<

«Зареєструйся і плати» – 3: підприємці з Нововолинська та Володимира поділилися власними секретами успіху та розповіли, чому важливо сплачувати податки

Розвивати або започатковувати підприємництво під час війни в Україні –  звучить як виклик. З 24-го лютого 2022 року багатьом довелося долати випробування, підлаштовуватися під суворі реалії та продовжувати рухатись вперед, підтримуючи економіку держави в тилу. 

У третій серії відеороликів «Зареєструйся і плати» розповімо про роботу ТЦ «FORest» і мережі магазинів «Рідний край» нововолинського підприємця Юрія Сиротюка та про володимирського бізнесмена Сергія Бучака, який організовує всеукраїнські концерти відомих артистів і займається торгівлею. Підприємці діляться тим, як справлялися з усіма викликами і зараз продовжують розвивати свій бізнес, сплачувати податки.

Важливим чинником підтримки економіки країни, яка перебуває у стані війни, є офіційна сплата податків та зареєстровані працівники. Тож ми відзняли серію відеороликів на тему “Зареєструйся і плати”, у яких успішні підприємці міст Володимир та Нововолинськ розкажуть, чому нині надважливо продовжувати працювати, підтримувати нашу державу, вести прозорий бізнес, офіційно сплачувати податки та розраховуватись з працівниками без “чорних конвертів”.

Відео зняте задля підвищення підприємницького потенціалу мешканців Володимир-Волинської та Нововолинської територіальних громад в межах програми міжнародної співпраці “EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП”, що спільно фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Програма спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту. 

Локальним партнером з виконання програми є Агенція регіонального розвитку Прибужжя у співпраці з Володимирською та Нововолинською міськими радами.  

EU4Business – ініціатива Європейського Союзу, яка допомагає малим і середнім підприємствам у країнах Східного партнерства. Детальніше: www.eu4business.org.ua

До вашої уваги пропонуємо третій відеоролик “Зареєструйся і плати”, у якому покажемо, як працюють торговельний і розважальний бізнеси у Володимирі та Нововолинську в умовах війни.

Зміст ролика є виключною відповідальністю Агенції регіонального розвитку Прибужжя і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу, уряду Німеччини, GIZ.

Підприємець Юрій Сиротюк – власник ТЦ “FORest” та мережі магазинів “Рідний край” у місті Нововолинську

Юрій Сиротюк з Нововолинська розпочинав свою підприємницьку діяльність разом з дружиною приблизно 30 років тому у “буремні 90-ті”. Із торгівлі на ринку його бізнес зріс до мережі магазинів та відкриття масштабного сучасного торгового центру “FORest“, де є кафе, кінотеатр, дитяча кімната, спортивні зали та квест-кімната.

Відкрили торговельно-розважальний центр FORest для сімейного дозвілля в Нововолинську у березні 2020 року перед введенням жорстких карантинних обмежень, у зв’язку із загрозою Covid-19. Юрію Сиротюку вдалося перетворити занедбане приміщення колишнього кінотеатру на сучасний популярний заклад.

“Воно не є настільки рентабельним, як багатьом здається. Є бізнеси, де можна вкласти менше коштів, але заробити значно більше. Але я хотів, щоб мешканці Нововолинська мали куди піти. У мене, наприклад, діти вже дорослі, але вони відвідують спортзал, дочка є тренером у фітнес клубі. Хотілося облаштувати місце для відпочинку онуків. Вони люблять відвідувати дитячу кімнату, ходять в кінотеатр.

Для мене важливо, щоб наша молодь мала куди піти, знайти собі заняття, провести дозвілля. Батьки мали куди завести погратися діток. Мені було цікаво це зробити, і я його втілив у життя”, – розповів успішний підприємець про реалізацію своєї мрії.

З початком повномасштабного вторгнення “Форест” та мережа магазинів фактично не зупиняли свою діяльність, але стала відчутною нестача кадрів. За кордон виїхали кухарі, тренери та частина іншого персоналу. І хоч люди почали повертатися, “голод кадрів” відчувається і досі. Юрій зізнається, що з людьми стало працювати важче.

Підприємець каже, що, навіть у час війни важливо не зупинятися і підтримувати економіку держави, забезпечувати людей роботою. Через два тижні після повномасштабного вторгнення він відновив ремонтні роботи та згодом відкрив магазин, який придбав у грудні 2021 року. А потім ще два, адже впевнено говорить, що вірить в ЗСУ. Юрій Сиротюк впевнений, що в бізнесі варто ризикувати, але залишати для себе й сім’ї певну фінансову подушку.

Свою діяльність бізнесмен веде прозоро й офіційно. Якщо підрахувати все разом, то до бюджету Нововолинська сплачує близько мільйона гривень податків. На його думку, працювати офіційно потрібно для належного функціонування міста та й держави загалом, наповнення бюджету.

“Ми ж хочемо, щоб у нашому місті були хороші дороги, вчасно вивозилося сміття, були лавочки, нормальні тротуари, гарний парк. Щоб все працювало. Але якщо ми не будемо платити податки, то ми й відповідно не зможемо це все робити. Ми можемо багато говорити, що в нас не робиться. Але, якщо немає надходження податків до бюджету міста, то й не буде з чого це все робити”, – пояснює своє бачення користі від сплати податків Юрій.

Бізнесмен радить людям, які хочуть розпочати власну справу, не боятися ризикувати. Все треба добре обміркувати, прорахувати, але без ризику бізнес не побудуєш, і великого росту не буде. У справах Юрій дотримується критерію трьох “Н” – Немає Нічого Неможливого. Тож, якщо вперто йти до своєї цілі, то рано чи пізно ти до неї дійдеш.

Підприємець Сергій Бучак – організатор всеукраїнських турів концертів відомих артистів та власник бізнесу на літньому торговельному майданчику у парку Володимира

Сергій Бучак уже близько семи років займається організацією культмасових заходів: концертів, фестивалів, днів міст. Здебільшого це виступи українських популярних артистів, таких як Калуш, Без Обмежень, Антитіла, Тіна Кароль, Бумбокс та інші. Підприємець організовує концерти не лише у рідному Володимирі, а й у інших містах України.

З початком карантинних обмежень, а згодом і повномасштабного вторгнення росії, виступи артистів призупинились. Тож Сергій вирішив освоїти нову справу, адже концертна діяльність тісно пов’язана із плануванням, необхідно було скласти графік на місяць вперед. А за таких умов, багато планів не збудуєш. Підприємець почав новий бізнес. Взяв в оренду невелику торгову ятку в Слов’янському парку у Володимирі й організував там прокат дитячих автомобілів.

“Хочеться, щоб у парку було щось більше. Не просто погуляти, але мати змогу щось перекусити там, випити каву, води. Хотілося у парку проводити більше часу. Ми виявили ініціативу, було декілька підприємців, які також хотіли зробити подібне. Подались на конкурс від міської ради, й вийшло гарне містечко у парку для відпочинку дорослих та дітей”, – розповів про втілення свого задуму підприємець.

Коли ситуація в країні стабілізувалася, знову почали відновлювати концертну діяльність. Сергій Бучак зізнається, що до нього зверталися представники українських артистів, які співпрацювали з росією та співали російськомовні пісні, щоб “відбілити репутацію”. Але такі пропозиції він одразу відкидає. Тим більше, що з 24-го лютого минулого року розпочався новий “бум” в українській музиці. З’явилося багато наших молодих артистів, які роблять якісну музику рідною мовою. І зараз, завдяки інтернету, у них є хороші можливості для розвитку.

Сергій Бучак впевнений, що у свідомих мешканців немає іншого шляху, як працювати офіційно. Тим більше, що суми податків – відносно не великі.

“Якщо ми хочемо бути цивілізованою країною, якщо ми хочемо розвиватися, то в нас немає іншого шляху, як легалізувати свою діяльність. Сплачувати податки, офіційно працевлаштовуватись”, – зазначає підприємець.

“Люди повинні розуміти, що кожен, хто працює, наповнює місцевий та державний бюджети, той активно долучається до розвитку своєї громади і країни в цілому. А ті мешканці, які не сплачують податки – не мають морального права робити зауваження щодо, наприклад, неналежного благоустрою у місті чи неякісного надання державних послуг”, – вважає Сергій.

З іншого боку й державні органи влади мають йти назустріч підприємцям. Захищати їх від недобросовісних конкурентів, надавати кредити з меншими відсотковими ставками, давати їм певні гарантії.

Свою справу бізнесмен любить через те, що має можливість робити людей щасливішими.

“Якщо в житі у людей є певні негативні ситуації, вони приходять на концерт, отримують позитивні емоції, все відлягає, вони посміхаються, стають щасливі, і це основне”, – ділиться Сергій Бучак.

***

Поспілкувавшись із нашими героями, бачимо, що навіть у час війни починати та розвивати бізнес – актуально. Головне мати велике бажання, хорошу команду та продовжувати працювати, і обов’язково сплачувати податки. Завдяки вчасно й належно сплаченим податкам:

  • держава спроможна утримувати та забезпечувати армію,
  • державні органи продовжують функціонувати,
  • оновлюється інфраструктура,
  • ваші діти можуть здобувати освіту,
  • хворі – отримувати лікування,
  • пенсіонери та люди з інвалідністю – грошове забезпечення та державні пільги.

“Зареєструйся і плати” та підтримуй економіку нашої країни, адже нам із вами ще її відбудовувати!

Дивіться також першу серію відеороликів «Зареєструйся і плати», у якій власники мережі вуличних кав’ярень «Kava avenue» та мережі ресторанів «Family» з Володимира та Нововолинська розповіли, чому працювати офіційно – не страшно, а навпаки – потрібно та важливо. та другу серію, де володимирські підприємиці зі сфери медицини та краси розповіли, чому важливо працювати офіційно.




коментарів: 2
  1. Сиротюк молодець, реанімувати кінотеатр нелегко. Тепер є куди піти з дітками. І магазини з хорошим асортиментом. Розвитку йому.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа