<

З полиць книгарень громади Володимира вилучать російські книжки

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:12 | 29.06.2022 / Володимир / , , /
Перегляди
273
/ 1 коментар

Через широкомасштабну військову агресію росії проти України на державному рівні прийнято рішення про вилучення з розповсюдження у місцевих бібліотеках книжок, виданих в російській федерації.

Відтак бібліотечні працівники громади Володимира працюють над актуалізацією книжкових фондів  міської  бібліотеки для дорослих, міської  бібліотеки для дітей, КЗ «Публічна бібліотека», КЗ “Зарічанська публічна бібліотека” та бібліотеки-філії  села Ласків, повідомляють на сайті міста.

Загальний фонд книгозбірень громади  становить 100 330 документів, з яких  44 відсотки –  російськомовних. Після 2014 року закупівель книжкових видань з росії  бібліотеками не проводилось, проте деякі російські книжки потрапляли як подарунки від окремих громадян. Це здебільшого любовні романи, детективи, мотиваційна література.

З метою протидії активній фазі інформаційної війни, в бібліотеках громади вжито невідкладних заходів щодо недопущення розповсюдження  книжкової продукції, виданої  в російській федерації.

Тож уся російськомовна література з відкритого доступу перенесена в книгосховище. Усі російськомовні  книги переглядаються, вивчаються та аналізуються на предмет списання. 

З бібліотечних фондів вилучають пропагандистську російську літературу. Мова йде про книжки, зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності нашої держави, пропаганду насильства, а також автори, яких публічно підтримали агресію росії проти України  та видавництва, до яких застосовані  економічні та інші обмежувальні заходи (зокрема, видавництва:  Эксмо, АСТ, Центрполиграф, Издательский дом «Питер», Яуза,Яуза-пресс, Вече, Алгоритм, Книжный мир). Хоча бібліотекарі запевняють, що особливо агресивної літератури у їхніх фондах не було. 

Усі бібліотеки громади працюють над підготовкою актів на списання  російськомовної  літератури. У червні міська бібліотека для дорослих списала 3263 книги російською мовою, КЗ «Публічна бібліотека» – 500. Списані видання вилучаються з карткових каталогів (алфавітного та систематичного).

Натомість бібліотечні працівники пропонують читачам якісну україномовну літературу та з приємністю відзначають, що до книгозбірень усе частіше записуються вимушені переселенці, які  беруть книжки саме українською мовою, в тому числі й ті, хто розмовляє російською. 




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер