<

“Захист, правосуддя, повага” – звіт Володимир-Волинського центру з надання безоплатної правової допомоги

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:02 | 25.01.2017 / Володимир /
Перегляди
4
/ Коментарі відсутні

25-го січня у Володимир-Волинській міській раді відбувся звіт центру з надання безплатної правової допомоги. Показала презентацію, розповіла про минулорічні напрацювання та ознайомила з завданнями і цілями на 2017 рік директорка осередку Наталія Смолярчук.

Володимир-Волинський центр надання безплатної вторинної правової допомоги розпочав роботу у місті з 1-го липня 2015 року. Взагалі, закон в Україні про створення таких осередків був прийнятий у 2011 році.

У 2012 році уряд створив координаційні пункти юридичної підтримки, які на сьогоднішній день являються інтегратором усієї безплатної правової допомоги. 2013 рік – було забезпечено доступ до безплатної вторинної допомоги у кримінальних провадженнях, тобто затримані, арештовані громадяни отримували адвоката за рахунок державних коштів. У 2014 році було сформовано основні якості надання правової допомоги в кримінальних провадженнях, шляхом прийняття нормативно правових актів, які досі регулюють увесь процес роботи таких осередків.

Вже у 2015 році в Україні приступило до роботи 100 місцевих центрів з надання безплатної вторинної правової допомоги, які розпочали надавати громадянам безкоштовний захист у цивільних та адміністративних справах. 2016 рік – уряд реорганізував систему, такі центри почали з’являтися і в районах. Головною місією осередків правового захисту стало забезпечення рівного доступу до юридичної інформації та правосуддя, посилення правової можливості і правової спроможності представників соціально вразливих груп, територіальних громад та спільнот.

“Ця ідея та втілення її у життя виправдала очікування, кількість громадян, які отримали безкоштовну правову допомогу з часу відкриття бюро зросла, майже, втричі” – зауважила Наталія Смолярчук.

З 1-го вересня 2016 року до юрисдикції Володимир-Волинського місцевого центру з надання безкоштовної допомоги долучилися правові бюро в Грохові, Іваничах, Локачах, Любомлі, Нововолинську та Шацьку. Керівних осіб у ці осередки обирали за допомогою відкритого конкурси, який оголосили по всій Україні. Проводився він незалежними експертами. Стосовно Володимир-Волинської юрисдикції, то було п’ять претендентів на одну вакантну посаду.

Напрямком роботи бюро є надання первинної правової допомоги, тобто юридичної інформації та консультації. Також забезпечення доступу до вторинної правової допомоги – захист перед судами та іншими органами, зокрема й місцевого самоврядування, складання документів процесуального характеру. Особи, які звертаються в бюро обов’язково отримують первинну правову допомогу, незалежно від свого майнового стану, поглядів та громадянства. Вторинна правова допомога за законом надається соціально незахищеним верствам населення, у яких середньомісячний дохід сім’ї не перевищує прожиткового мінімуму. Але у січні місяці 2017 року закон змінив формулювання, і вторинною підтримкою забезпечені особи в сім’ї яких сукупний дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів.

У 2016 році Володимир-Волинське бюро правової допомоги вирішувало проблеми різних характерів, зокрема, мобілізовані в зону АТО не могли отримати статус учасника війни. Також юридичної підтримки потребували внутрішньо переміщені особи (переселенці). У людей часто виникали питання стосовно призначення права власності на спадкове майно.

Протягом 2016 року загалом в бюро Володомир-Волинської юрисдикції звернулося 3 834 громадянина. З них 1348 – до місцевого центру. За вторинною допомогою – 701 особа (ті які потребували захисту, здійснення представництва в суді, або складання процесуальних документів), рішень було прийнято 678, відповідно відмов було лише 12 (громадянам, які не могли підтвердити свою належність до незахищеної категорії, або ж передумали).

Вторинну допомогу найбільше отримували ветерани війни, а саме учасники АТО, які зверталися в центр з надання правової допомоги впродовж  березня-листопада 2016 року. Основною проблемою військових була невиплата коштів у належному обсязі, який передбачений законодавством. Питання це вирішувалось 487 разів. Є суди, які задовольняли вимоги наших позивачів, а є на території юрисдикції, суди які відмовляли у виплаті. Відповідно незадовільні рішення оскаржуються в Львівському апеляційному суді. Одночасно рішення, які задовольнили вимоги учасників АТО оскаржують в суді служби соціального захисту населення.

За статистикою клієнтами центру з надання безоплатної правової допомоги у Володимир-Волинській юрисдикції були: 47% – чоловіків, 53% – жінок. Якщо чоловіки, то переважно малозабезпечені, ветерани війни середній вік яких становив 44 роки, цікавили їх проблеми, як уже зазначалося вище, по оплаті щомісячної грошової допомоги та отримання статусу учасника воєнних дій. Якщо зверталися жінки, то також малозабезпечені, середній вік – 41 рік, їх переважно турбували питання щодо розлучення і стягнення аліментів.

У ході звітування Наталія Смолярчук запросила до слова першого заступника начальника територіального управління юстиції  у Волинській області Філюка Сергія. Він відмітив цікаву та змістовну розповідь про роботу.

“У свою чергу хотів наголосити на тому, яку роль відігравало наше управління під час формування центру правової допомоги. Варто відмітити те, що при створенні бюро не було жодної потреби у додатковому фінансуванні з державного бюджету, оскільки кошти, які були необхідні для функціонування територіальних управлінь юстиції, які вже ліквідовані, були перенаправлені на організацію центру” – розповів Сергій Філюк.

Присутні на звіті уважно вислухали очільницю центру. Окрему подяку висловив перший заступник міського голови Олег Свідерський.

“Хочу подякувати від імені міського голови за запрошення і можливість бути присутнім на публічному звіті щодо роботи місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги. Варто відмітити потужну інформаційно-пояснювальну роботу, з кожним днем збільшується кількість людей, які хочуть скористатися послугами центру, а це позитивна тенденція. Бажаю не втрати наснаги та зберегти енергію, продовжувати роботу, мати можливість належним чином виконувати свої обов’язки” – зазначив заступник мера.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

23 Квітня, Вівторок