<

Ярослав Матвійчук: «Володимир-Волинський – це місто, де я хочу жити і все зроблю, щоб воно процвітало!»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:56 | 28.07.2018 / Інтерв'ю, Володимир /
Перегляди
33
/ коментарів 10

Ярослав Матвійчук з листопада 2015-го року обіймає посаду першого заступника міського голови Володимира-Волинського. Усього за два роки йому вдалося не тільки навчитися правильно і ефективно виконувати свої посадові обов’язки. Ярослав Матвійчук здобув підтримку та повагу колективу та громадян міста, оскільки не шкодував сил для роботи і завжди на перший план завдань для себе ставив думку громади і реалізацію бажання розвитку Володимира-Волинського.

Часто журналісти інтернет-видання “БУГ”, отримуючи дзвінок від Ярослава Матвійчука навіть у післяробочий час, дивувалися: звідки у нього береться стільки енергії до справи та мотивації.Тому у переддень, коли Володимир-Волинський відзначає 1030-річницю, ми поспілкувалися із Ярославом Матвійчуком, про те, як живе місто, адже кожне місцеве питання благоустрою у першого заступника завжди на контролі.

– Ярослав Анатолійович, як говорять, ви «молода кров» у міській владі, які враження від роботи за ці 3 роки?

– Дійсно, вже йде третій рік, як я на посаді заступника міського голови, хоча в системі органів місцевого самоврядування я працюю понад 10 років. Розпочав ще у 2007 році, тут в міській раді, потім працював в нашому міськрайонному центрі зайнятості, був заступником директора.

Вражень багато, робота дуже цікава, але потребує багато зусиль, багато часу. В систему органів місцевого самоврядування я потрапив в перехідний період. Зараз в Україні відбувається децентралізація, і, дійсно, містам надають повноваження та зобов’язання, і, нажаль, цих зобов’язань більше, ніж фінансів.

Місто тепер відповідає практично за все. Дуже важко вчителю, лікарю пояснити, чому не виплачують заробітну плату, важко пояснити, що відповідальні за нарахування цих коштів не ми, і можуть бути певні затягування. Але ми тут на місцях за це все відповідаємо.

– Ваші батьки, як ми знаємо, педагоги, ви також навчались у педагогічному коледжі, чому саме чиновництво, що стало поштовхом так змінити кваліфікацію?

– Так, дійсно, моя перша освіта педагогічна, мої батьки все життя пропрацювали в цій галузі, мої дідусь та бабуся працювали на освітянській та економічній нивах  нашого міста. Спочатку закінчив навчання в тодішньому нашому педагогічному училищі, потім юридична, управлінська освіта.

Сказати, що повністю змінив кваліфікацію… так не можна. З напрямків, якими займається система органів місцевого самоврядування, це і організація самої галузі освіти у місті, і ми відповідальні за ці процеси! Це тільки плюс до тієї роботи, яка в нас є. Скажу, що мені педагогічні знання та розуміння устрою навчальних закладів, допомогли організовувати відповідні процеси в цих навчальних закладах на місці.

– Що Вас мотивувало йти у місцеве самоврядування?

– Я народився у цьому місті! Мав можливість жити в інших містах, однак вирішив, що буду у своєму рідному. Тут живуть мої батьки. І сам планую жити у Володимирі-Волинському. Хочу, щоб місто було комфортним, європейським, класним. Щоб молодь залишалася, а не виїздила закордон. Для цього зроблю все можливе від мене.

– Відкрийте секрет своєї бездоганної репутації, адже, як відомо, з вами не пов’язано жодної скандальної ситуації.

–  Репутацію потрібно берегти змолоду (посміхається – ред.). Я дорожу нею. А що стосується конфліктних ситуацій, то, звичайно, їх не уникнути, але і не потрібно створювати. На жаль, ініціаторами більшості дискусій, які виникають в політиків і звичайних громадян, є вони самі. Враховуючи специфіку моєї роботи, яка передбачає спілкування з людьми, конфліктів не уникнути, але намагаюся не вступати у них. Мені вдається переконати, деколи вислухати, навести якісь аргументи і спільно з людиною вирішити проблему, яка викликала конфлікт.

– Якщо виникає конфлікт, яку позицію ви займаєте, яка ваша тактика у таких випадках?

– Займаю позицію максимально переконувати людей, але водночас відстоювати свою думку. Неодноразово виникають конфлікти при співпраці з іншими органами держави, з якими ми не завжди погоджуємось, тому ми відстоюємо інтереси міста і громади.

– Що планує зробити влада (якщо звісно планує), для поліпшення життя пенсіонерів, адже у місті проживають навіть діти війни?

– В місті реалізовується ряд інфраструктурних проектів. Ми намагаємось зробити місто доступним для всіх вікових категорій. Не забуваємо також і про старше покоління, підтримуємо громадські об’єднання людей поважного віку. Міська рада створює всі умови, щоб всі норми державного забезпечення пенсіонерів були дотримані. Один з напрямів, на який спрямований міський бюджет, – це пільговий проїзд у місті. Прагнемо давати можливість користування пільговими рейсами, оскільки виникає сезонне питання поїздок на дачі. Ми прислухаємось до думки людей пенсійного віку і враховуємо це при прийнятті важливих рішень.

– Тривають літні канікули, діти ходять компаніями по місту, що б ви могли запропонувати для дітей, окрім дитячих майданчиків?

– Зараз особливу увагу ми приділяємо оздоровленню дітей. Міською владою профінансовані пришкільні табори, окрім того діти соціально незабезпечених категорій оздоровлюються в таборах на Шацьких озерах, «Артеці», «Молодій гвардії». Також центр соціальних служб для молоді, відділ культури і туризму, управління освіти, молоді та спорту організовує ряд заходів, направлених на розвиток дітей. Приділяємо увагу варіативному розвитку дітей. Музична, художня школи фінансуються міським бюджетом, так само, як і спортивні гуртки і секції для дітей. Йдемо до того, щоб створити спортивну інфраструктуру в дворах та школах для проведення часу наших маленьких мешканців.

– Чи плануєте якось вирішувати сезонне підтоплення вулиці Ковельської?

– Проблема дійсно існує. Ковельська – вулиця державного значення, тобто вона перебуває не на міському балансі. Ми лише співфінансуємо ці роботи. На жаль, ми не є замовниками і, як ви чули, були скандальні ситуації, пов’язані з ремонтом дороги. Ми з народним депутатом Ігорем Гузем відстоювали, щоб підрядна організація «Аміла» виконала якісно роботи. Як ви знаєте, місто не заплатило за цю неякісно виконану роботу!

Поступово будемо приводити до відповідності ці проблемні ділянки. Наслідком цього неякісного виконання ремонту дороги є саме це сезонне підтоплення, яке ми намагаємося усунути в міру своїх можливостей.

Частина тротуару, де ще не проходила реконструкція є проблемною. Місця, де пройти після дощу важко, ми виправимо тоді, коли будемо займатися ремонтом саме цих територій.

– В ЗМІ постійно говорять про план очищення Риловиці, коли розпочнуться ці роботи?

– Вже на сьогоднішній день виділено кошти на виконання цих робіт. Є проект, у якому передбачено часткове очищення річки Риловиці в районі дев’ятиповерхівок вулиці Луцької. Це досить серйозний природоохоронний захід, на який потрібна відповідна документація. У цьому році, сподіваюся, ці всі роботи будуть виконані. Це поки лише земляні роботи, тобто очистка річки в межах дев’ятиповерхівок.

В майбутньому там, звичайно, потрібно буде проводити заходи із серйозного благоустрою, формувати зону відпочинку, паркову зону. Це проект на роки, але стартує він вже.

– Чи планується щось аналогічне для річки Луги?

– Що стосується річки Луги – це дуже дороговартісний проект державного значення. Вже другий рік в цій місцевості пройшов фестиваль «Княжий» за  підтримки нардепа Ігоря Гузя. У його команди є думки щодо очистки річки Луги у цій зоні і облаштування там пляжу. Але річку треба очищати комплексно  – як в межах міста, так і в районах Зимнівської та Зарічанської ОТГ.

– У місті, як ми знаємо, були спроби сортування сміття, як на це відреагували місцеві жителі і чи вдалося нововведення?

– Мешканці відреагували позитивно, звичайно, є різні думки з цього приводу, але переважно це сподобалось міщанам. На початку цього року сортування сміття стало обов’язковим. Спроби сортування були у місті і раніше, до цього долучався бізнес. Ми всіляко сприяємо цьому напрямку. У ході експерименту один з підприємців брав на себе це завдання, але з певних причин він припинив ці роботи, хоча ми і багато мешканців були задоволені. Як ви могли бачити, вже починають з’являтися контейнери для роздільного способу сортування. Зараз цим займається комунальне підприємство «Полігон», але ми таки хочемо за європейським зразком долучати до цього питання бізнес. Проблемою залишається ринок сміття, зараз є вимога пресування і перевезення. Також є відходи, які не сортуються, тому треба вирішити з місцем збереження такого сміття.

– Ми знаємо, що ваша робота передбачає не тільки роботу за графіком (з 8:00 до 17:00), а й поза графіком. Які це винятки? Які питання вирішуються?

– Ми спілкуємось з мешканцями, органами самоорганізації населення, досить часто спілкування відбувається поза межами робочого часу, так як люди в цей час також знаходься на роботі. Беремо участь і в різного роду зборах. Звичайно, цей час забирається у сім’ї але це потрібно робити.

– Які ініціативи в майбутньому ви б хотіли втілити в життя у нашому місті?

– Ініціатив дуже багато. На сьогоднішній день проблем досить багато у комунальній сфері. Треба сформувати менеджмент, який би займався управлінням багатоповерхових будинків. На сьогодні, на жаль, багато людей не хоче брати відповідальність, але їм треба зрозуміти, що ці будинки  –  їхня власність, а отже вирішувати комунальні проблеми потрібно. Ніхто крім них не буде ініціювати ці роботи.

Багато ініціатив щодо створення точкових зон відпочинку, поступово ми будемо втілювати їх у життя. Звичайно, буде враховуватись і громадська думка. Хочеться, щоб наше місто було комфортним і безпечним. Продовжимо напрям безпеки – камери –  цей процес ми вже запустили. За належним виконанням обов’язків нашої поліції камери будуть давати досить непогані результати в напрямі щодо покращення безпеки міста.

Спеціально для інтернет-видання “БУГ”
розмовляла Анастасія Нестерчук
студентка Володимир-Волинського педколеджу, спеціальність “Діловодство”




коментарів: 10
  1. І асфальт кладе, і труби міняє і у всіх новинах його жирним шрифтом виділяють. Напевно “папа” готує собінамісника яким буде спокійно рулити

    • гарне інтервю, без конкретики, все “растєкашися мислію по древу”, щоб бува нічого не наобіцяти і нікого не образити. От вам яскравий приклад виховання намісника, чи послушника. Тільки може виникнути одне “але” – люди проголосують за когось кардинально іншого, не білого і пушистого протеже мера, а підприємливого, галантного в спілкуванні, може не самою кращою репутацією в минулому, але успішного тепер опонента міської влади, якого не так часто допускають до висвітлення в новинах, але який переверне управління сучасним підходом, бо не боїться нічого нового, вміє ризикувати і має готову команду не родичів і вихованців, а кращих фахівців у своїх галузях.

  2. циплят по осені рахують … Чи виконає Матвійчук свої обіцянки – час покаже . Але поки на мою думку робота Матвійчука в органах самоврядування не зовсім така , яка б відповідати його займаній посаді . і що голоdне -Матвійчук державний слудбовець , який повинен чітко дотримуватись Законів України , на жаль на ділі в його роботі це часто не так , а це вже про щось говорить …

  3. Ярослав старається працювати якнайкраще, але… так багато заздрісників навколо нього, і старечих, і молодих)))))) усі мужчини у мерії та виконкомі хочуть бути мером, а дехто продовжує хотіти. УШОСТЕ)))))))) і ще один у сутані мріє поміняти вівтар на трон)))))))

  4. Сумніваюсь, що Саганюк буде робити ставку на Ярослава! З однією сторони, він його слухатись буде, бо на самостійність не здатен, всі хто його ближче знає це усвідомлює. Але Саганюк усвідомлює, що зробивши вибір на Матвійчука, скоріше програє, ніж виграє. Люди за нього не проголосують ніколи, це факт. У Свідерського і то шансів більше, звичайно, якщо у Юлі щось вигорить.

    • Свідерського люди люблять хоть він буває деколи категоричним. ЮВТ однозначно набере голосів на президентських і парламентських і йому прийдеться йти на місцеві вибори конкурентом Матвійчука. Матвійчук розраховує на підтримку теперішнього і майбутнього нардепа від 19 округу, але там теж за наступний рі можуть поміняти вектор і в результаті грати одну гру з ЮВТ, яка буде формувати більшість навколо себе. Один вихід Саганюкові: діставати свій останній партбілет Батьківщини

      • Уся “категоричність” Олега Миколайовича Свідерського закінчується на порозі кабінету мера…..))))))))) Усі це знають.У цьому місті є лише одна дійова особа і одна партія – Петро Данилович Саганюк))))) Хто не з ним, той безробітний чи домогосподарка)))) лише з ним отримують ордени і квартири, посади і ділянки)))))але одночасно хто не зним, той є сам собою. Кого б Ви не обрали, Матвійчука чи Свідерського, Ви всеодно обираєте Саганюка. З чим Вас і себе і вітаю. така тут місцева традиція))))))) такий феномен))))) тому не тратьтє хлопці сили!))))))

    • до Марини .Якщо порівнювати шанси Матвійчука і Свідерського як можливо майбутніх кандидатів на мера , то на даний час безперечно у Матвійчука шансів бути попереду більше навіть тому , що Матпійчук ще мало “вляпавсяч” у корупційні схеми і бюджетними коштами та оборудках з земельними ділянками , і якщо Свідерський піде у мери , то стовідсотково проти нього його противниками і конкурентами на посаду мера було оприлюднено все його досьє , що може мати дуже негативні наслідки як для нього так і для тих , з ким він такі “ділишки ” провертав…

  5. Ярослав швидко вчиться, дорослішає, набуває державницької ваги і, сподіваюсь, зробить висновки, що треба інколи уміти казати “ні” навіть старшим)))))) Ви ж розумієте про що я???

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця