<

«Зареєструйся і плати»: володимирські підприємиці зі сфери медицини та краси розповіли, чому важливо працювати офіційно

13:45 | 2.05.2023 / Володимир, Нововолинськ / , , , /
Перегляди
704
/ 1 коментар

Розвивати або започатковувати підприємництво під час війни в Україні –  звучить, як виклик. У підприємців після 24 лютого 2022 року все кардинально змінилося. В більшості – справи погіршилися, але є й такі, які не бояться випробувань, підлаштовуються під суворі реалії та продовжують рухатись вперед, підтримуючи економіку держави в тилу.

У другій серії відеороликів «Зареєструйся і плати» розповімо про лікаря-подолога Анастасію Нагірняк та б’юті-майстриню Анну Кучман з Володимира. А саме, як вони справлялися з викликами і продовжують розвивати свій бізнес та офіційно платити податки.

Важливим чинником підтримки економіки країни, яка перебуває у стані війни, є офіційна сплата податків та зареєстровані працівники. Тож ми відзняли серію відеороликів на тему “Зареєструйся та плати”, у яких успішні підприємці Володимира та Нововолинська розказують, чому нині надважливо продовжувати працювати, підтримувати нашу державу, вести прозорий бізнес, офіційно сплачувати податки та розраховуватись з працівниками без “конвертів”.

До вашої уваги пропонуємо другу серію відеороликів “Зареєструйся і плати”, у якій розкажемо історію лікаря-подолога й офіційного дистриб’ютора вітамінів Анастасії Нагірняк та майстрині візажу і перманентного макіяжу Анни Кучман у Володимирі про початок бізнесу та роботу в умовах війни.

Майстриня візажу і перманентного макіяжу Анна Кучман

“Фея краси” Анна Кучман розповіла, що її професійний шлях розпочався близько 6 років тому. Дівчина перебувала у декретній відпустці й вирішила пройти курси макіяжу для себе. Ця сфера їй дуже сподобалася й Анна вирішила навчатися б’юті-індустрії професійно.

Після того, як з’явився попит, коли за послугами почали звертатися незнайомі люди, дівчина вирішила облаштувати свій робочий куточок. Тож об’єдналися з подругою та зняли невелику студію в оренду. В той час і вирішила зареєструвати ФОП, щоб працювати офіційно. Попрацювавши деякий час та створивши базу клієнтів, Анна вирішила не зупинятися та розвиватися далі. Майстриня проходить додаткові курси з перманентного макіяжу.

На 2022 рік підприємиця мала багато планів, адже попрацювала на новому місті лише пів року. Вона хотіла розвиватися, почала сама викладати курси для початківців, навчати дівчат. Але повномасштабне вторгнення змінило всі її плани. Анна вивезла дітей за кордон та згодом почала працювати в салоні краси у Польщі. Мала можливість залишитися офіційно працювати там, адже її професія виявилась затребуваною, а роботи подобались тамтешнім жінкам. Проте майстриня вирішила повернутися й, попри всі ризики, працювати в Україні, щоб дарувати позитивні емоції нашим жінкам та робити свій вклад у розвиток країни.

Анна Кучман зазначила, що навіть ніколи не думала ухилятися від сплати податків і працювати “в темну”.

“Тому я навіть не знаю, чим керуються ці люди. Коли ти працюєш офіційно, ти спокійно ведеш свою професійну діяльність. До тебе в будь-яку мить можуть завітати перевіряючі органи, але в тебе всі документи оформлені, вся твоя діяльність прозора, ти сплачуєш податки. Це нормальна світова практика”, – додає підприємиця.

Тим, хто починає вести свою діяльність, Анна Кучман радить не боятися. Це не так важко, як здається на перший погляд. Для кожного виду діяльності запроваджений свій тип оподаткування, і спеціалісти з Бізнес-Центру чи податкової підберуть той, який підійде конкретно для кожного підприємця.

В Україні гнучка система оподаткування, дівчина радить тим, хто хоче розпочати свою справу, сходити до спеціалістів, проконсультуватися. Сплата податків – значуща складова для економіки держави, для фінансового обороту. Підприємці – важлива ланка в Україні, на їхніх плечах тримається значна частина доходів державного бюджету.

Цей рік навчив героїню нашого відео нічого не відкладати на потім. Якщо виникає бажання – діяти одразу. Ми не знаємо, що буде завтра, тому потрібно повноцінно жити сьогодні. Хочеться робити – робіть, розвивайтеся і не стійте на місці. Наразі українцям потрібно бути згуртованими та працювати для наближення перемоги.

Лікар-подолог Анастасія Нагірняк

Лікар-подолог Анастасія Нагірняк родом з Івано-Франківської області, професійно вивчала медицину шість років у Буковинському державному медичному університеті. На п’ятому курсі вона “загорілася” подологією і вирішила пройти додаткове навчання. В Україні, за словами Анастасії, ця сфера медицини ще не зареєстрована та мало вивчена, в той час, як за кордоном вона уже повноцінно розвивається. На той час Анастасії відмовили у паралельному освоєнні цієї спеціалізації, оскільки вона ще не мала повної медичної освіти, тож реалізувати свою мрію майбутня лікарка змогла уже завершивши навчання та підтвердивши диплом за кордоном.

Після місяця проходження додаткових курсів у свого викладача, Анна приїхала на Волинь, до свого коханого та вирішила тут відкрити власну справу і допомагати людям. Основна частина її пацієнтів – це військові, які більшу частину часу перебувають у берцях, від чого й страждають їхні ноги. Також лікарка працює з дітьми, дорослими і пенсіонерами. Найстаршому пацієнту було більше 90 років.

Робочий графік в Анастасії ненормований, оскільки пацієнти приходять у зручний для них час, хтось приходить після роботи, іншим  краще у вихідні, дехто звертається з екстреними випадками.

На відкриття своєї справи, окрім шести років навчання в університеті, лікарка витратила приблизно два місяці. Місяць пішов на проходження курсів в Івано-Франківську. Та місяць – для того, щоб все організувати: знайти приміщення, закупити обладнання, розібратися з документами, відкрити ФОП. Вона відкрила свою діяльність у жовтні 2022 року, в період повномасштабного вторгнення, повернувшись з Чехії, де подавала документи на інтернатуру.

Дівчина вважає, що для розвитку держави важливим є реєстрація підприємницької діяльності та офіційна сплата податків, згуртування громади та праця на благо України, особливо в період війни.

Вона думає, що люди бояться реєструватися, оскільки думають, що це довго та займає багато часу. Але, як приклад наводить власний досвід, адже сама змогла оформити підприємця за 15 хв через Єдиний портал державних послуг “Дія”.

“Перед цим бажано проконсультуватися з бухгалтерами, щоб знати, яку групу ФОП відкрити, тому що там йдуть певні обмеження по коштах. У Володимирі є Бізнес-Центр, куди можна звернутися, де все розкажуть, підкажуть. Це не так довго й не так страшно, як воно здається на перший погляд”, – ділиться досвідом підприємиця.

Важливість сплати податків дівчина обґрунтовує наступним чином:

“Я хочу, щоб в моєї мами була хороша пенсія, я хочу, щоб в моїх дітей був хороший садочок, хороша школа, хороше медичне обслуговування в нашій країні, хороші дороги. Це все робиться за наші податки. Я вважаю, що якщо я хочу кращого майбутнього для себе, своїх дітей та своїх батьків, значить я маю працювати офіційно зараз, я маю сплачувати податки. І найголовніше, що таким чином, ми допомагаємо армії”, – вважає Анастасія Нагірняк.

У своїй роботі лікар-подолог керується такими принципами:

  • бути людяною, не залежно від клієнтів, з якими ви працюєте;
  • робіть те, що любите, любіть те, що робите;
  • працювати згідно з чинним законодавством і не порушувати його, дотримуватись установлених вимог;
  • обладнання має бути сертифіковане та належним чином дезінфіковане;
  • делегувати обов’язки, і давати роботу іншим людям, не запрягайте себе в ярмо;
  • не бійтесь, навіть якщо 100 разів не вийшло, пробуйте ще;
  • працювати, працювати й працювати.

Поспілкувавшись із нашими героїнями, бачимо, що навіть у такий важкий час, в умовах війни, перебуваючи в тилу, можна досягати гарного результату. Головне – мати велике бажання, хорошу команду та продовжувати працювати й обов’язково сплачувати податки.

Завдяки податкам держава спроможна забезпечувати армію, діти можуть здобувати освіту, хворі – отримувати лікування, пенсіонери та люди різних пільгових категорій – грошові допомоги та державні пільги, а державні органи продовжують працювати над розбудовою держави. 

“Зареєструйся і плати” – підтримуй економіку нашої країни, адже нам із вами ще її відбудовувати!

Відео зняте задля підвищення підприємницького потенціалу мешканців Володимир-Волинської та Нововолинської територіальних громад в межах програми міжнародної співпраці “EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП”, що спільно фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Програма спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту. Локальним партнером з виконання програми є Агенція регіонального розвитку Прибужжя у співпраці з Володимирською та Нововолинською міськими радами.  

EU4Business – ініціатива Європейського Союзу, яка допомагає малим і середнім підприємствам у країнах Східного партнерства. Детальніше: www.eu4business.org.ua

Дивіться також першу серію відеороликів «Зареєструйся і плати», у якій власники мережі вуличних кав’ярень «Kava avenue» та мережі ресторанів «Family» з Володимира та Нововолинська розповіли, чому працювати офіційно – не страшно, а навпаки – потрібно та важливо.




один коментар
  1. Щоб все працювало легально податкова повинна перестати гріти дупи і зайнятись нелегальним бізнесом .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця