<

Забруднення середовища та аутоімунні хвороби: володимирчанка розповіла, чому повністю відмовилася від пластику

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:19 | 27.01.2022 / Володимир, Статті / , , /
Перегляди
1451
/ коментарі 2

З середини грудня в українських супермаркетах стали платними поліетиленові пакети, а з 2023-го року Кабінет міністрів планує взагалі заборонити їх продаж.

Згідно із зібраною статистикою ООН, щороку кожен українець використовує близько 500 поліетиленових пакетів. Одноразовий кульок став частиною буденності кожного.

Проте на сторону захисту екології та власного здоров’я з кожним роком стає все більше українців. Одна з них – володимирчанка родом з Києва – Аліна Балан.

Художниця та кондитерка, якій довелося повністю відмовитися від пластику через порушення роботи щитоподібної залози, розповіла БУГу свою історію.

Як ти зрозуміла, що зі здоров’ям не все в нормі?

Півтора року тому у мене почало дуже випадати волосся, була сильна тахікардія та майже щодня я потребувала денний сон мінімум на годину. Тяжко було прокидатися зранку, була необґрунтована дратівливість.

В один момент мені стало дуже погано, і ні я, ні лікарі не могли зрозуміти через що це. Проте мені пощастило натрапити на блогерку, яка пише про аутоімунні захворювання і розповідає, як сама це все пережила на собі.

Від неї я дізналася, що вода з пластикових пляшок та гарячі напої, які ми вживаємо через картонну склянку з пластмасовою кришкою – є прямим тригером для розвитку аутоімунних захворювань.

Згодом мені діагностували хворобу Хашимото.

Що таке мікропластик та де він “заховався”

Мікропластик – це пластмасові частинки розміром менш як п’ять міліметрів. Такі крихітні пластмаси часто зустрічаються в косметичних та гігієнічних засобах (у зубних пастах, гелях для душу та косметиці). Ще частіше вони є уламками більшого шматка пластику, що розпався під дією фізичних чинників, найчастіше – ультрафіолетового випромінювання.

Одним із найпоширеніших джерел мікропластику є одяг із синтетичних матеріалів. 

Пластик та мікропластик, за дослідженнями лікарів, та спостереженнями на власному організмі, найгірше впливають перш за все на джерело гормонів – щитоподібну залозу.

Мій чоловік – лікар з Німеччини з двома вищими освітами. Це людина, яка постійно здобуває нові знання. Завдяки йому я змінила своє ставлення, як би це дивно не звучало, до ліків. Тепер я стимулюю свій організм боротися з будь-яким вірусом за допомогою натуральних компонентів, а не “глушу” його без нагальної потреби протизапальними засобами та антибіотиками.

Коли ти відмовилася від пластику?

Років 4-5 назад я почала сортувати сміття, але пластиком користувалася як в побуті, так і купувала товари в пластикових тарах.

У суворому режимі стосовно пластику я перебуваю з 1-го серпня 2021-го року.

Починаючи від поліетиленових кульків і тар для їжі, закінчуючи меблями, косметикою та ліками – я максимально мінімізувала пластик у своєму житті. Повністю відмовитися від нього не вдалося, бо питну воду продають лише в пластмасі.

В яких речах побуту є мікропластик, я дізнаюся за допомогою додатку на телефоні.

Коли я почала слідкувати за кількістю поліетилену у своєму житті, а не просто сортувати його, моє самопочуття поліпшилось, як і мої аналізи на антитіла (АТПО) – їх стало менше. Проте лікування аутоімунних захворювань які ми здобули, полягають не лише в повній відмові від пластику, але і в якісному харчуванні в якому є певні правила та обмеження.

Моє життя стало дорожчим в разів десять, але для мене це стало стимулом більше заробляти.

Де є мікропластик у побутових речах

  • Пластмасові контейнери для їжі при нагріванні випаровують велику кількість мікропластику;
  • пляшкова вода при нагріванні;
  • харчова плівка;
  • одноразові кавові чашки та кришки;
  • дитячі пляшечки;
  • іграшки.

У кожного другого американця проблеми зі щитовидкою

Раніше я користувалася зубною пастою з вмістом хімічного елемента фтору, бо він допомагає зберегти зуби міцними. Коли я дізналася, що цей елемент псує роботу щитовидки, я змінила пасту.

В Америці через споживання великої кількості фаст-фуду у місцевих жителів швидко псуються зуби. Цю проблему вирішили тим, що у питну воду почали додавати фтор. Через це кожен другий американець має проблеми зі щитовидкою.

Винайдення пластику – альтернатива, щоб не винищувати велику кількість рослин

До появи пластику і після його зникнення з лиця землі, якщо таке трапиться, планета не страждатиме від масового винищення рослин задля виготовлення великої кількості авосьок та всіх інших побутових речей з натуральними складниками.

Будь-яка квітка або листок на дереві мають свій цикл існування, навіть якщо їх не зірвати – вони все одно перецвітуть та зів’януть. Щодо одягу, то працюють заводи по його переробці.

За 167 років свого існування пластмаса масово розповсюдилася світом та як вірус дібралася до побуту кожного мешканця планети. Його завелика кількість стрімко спричиняє забруднення середовища та призводить до тяжких захворювань людей.

Світ почав боротьбу з пластиком, проте є багато й тих, хто протестує й не розуміє, чому звичний кульок тепер платний, а згодом і взагалі зникне з прилавків магазинів.

Аліна закликає читачів до відповідальності за навколишнє середовище та власне здоров’я, поки це питання не “стало ребром”. Звичайно, повністю відмовитися від поліетилену важко та дорого, проте навіть мінімальне зменшення його кількості у побуті та заміна натуральними речами вплине на ваше здоров’я позитивно.

Англомовна дослідницька стаття про те, як пластик впливає на здоров’я.




коментарів: 2
  1. і смартфонами перестала користуватися і зарядками до них! адже і вони також з пластику! і клавіатуру з мишкою викинула в сміттєвий мішок, адже вони теж виготовлені з пластику!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер