<

З’явились чи не найперші фото кінотеатру імені Тараса Шевченка у Володимирі-Волинському

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:20 | 20.07.2020 / Володимир / /
Перегляди
68
/ Коментарі відсутні

У мережі з’явилась світлина новозбудованої пам’ятки місцевого значення – кінотеатр імені Тараса Григоровича Шевченка у Володимирі-Волинському, датована 1957-м роком. За спогадами містян, кінотеатр збудовано у 1960-му.

Фото опублікувала Тетяна Яцечко-Блаженко на своїй сторінці у фейсбуці.

“Кінотеатр імені Т. Шевченка у місті Володимирі-Волинському. Фото 1957 р. з фонду ДНАББ ім. В. Г. Заболотного”, – йдеться в дописі.

У коментарях зазначають, кінотеатр офіційно збудований у 1960-му році:

“Кінотеатр збудовано у 1960 році за кошти спадщини емігранта з Володимира Сергій Жиромського, який помер у 1951 році. Його родина – тато, мама та сестра – відмовились отримувати спадщину особисто, побоюючись проблем із радянською владою. Тому спадщину отримала держава. За отримані кошти і було зведено кінотеатр.

Будівлю зведено за типовим проектом кінотеатрів архітекторки Зої Брод. У 1990-х роках. кінотеатр пережив кризу і фактично припинив свою роботу. Станом на 2019 рік у приміщення кінотеатру працює культурно-мистецький центр”, – йдеться на сторінці Вікіпедії.

Проте, кандидат історичних наук, науковий співробітник відділу історії Української революції 1917-1921 рр. Інституту історії України НАН України Віталій Скальський зазначає, що дата може бути неточною, адже це рік, вказаний зі спогадів. І додав: всього таких кінотеатрів збудовано близько сотні за радянських часів.

Він опублікував фото місця, де зараз стоїть споруда, із висоти пташинного польоту у вересні 1944-го року.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа