<

З якими проблемами стикаються голови ОСББ у Володимирі та де шукають кошти на покращення житлового фонду

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:15 | 15.01.2021 / Володимир / /
Перегляди
26
/ 1 коментар

Застарілий житловий фонд – проблема, з якою стикаються у всіх містах. Щоб зарадити ситуації і дозволити мешканцям багатоповерхівок навести лад у своєму будинку, кілька років тому розпочали активно створювати ОСББ.

Сьогодні у Володимирі їх налічується близько 60.

Для того, щоб спонукати людей створювати об’єднання та допомагати їм втілювати певні проєкти в життя у місті працює Програма підтримки ОСББ. Отримати кошти на співфінансування можуть активні ОСББ, які хочуть покращити свій житловий фонд. Так за минулий рік у багатоповерхівках міста здійснювалися капітальні ремонти ліфтів, облаштовували відмостку біля будинку і двір, електромережі, ставили енергозберігаючі вікна у під’їздах.

Загалом на програму у 2020-му з міського бюджету було виділено більше мільйона гривень, розповів керівник ради голів ОСББ міста Григорій Цаль-Цалко. Програмою передбачене співфінансування з міського бюджету у розмірі 60 відсотків, інших 40 – кошти мешканців будинку.

Хто з голів встиг переконати мешканців – отримав на будинок і кошти держави від Фонду енергоефективності. У Володимирі кільком багатоповерхівкам вдалося отримати кошти та розпочати масштабніші роботи по термомодернізації. До прикладу, саме це зробив ОСББ “Каштан”.

Не зважаючи на такі програми і відсоткове співвідношення коштів співфінансування, часто важко переконати мешканців у необхідності збирання коштів на всілякі покращення у будинку. Проблемою діляться голови об’єднань. Ось наприклад у ЖБК «Весна» мешкає багато пенсіонерів, говорить голова Валерій Чичилінський, до якого завітав БУГ. Він знає усе про проблеми будинку та живе з думкою про них.

Проблема, яка “болить” мешканцям цього ЖБК – це опалювальний період. У підвалі будинку встановлений лічильник, проте немає ІТП, який би міг дозволити регулювати надходження тепла. Коштує такий пункт дорого. Інколи взимку доводиться відкривати балкони та вікна через те, що в квартирі гаряче. А за все спожите тепло доводиться платити. З цією проблемою не раз зверталися до керівництва підприємства теплових мереж, проте поки безрезультатно, адже, як пояснюють, система теплопостачання застаріла і таким чином може функціонувати.

У важких умовах, коли в країні ростуть ціни на енергоносії та зменшують субсидії, а пенсії ростуть не так, як би хотілося, люди не можуть відкласти кошти на покращення житлового фонду. Особливо, якщо ідеться про великі об’єкти, наприклад ремонт вщент вкритої ямами дороги до будинку або ж ремонт фасаду.

Мешканці кооперативу сплачують на сьогодні 5 гривень за метр квадратний у фонд ОСББ. Ця ціна, багато хто вважає, зізнається голова, велика, проте важко щось зробити у будинку, навіть за такі кошти. Тому, він пропонує внести зміни у міську програму підтримки і на великі об’єкти, які вартують 300 і більше тисяч гривень, передбачити фінансування 90/10, де 90% – кошти бюджету, а 10% – мешканців будинку.

Завдяки програмі підтримки ОССБ, говорить Чичилінський, вдалося зробити цьогоріч відмостку біля будинку. Звісно, хочеться завжди більшого, але такі ж проблеми, як у ЖБК “Весна” мають інші ОСББ, тому, звісно, дякують, за ту підтримку, що є.

Дах у ЖБК вкрили руберойдом близько 10-ти років тому, але вже зараз, говорить голова, всі розуміють, що його доведеться ще за певний час міняти. Відкрите і питання ремонту та утеплення фасаду, з якого, до слова, облітає декоративна плитка.

На все треба дуже великі гроші. Менші проекти для покращення житлового фонду ЖБК вже вдалося виконати, говорить голова. Це і нова бруківка біля під’їздів, відмостка, дашки над входами у підвальні приміщення, а також загороджене місце для збору сміття.

Вихід до головної дороги, за словами голови ОСББ, прокласти бруківкою допомогли власники місцевого супермаркету «АТБ» залишками своїх будівельних матеріалів.

Дашки та зону для сміття вдалося зробити також за допомогою спонсорської підтримки від фонду “Тільки Разом”. На це отримали більше 20-ти тисяч гривень.

Також підтримку спонсорів вдалося залучити сусідньому будинку на Ковельській, 100. Це ОСББ “Сотий”.

Об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку “Сотий” встановило 7 нових лавок, 7 залізних дверей і нові пластикові вікна. На це пішли кошти спонсорів, програми підтримки ОСББ, а також кошти місцевих мешканців.

З миру по нитці – саме таким чином вдається залучати кошти, для покращення житлового фонду сьогодні. Справа важка, але все – для себе і своїх сусідів по будинку. Голови об’єднань піклуються про благоустрій у будинку, пробують залучити кошти звідусіль, звідки можна, а також нагадують про ОСББ та його проблеми кілька днів у тиждень представникам влади. Адже тому, хто стукає, частіше відкривають.




один коментар
  1. З тих старих будинків треба терміново знімати той кафель, адже він час від часу відвалюється та щоб хоч людям по голові не дав. Хай Бог милує!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 Квітня, Субота
19 Квітня, П’ятниця