<

«Зелений клас» для учнів та вчителів: у ЗОШ №5 у Володимирі розпочали реалізацію екологічного проєкту

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:14 | 31.05.2022 / Володимир / , /
Перегляди
548
/ Коментарі відсутні

У ЗОШ №5 ім. Анатолія Кореневського у Володимирі розпочали реалізацію екологічного проєкту, що полягає у створенні «зеленого класу» для занять на свіжому повітрі.

Завдяки співпраці з Міжнародною організацією з міграції ООН уже вдалось встановити біля школи дві екоальтанки зі зручними лавочками та накриттям, які в подальшому будуть дооблаштовані зеленими насадженнями та бруківкою, повідомляють на сайті міста.

Як розповів завуч Олександр Тарасюк, можливість реалізувати власну екоідею завдяки отриманню гранту, з’явилась рік тому  зі створення молодіжної ініціативної групи ЗОШ №5, яка пройшла відбір на участь у проєкті «Долучайся, взаємодій, створюй: активна молодь та місцева влада на захисті довкілля» від Міжнародної організації з міграції.

Проєкт, що фінансується Посольством Великої Британії та впроваджується у співпраці з Міністерством молоді та спорту України, сприяє зусиллям уряду України зі зміцнення сталого розвитку та згуртованості громад завдяки залученню молоді.

Керівниця ініціативної групи Тетяна Бортнік, яка працює у школі асистентом вчителя, розповіла, що участь у проєкті тривала близько семи місяців і включала у собі низку цікавих тренінгів на тему екології, гендерної рівності, SMM, а також проведення воркшопів по сортуванню сміття та захопливі настільні ігри «Світ громад».

Після проведених навчань, старшокласники, які увійшли до складу ініціативної групи, придумали власний екологічний та водночас соціальний проєкт, що полягає у створенні зеленого куточку для проведення занять та відпочинку учнів та мешканців навколишніх будинків.  

Загальна вартість встановлення екоальтанок становить 53 тисячі гривень. За умовами проєкту передбачене фінансування і з місцевого бюджету, адже тут потрібно ще облаштувати бруківку та зелені насадження, зокрема, дикий виноград, який за декілька років повністю обплете екоальтанки.

“Зелені класи” у нас і раніше функціонували, адже це було однією з вимог навчання у період пандемії коронавірусу. Виносили надвір парти та стільці, але у спеку чи негоду через відсутність накриття здійснювати такі уроки було складно. Тож раді, що тепер маємо комфортні умови для навчання дітей на свіжому повітрі”, – зазначає директорка школи Ірина Костюк.

Як активний учасник проєкту, від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, ЗОШ №5 отримала додаткові кошти від Міжнародної організації з міграції, а саме 36 тисяч гривень для забезпечення харчування вимушених переселенців, для яких готували їжу у шкільному харчоблоці.

“Якщо раніше ми самі шукали цікаві проєкти і методом проб та помилок вчились їх писати, то нині уже приймаємо запрошення на участь. Так, наші друзі з Івано-Франківська, побачивши, що ми організовуємо різні заходи для вимушених переселенців та активно волонтеримо, запропонували взяти участь у їхньому проєкті, що покликаний допомогти дітям адаптуватись та психологічно розвантажитись у теперішній складний час”, – розповідає далі Олександр Тарасюк.

Відтак у межах проєкту у школі було організовано близько сорока цікавих заходів для вимушено переселених дітей та учнів молодших та середніх класів: екскурсії містом, англомовний клуб, групи психосоціальної підтримки тощо.

Окрім заходів у школі, відбулись розважальні та пізнавальні заняття для дітей і у гуртожитках навчальних закладів, де мешкають переселенці та у кількох селах району.

Загалом проєктом було охоплено близько трьох сотень дітей. За активну участь старшокласники п’ятої школи отримали подарунок від спонсорів – казанок для приготування їжі на природі та електричні чайники.

Як зазначають старшокласники-активісти та їхні вчителі, подібний позитивний досвід надихає їх і далі працювати у цьому напрямку, тож уже трудяться над іще одним проектом, про який обіцяють розповісти дещо згодом.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер