<

Начальник управління освіти Володимира-Волинського прозвітував перед депутатами

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:07 | 7.09.2018 / Володимир /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Про те, що було зроблено протягом останнього року для навчальних закладів Володимира-Волинського розповів начальник управління освіти, молоді і спорту В’ячеслав Петрук під час сесії депутатів міської ради 7-го вересня.

Звіт посадовця за роботу в освітянському напрямку був ініційований депутатським запитом від Ярослава Жука.

В місті діє 4 заклади дошкільної освіти, де у 48 групах виховується 1530 дітей. Також, 76 дітей з міста Володимира-Волинського відвідують дитячий садок при Центрі освіти та соціально-педагогічної підтримки.

З метою створення оптимальних зручностей для батьків та дітей з січня 2018 року організовано роботу вечірніх чергових груп у  закладах дошкільної освіти міста №1, 2,7,8.

Особлива увага приділяється охопленню дошкільною освітою дітей з особливими освітніми потребами. На базі закладів дошкільної освіти №7, 8 функціонують 4 інклюзивні групи, які відвідують 16 дітей, з якими працюють кваліфіковані спеціалісти (дефектологи, логопеди, практичні психологи). Також, 6 дітей з особливими освітніми потребами відвідують дошкільне відділення ЦОСПП і ДНЗ №2

У полі зору міської влади, управління освіти, молоді та спорту, адміністрації ЗДО постійно перебуває питання  харчування дошкільнят. Денна вартість харчування в закладах дошкільної освіти становить: ранній вік -18,75 грн, дошкільний – 26,00 грн. Пільгами  щодо   оплати  за харчування користуються батьки 393 дітей (26% від кількості усіх вихованців). Найбільше дітей учасників  АТО – 196 та дітей з багатодітних сімей – 171.

Важливо зазначити, що протягом  багатьох років не існує черги щодо прийняття дітей у дитячі садки міста.

У місті функціонує 5 закладів загальної середньої освіти міської комунальної власності: У них у 160 класах навчалось 4195 учнів, що на 5 класів і 115 учнів більше у порівнянні з 2016-2017  навчальним роком.  Крім того, частина учнів міста здобуває освіту центрі освіти та соціально-педагогічної підтримки.

Не підлягали навчанню за станом здоров’я 4 дітей. За індивідуальною формою навчалось 33 дитини (4 в ЦОСПП) з вадами фізичного чи психічного розвитку. У 2017-2018  н.р. на базі 4 шкіл функціонували 10 інклюзивних класів, у яких навчалось 15 дітей з особливими потребами. Також, 18 дітей навчались на інклюзивній формі навчання у ЦОСПП.

У новому навчальному році загальний контингент учнів міських шкіл збільшиться на 140 дітей, а мережа класів залишиться незмінною(4335 дітей та підлітків та 160 класів). Середнє наповнення класів становить 27.4 ( у 2017-2018 – 26.2). У центрі освіти за попередніми даними здобуватимуть освіту у 24 класах 609 дітей.

У цьому навчальному році в Україні стартує проект НУШ. Зміни на даному етапі будуть стосуватись перш за все першокласників. Зокрема вже змінено правила набору дітей до перших класів, діти будуть навчатись 12 років, внесено зміни у саму форму навчання. Зауважимо, що значно збільшилась кількість першокласників: з 436 у минулому навчальному році до 504 у цьому році, при цьому кількість класів залишилась незмінною – 17. Це призвело до значного росту середньої наповнюваності учнів у 1-х класах : з 25,6 до 29,6. У ЦОСПП функціонуватиме два 1-х класи, де навчатимуться 40 дітей.

На один перший клас і відповідно на 36 та 27 дітей набрали більше у ЗОШ №2 та у ЗОШ №5, і, навпаки, на 1 клас і  15 першокласників менше – у гімназії.  Більша кількість учнів 1 класів буде і у НВК №3 (орієнтовно – на  26) .

Для покращення матеріально-технічного забезпечення перших класів виділено субвенцію з державного та міського бюджетів. Вже закуплено дидактичні матеріали, оргтехніку. Виникають певні проблеми при закупівлі меблів. Зокрема, через великий попит, виробники не можуть забезпечити поставку до 1 вересня. На сьогодні укладено договори на їх закупівлю та поставку, а самі меблі у повному обсязі очікуємо до жовтня. При гімназії ім. О.Цинкаловського відкрито перший клас який буде працювати за програмою «Розумники» у її планшетному варіанті. Всі вчителі перших класів пройшли відповідну перепідготовку та навчальні курси.

У школах міста, крім ЗОШ №5,  для учнів 10-11-х класів було організовано профільне навчання, що здійснювалось за напрямами: української філології (ЗОШ №2, НВК №3), іноземної філології (ЗОШ №2,гімназія), технологічним(ЗОШ №1, ЗОШ №2), хіміко-технологічним(гімназія), математичним (НВК №3). Усього профільним навчанням у 2017-2018н.р. було  охоплено 229 старшокласників (65%). Частина старшокласників, а також учні 5-9-х класів (27 класів, 787 учнів)  вивчали певні предмети поглиблено.

У березні 2018 року для надання комплексної психолого-педагогічної допомоги дітям з особливими освітніми потребами розпочав своє функціонування перший на Волині інклюзивно-ресурсний центр, на забезпечення роботи якого використано за січень- серпень 2018 року із міського бюджету 884 570 грн. Завдання закладу –  максимально охоплювати реабілітаційними, дефектологічними, психологічними та соціальними послугами таких дітей та одночасно виконувати роль міської психолого-медико-педагогічної комісії та консультації. На сьогодні центр відвідують більше 50 дітей. Індивідуальною формою навчання у 2018-2019 н.р. планується охопити 31, а інклюзивною – 17 дітей з особливими потребами.

У 2018 році атестати про повну загальну середню освіту отримали 151 учень шкіл. Золотими медалями нагороджено 16 (16) випускників 2018 року (10%) , срібними -13 (11) (7,3%). Кількість і відсоток медалістів у порівнянні з попередніми роками збільшились. Також, свідоцтва про базову загальну середню освіту отримали 318 випускників 9-х класів, з них 50 (52 14%) отримали свідоцтва з відзнакою.

Про якість освіти свідчать результати (ЗНО). Місто посіло 2 місце в області, після Ковеля, у рейтингу. Також, три школи міста ввійшли в ТОП-25 кращих шкіл Волині за результатами здачі ЗНО.

У 2018 році 36 перемог  здобули  учні наших шкіл у ІІІ етапі (обласному) всеукраїнських учнівських олімпіад. У IV (всеукраїнському) етапі предметних олімпіад учениця гімназії імені Олександра Цинкаловського здобула 1 призове місця з екології. Збірна команда учнів брала участь у Всеукраїнському турнірі з економіки.

З метою духовного, творчого, інтелектуального розвитку дітей і молоді, залучення її до науково-дослідницької та експериментальної роботи в міських наукових товариствах школярів та філіях Волинського відділення МАН України протягом грудня-лютого 2017-2018 н.р. проведено І і ІІ етапи Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України.

Для участі у ІІ етапі конкурсу-захисту від учнів 8-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів міста було подано 13 робіт,  з них 7 здобули перемогу.

В місті проведено конкурс «Успішний педагог», за результатами якого 8 педагогів отримали одноразові премії по 10 тисяч гривень.

Гурткова робота є основою діяльності Центру позашкільної освіти. Вона здійснюється диференційовано за напрямками: художньо-естетичний, еколого-натуралістичний, технічний, туристсько-краєзнавчий.

У 152 групах у цьому навчальному році займалося  2 355 дітей. Для них Центр – творче середовище, в якому діти – діячі та господарі свого вільного часу.

Центр позашкільної освіти забезпечує організацію різних міських заходів. Вихованці ЦПО є неодноразовими переможцями Міжнародних, Всеукраїнських, обласних, міських конкурсів, фестивалів дитячої творчості.

За кошти місцевого бюджету одноразове гаряче харчування отримували 100% учнів 1 – 4 класів (5 грн.); 38 учнів таких пільгових категорій як сироти та діти, позбавлені батьківського піклування; біля 150 дітей із малозабезпечених сімей, більше 300 дітей учасників АТО та 4 дітей із сімей, які перемістилися з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції (8 грн.). За вересень  2017 року – травень 2018 року на харчування учнів 1-4 класів та учнів пільгових категорій використано 1 538 936 грн.

Управлінням освіти, молоді та спорту приділяється постійна увага забезпеченню навчальних закладів міста висококваліфікованими педагогічними працівниками.

У закладах  працює  майже 650 педагогічних працівників і більше 80% з них мають вищу педагогічну освіту.

Одним із головних чинників успішної роботи освітянської галузі є створення санітарно-гігієнічних умов навчання дітей. З метою перевірки готовності навчальних закладів міста Володимира-Волинського до нового 2018-2019 навчального року, було створено робочу групу, яка провела обстеження усіх закладів освіти.

Постійна увага приділяється зміцненню матеріально-технічної бази та проведенню поточних і капітальних ремонтів закладів освіти міста. Зокрема, у звітному році виділено кошти для усіх закладів освіти  на закупівлю матеріалів для проведення поточних та капітальних ремонтів, придбання оргтехніки, меблів, навчального обладнання, проведення ремонтних робіт, на загальну суму 10 мільйонів гривень.

Також, дякуємо за підтримку народному депутатові України Ігорю Гузю за додаткове фінансування з державного бюджету. У 2018 році виділено 1 млн. грн. на спортивний майданчик НВК-ліцей №3 та капітальний ремонт даху ДНЗ №7 “Волиняночка”.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер