом убереглися від комуністів-атеїстів у лихі совєцькі часи. Прізвищ богоборців називати не буду, вони й так відомі літнім нововолинцям. Потрібно знати ще й людей – мешканців “самостійного Лудина”! Знаєте цю історію?

    • Та вже кажіть, не тягніть, як Марченко у свій час з оголошенням результатів

  2. Знаємо! Дуже добре знаємо! А чи знає її “уповноважений” Сараванський?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця